Een Magnolia (beverboom) snoeien is niet per se nodig. Wilt u toch snoeien, lees dan hier wanneer en hoe u dat het beste kunt doen. 

De Magnolia of beverboom draagt de grootste bloemen van alle heesters die in ons klimaat bloeien. Deze bladverliezende boom of struik groeit van zichzelf heel mooi, maar soms kan het toch nodig zijn om te snoeien.

Waarom Magnolia snoeien

In principe is het niet nodig om een Magnolia te snoeien. Dood hout kan echter wel verwijderd worden, dat geldt ook voor kruisende takken of slecht geplaatste takken. Ook is het aan te raden het hart van de struik open te houden.
Door snoeien houdt u een struik of boom overigens niet klein, daarom is het belangrijk om altijd goed naar de uiteindelijke grootte van een soort te kijken. Magnolia x soulangeana wordt op den duur een forse boom, tot zo’n 7 meter hoog. Kies voor een kleine tuin liever de compact groeiende Magnolia stellata. Drastisch snoeien wordt wel verdragen door een Magnolia, maar zal voor de groei van veel dunne twijgen zorgen. Hierdoor wordt de vorm vaak minder aantrekkelijk.

Lees hier meer over: soorten Magnolia

Wanneer Magnolia snoeien

De bloemen van de Magnolia verschijnen uit knoppen die vorig jaar al gevormd zijn. De knoppen worden tijdens de koude wintermaanden beschermd door dik behaarde schubben, net een bontjasje. Vanaf maart openen zich de eerste bloemen. Als u in het voorjaar snoeit haalt u de bloemknoppen dus weg. Daarom is het aan te raden een Magnolia direct na de bloei te snoeien.

Tip Wilt u een magnolia snoeien? Knip de takken dan iets voor of tijdens de bloei zodat u de bloesemtakken binnen in een vaas kunt zetten.

Magnolia snoeien

Hoe snoeit u de beverboom

Zoals bij al het tuinwerk moet u ook bij snoeien prima gereedschap kiezen. Een snoeischaar van het beste merk gaat een leven lang mee, en is geschikt om wat dunnere takken mee te knippen. Knip er nooit al te dikke takken mee, die kunt u beter afzagen met een handzaagje. Gebruik voor hoog geplaatste takken een snoeischaar op uitschuifbare stok.

Video over het snoeien van Magnolia

Tip De beste planttijd voor een Magnolia is in het vroege voorjaar.

Ga direct naar al onze Magnolia's in de webshop of bekijk onze andere bloeiende bomen

Tekst en snoeifoto: Modeste Herwig