Je ziet ze steeds vaker: 'meerstammige' bomen die meer weg hebben van een struik dan van een boom. Vanuit de grond komt niet één stam maar twee of zelfs acht. Zo ontstaat een karaktervolle struik of kleine boom met een natuurlijk uiterlijk.

Meerstammige bomen zijn niet alleen decoratief, maar hebben ook verschillende voordelen in je tuin. Ze zorgen voor fraai blad en vaak ook nog voor bloemen. Vogels zitten graag in de goed vertakte en beschutte kroon. Omdat er geen blad onderaan de stammen zit kijk je er gewoon tussen door. Dat geeft een heel ruimtelijk effect, vooral in een kleine tuin.

Bij de meeste soorten kun je de kroon goed snoeien, zodat de meerstammige boom niet te groot wordt. De kroon zorgt wel voor wat schaduw, maar bij de stammen is vrij veel licht. Dit geeft ruimte voor lage planten, zoals bodembedekkers. Struiken die eigenlijk niet zo bijzonder zijn, zoals bijvoorbeeld de laurierkers (Prunus laurocerasus), worden als meerstammige boom juist heel apart.

Meerstammige kornoelje

Wat is een meerstammige boom

Traditioneel wordt tijdens het opkweken van een jonge boom één scheut aangehouden. Alle zijtakken en grondscheuten gaan er af, zo ontstaat er één rechte stam. Bij een meerstammige struik of boom mogen zich juist meerdere takken ontwikkelen, net als in de natuur. Alleen de zijscheuten worden tot een bepaalde hoogte weg gesnoeid. Omdat er veel meer takjes in zitten heeft de kroon meer volume dan bij een boom met één stam. Een meerstammige boom wordt over het algemeen hoger dan een meerstammige struik.

Verzorging, snoeien en planten van meerstammige bomen

Plant een meerstammige boom net zo diep als hij in de container staat. Het plantgat maakt u minstens 1,5 keer zo groot als de kluit. Lees hier meer over het stap voor stap planten van bomen.

U hoeft niet per se elke stam van een meerstammige boom te ondersteunen met boompalen. Boompalen gebruikt u om de boom te stabiliseren zodat deze goed kan wortelen; wind laat de boom anders bewegen waardoor de worteltjes scheuren. Gebruik bijvoorbeeld twee boompalen elk aan een andere stam, waarbij u zeker eentje plaats aan de zijde waar de meeste wind vandaan komt. Zodra de boom stabiel staat en goed geworteld is, haalt u de boompaal weg. 

Een meerstammige struik vraagt dezelfde verzorging als een gewone struik of boom. Er zal wel wat extra snoeiwerk nodig zijn om de struik goed in model te houden. Nieuwe scheuten die vanuit de wortels komen, of aan de kale stammen gaan groeien, kun je het best in de direct wegsnoeien. Een goede tijd om te snoeien is de zomer.

Verschillende meerstammige bomen

Ga hier naar alle meerstammige bomen in ons assortiment.