De magnolia of beverboom draagt de grootste bloemen van alle heesters die in ons klimaat bloeien. Magnolia wordt vaak beschouwd als de eerste voorbode van de lente omdat sommige soorten al in maart bloeien.

Er zijn magnolia’s die uitgroeien tot het formaat boom en klein blijvende magnolia’s. Het is een makkelijke heester, die weinig verzorging vraagt. Snoeien is niet nodig. Magnolia kan op bijna alle grondsoorten, let alleen op als de grond weinig waterdoorlatend is. Geef als het kan magnolia een beschutte plek zodat hij beschermd wordt tegen koude wind. De bloemen zullen hierdoor minder snel bruin worden.

Tulpenboom of beverboom

Magnolia wordt ten onrechte ook wel tulpenboom genoemd vanwege de vorm van de bloemen. De Latijnse naam voor tulpenboom is echter Liriodendron tulipifera, een boom die wel 20 meter hoog kan worden en tulpgevormd blad heeft.  

Soorten magnolia

Heel bekend is de forse Magnolia soulangeana, die wel tot vijf meter hoog kan worden. Voor kleine tuinen wordt deze soort te groot, u kunt dan beter kiezen voor een van de veel kleiner blijvende hybriden.

  • Magnolia ‘Susan’ is een dwergvorm uit Amerika die zo’n twee meter hoog wordt. De bloemblaadjes zijn vrij smal en staan sierlijk uit als de bloem zich helemaal opent. Ze zijn roze van kleur, aan de binnenzijde wat lichter. De bloemen verschijnen in grote aantallen. Door velen wordt deze hybride beschouwd als de beste van de acht Amerikaanse nieuwigheden, die bekend staan als ‘The Girls’ of ‘The Sisters’.
  • Ook heel geschikt voor de wat kleinere tuin is Magnolia liliiflora ‘Nigra’. De bloemen daarvan verschijnen in mei en zijn donker roodpaars van kleur.
  • De stermagnolia (Magnolia stellata) is een vrij kleine struik die bloeit met stervormige bloemen, prachtig voor de kleine tuin.
  • Bijzonder en minder bekend is de geelbloeiende Magnolia ‘Yellow river’.

TIP Magnolia en andere bloesemtakken kunt u eerder in bloei trekken

Magnolia snoeien

Alle magnolia’s groeien vanzelf in een mooie, karakteristieke vorm, snoeien is eigenlijk niet nodig. Het is wel mogelijk om Magnolia soulangeana jaarlijks direct na de bloei sterk te snoeien als het nodig mocht zijn. Na de snoeibeurt ontstaan lange nieuwe scheuten, die bij de volgende snoeibeurt weer ingekort kunnen worden, of zelfs helemaal verwijderd.

Lees hier meer over: magnolia snoeien

Magnolia kopen? Ga naar al onze soorten magnolia's in de webshop. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.