Kruiden verdienen zeker een plaatsje in de tuin. Ze zijn decoratief, geuren heerlijk en het is fantastisch om zelf verse kruiden te kweken en te plukken voor in de keuken.

Het is een uitdaging om voor allerlei gerechten te zoeken naar bijzondere, misschien wel ongebruikelijke combinaties. Kruiden kunnen ook gekweekt worden vanwege de geneeskrachtige werking die ze hebben en verwerkt worden in aftreksels.

Welke kruiden kweken?

De meeste kruiden zijn makkelijk te kweken. Rozemarijn, salie en tijm zijn soorten die oorspronkelijk rond de Middellandse Zee groeien. Ze verlangen een zonnige plek en vrij droge, goed gedraineerde grond. Andere kruiden, zoals bieslook, kervel en peterselie groeien ook goed in de halfschaduw.

Maak een aparte kruidentuin of kweek de kruiden tussen de groente. Een klein, zonnig terrasje met een kruidenrand is vaak al voldoende om allerlei verschillende kruiden te kweken, ook in pot. Situeer het kruidenhoekje het liefst dicht bij de keuken, zodat je makkelijk even een paar takjes kunt plukken. Zelfs een hanging basket biedt ruimte aan de belangrijkste keukenkruiden.

Kijk hier ook eens naar ons complete pakket voor een kruidentuin.

Kruiden delen

De planten in de kruidentuin groeien meestal flink en af en toe moet er flink uitgedund worden. Dat geldt zeker voor de vele soorten munt, die met ondergrondse uitlopers zelfs kunnen woekeren.

Het is een leuk idee de overgebleven stukken in potten te zetten. Zo kun je een kleine kruidencollectie in pot bij de keukendeur zetten, nog makkelijker om wat verse kruiden te plukken. Graaf de pol op en steek hem met een scherpe spade in stukken. Zet een gedeelte in een pot.

Geschikte planten zijn bijvoorbeeld munt, peterselie, selderij, marjolein, bieslook en citroenmelisse. Ook leuk om weg te geven. 

Kies en bestel hier direct uw kruidenplanten.