Het forse leverkruid (Eupatorium) is de blikvanger in een nazomerborder. Deze zeer robuuste plant, ook wel koninginnekruid genoemd, wordt wel tot 2 meter hoog of zelfs nog hoger.

Eupatorium is een hoge plant die tussen julien september bloeit met grijspaarse of zachtroze bloemen in grote schermen. Deze robuuste vaste plant is zeer geliefd om achterin de border te gebruiken, tussen siergrassen en als imposante achtergrond voor wat lagere planten. Eupatorium wordt zowel koninginnenkruid als leverkruid genoemd en is familie van de aster. Dat is ook wel te zien aan de bloeiwijze. De bloemschermen van leverkruid krijgen veel bezoek van bijen, hommels, vlinders en andere insecten die op zoek zijn naar nectar.

Eupatorium in de border

Met een groep leverkruid achterin is de border ook in de nazomer nog prachtig:

Verzorging van leverkruid

Eupatorium groeit van nature graag in de buurt van een sloot of vaart, zet de plant daarom het liefst op een redelijk vochtige plek in de tuin. Bij voorkeur leemhoudende grond of vruchtbare zandgrond. Normale bordergrond wordt ook heel goed verdragen, maar is de grond echt heel droog dan zal het blad slap gaan hangen. Gooi in dat geval een emmer water bij de plant en het leverkruid is snel weer opgeknapt. Volle zon wordt op prijs gesteld, halfschaduw is ook mogelijk. Het is aan te raden de pollen om de drie tot vier jaar te delen.

TIP Bekijk hier hoe leverkruid goed past in een border met andere nazomerbloeiers. 

Lees meer over het opbouwen van een border of andere bordertips in ons blog. Geen inspiratie? Kijk dan bij onze kant-en-klare borderpakketten

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.nl.