De sappige, zoetzure vrucht van de kiwi (Actinidia deliciosa) kennen we uit de groentewinkel, u kunt uit eigen tuin echter ook heerlijke kiwi’s oogsten.

De kiwiplant is een decoratieve klimplant met grote bladeren. Voor de vruchtzetting zijn een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig (kruisbestuiving). Actinidia ‘Atlas’ is een mannelijke plant, deze draagt dus geen vruchten maar produceert wel bloemen die nodig zijn voor de bevruchting van een vrouwelijke kiwiplant. Actinidia ‘Hayward’ is bijvoorbeeld een vrouwelijke plant. Er zijn ook zelf bestuivende rassen, in dit geval heeft u dus maar één plant nodig. Dat geldt voor Actinidia ‘Jenny’. Bij kruisbestuiving ontstaan er echter wel grotere vruchten. De geelwitte bloemen verschijnen in mei-juni, de vruchten rijpen in november. De oogst kan overigens wel enkele jaren op zich laten wachten.

De kiwi groeit snel en klimt tot 4 meter hoog. Plant de kiwi tegen een pergola, een schutting of leid de takken langs draden. Op een beschutte en zonnige plek planten. Bij late nachtvorsten in het voorjaar kunnen bloemknoppen schade oplopen. Plant een kiwi in november of in maart-april in goed doorlatende, vochthoudende en humusrijke grond. De plantafstand is 4-6 meter.

Kiwi snoeien
  • Snoei de vrouwelijke kiwiplanten jaarlijks in december-januari. Houd hierbij een gestel aan van wat oudere takken die goed aangebonden zijn.
  • Snoei de zijtakken die hieruit groeien terug tot op 3 knoppen voorbij de laatste vruchtsteel. Aan de vruchtstelen hebben dit jaar de vruchten gezeten, ze zijn nog makkelijk te herkennen. 
  • Door deze wintersnoei wordt de groei in het voorjaar gestimuleerd. Verwijder regelmatig enkele oude takken om voorrang te geven aan jonge scheuten, zo wordt de klimmer verjongd.
  • Bij de zomersnoei van juni-september worden jonge scheuten getopt om de groei wat af te remmen.
  • Snoei mannelijke kiwiplanten na de bloei. 

Mini kiwi

Kijk ook eens naar de bijzondere minikiwi, Actinidia arguta ‘Issai’. De kleine groene vruchten zijn in september rijp. Ze smaken heerlijk en bevatten zeer veel vitamine C. Kruisbestuiving is niet nodig.

Bekijk hier alle  fruitbomen in ons sortiment of als u liever klein fruit heeft, naar de fruitplanten of -struiken