Leucothoe, in het Nederlands druifheide, is een groenblijvend struikje, familie van de heide. Deze sterke heester is vooral geliefd vanwege het mooi gekleurde blad: in de winterperiode is het glanzend rood. In mei en juni verschijnen de kleine witte bloemen in trossen. Lees hier over verschillende soorten Leucothoe, wat de beste plek is en hoe u deze heester verzorgt en snoeit. 

Soorten Leucothoe

Er zijn verschillende bijzondere soorten van dit leuke struikje:

  1. Leucothoe ‘Zeblid’ heeft de meest rode bladkleur in de winter, de bladeren zijn langwerpig. 
  2. Leucothoe fontanesiana ‘Makijaz’ heeft een bossige groeiwijze en het hele jaar door rood getint blad, prima winterhard.
  3. Leucothoe walteri ‘Rainbow’ ziet er iets anders uit, het smalle wintergroene blad is groen, wit en rozerood getint.
  4. Leucothoe keiskei ‘Royal Ruby’ is een nieuwe vorm, dit struikje wordt 40-50 cm hoog. Het is een rijke bloeier, grote trossen met witte, geurende bloemen verschijnen aan het begin van de zomer. De wintergroene bladeren verkleuren in het najaar donkerrood.

Lees ook: potplanten voor het winterterras

Leucothoe verzorgen en snoeien

Leucothoe doet het goed op een plekje in de halfschaduw of schaduw in humusrijke, vrij zure grond. Prima voor een schaduwtuin, in de border, als vakkenvuller maar ook prachtig in een pot op het winterterras. Zon wordt ook verdragen, maar de bodem moet dan wel voldoende vochtig zijn. Het blad kleurt extra rood als het wat zon kan vangen. Snoeien is niet beslist nodig bij de druifheide, wil je toch wat takjes afknippen doe dit dan na de bloei (juni). Door oude takjes jaarlijks terug te snoeien ontstaat er wel mooi gekleurd jong blad.

TIP Combineer dit struikje op en schaduwrijke plek met bijvoorbeeld kerstrozen (Helleborus), Skimmia, bergthee (Gaultheria), dikkemanskruid (Pachysandra) en wintergroene zegge (Carex).

Bekijk alle groenblijvende heesters in ons sortiment. 

Tekst: Modeste Herwig. Foto: Bloemenbureau Holland