Hulst (Ilex)

Hulst (Ilex)

Hulst (Ilex) is bladhoudend en komt goed tot zijn recht in de wintermaanden. Ilex aquifolium met rode bessen wordt veel gebruikt tijdens de kerstperiode voor versierigen, maar er zijn meer bijzondere soorten hulst die prachtig staan in de tuin. 

Het stekelige blad van hulst wordt al eeuwenlang gebruikt voor kerstversieringen. De wintergroene hulst staat voor liefde en huiselijk geluk, dus dat is heel passend in deze bijzondere periode van het jaar. In veel tuinen zien we de gewone, scherpe hulst (Ilex aquifolium) met effen groen blad. Er zijn echter veel meer fraaie soorten en kweekvormen die een plekje verdienen in de tuin. Het zijn wintergroene struiken die gebruikt kunnen worden als solitair, in een heesterborder of als haag. Alleen aan vrouwelijke planten komen bessen, een mannelijke struik is nodig voor de bestuiving. Hulst stelt nauwelijks eisen aan de standplaats, maar groeit het best in een iets zure humusrijke grond.

Soorten hulst (Ilex) 

Ilex aquifolium is de gewone,scherpe hulst, met effen groen blad. Ilex x altaclerensis is een kruising met iets groter blad dan de gewone hulst. Ilex x meservae is de blauwe hulst, een kruising uit de Verenigde Staten die zeer winterhard is en goed vertakt.

Kerstkrans met hulst

Voor kerststukjes en winterkransen is het stevige blad van hulst heel goed te gebruiken. Ideaal als u wat van dit mooie blad uit uw eigen tuin kunt knippen. Bevestig de hulsttakjes met wikkeldraad rond een strokrans, of neem een hartvorm als basis. Bedek de krans helemaal met groen. Combineer het blad van hulst bijvoorbeeld met takjes van Taxussierappels, takken van de kornoelje en mistletoe. Omdat deze planten goed tegen de kou kunnen kunt u de krans prima buiten hangen.

Ga naar struiken om meer bijzondere heesters voor de tuin te ontdekken. U kunt uw keuze verfijnen in de linkerkolom. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.

Gerelateerde producten
5 years ago
Reacties
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top