Een kruidentuin ontwerpen is niet moeilijk. Een ideale plek om een kruidentuin aan te leggen is vlakbij de keuken! Er zijn vaste kruidenplanten en eenjarige tuinkruiden. Lees hier meer over het aanleggen van een kruidentuin met vaste kruiden. 

Tuinkruiden kunnen gebruikt worden om de smaak van gerechten te verbeteren en om thee van te zetten. Er zijn diverse keukenkruiden te verkrijgen met elk hun eigen smaak. Als u vaak het blad van de kruiden afsnijdt, komt er weer vers jong blad voor terug. Wat is er nu leuker dan te werken met kruiden uit uw eigen tuin?

Een kruidentuin ontwerpen

Heeft u nog een hoekje over in de tuin of wilt u eens iets heel anders doen met de voortuin? Maak dan in de winterperiode alvast een ontwerp voor een nieuwe kruidentuin. Zelfs een klein stukje kan al zorgen voor een regelmatige oogst van verse, zelf gekweekte kruidenplanten. Eigenlijk onmisbaar in de keuken. Met een mooi ontwerp zal de kruidentuin ook een heel decoratief onderdeel van de tuin worden. Kruiden zijn niet moeilijk te kweken, zien er leuk uit en geuren in veel gevallen heerlijk. 

Kies voor een traditionele vormgeving, met een symmetrisch patroon van met Buxus of rozemarijn afgezette perkjes. Of zet de bedden af met lage muurtjes, gevlochten wilgentenen of houten planken. Zelfs in een bloembak of plantenzak op het terras groeien kruiden prima. U kunt ook een kruidenborder maken waarin de planten lekker door elkaar mogen groeien. De vormen kunnen nu al in de tuin uitgezet worden met paaltjes en touw. Zet de kruiden in het voorjaar in de grond.

De juiste plek voor kruiden

  • Zon en droog: kruidenplanten die zeer zonnig willen staan en vrij goed tegen droogte kunnen zijn rozemarijn, lavendel, salie, tijm, hyssop, bonekruid en citroenkruid.
  • Zon: dille en dragon staan ook graag in de zon en hebben iets meer water nodig.
  • Zon en water: basilicum, koriander en bieslook houden zeker van zon maar willen graag vrij veel water.
  • Halfschaduw: heeft u een plekje in de halfschaduw kies dan voor kervel, selderij, lavas (maggiplant), munt  en peterselie.

Kruidenborder

Voor de kruidentuin zijn er ook kant en klare borderpakketten samengesteld. U kunt op de link klikken voor uitgebreide informatie:

De borderpakketten worden afgeleverd inclusief een A4-tje met plantenlijst, plattegrond en tips voor aanleg en onderhoud. Zodat u bij aankomst precies weet waar de kruidenplanten komen te staan en hoe u ze het beste kunt onderhouden. De plattegrond is evenvoudig te vergroten door de planten te herhalen.