Is de tuin in de winter kaal en saai? Dat is helemaal niet nodig. Met groenblijvers en winterbloeiers maak je de mooiste wintertuin.

Naast wintergroene struiken en hagen kan de wintertuin aangekleed worden met bloeiende planten. Gelukkig is er volop keuze in struiken en vaste planten die in de winterperiode bloeien.

Bloeiende winterplanten

 1. Camellia
 2. Heide (Erica en Calluna)
 3. Japanse kers (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’)
 4. Mahoniestruik (Mahonia)
 5. Kerstroos (Helleborus)
 6. Peperboompje (Daphne)
 7. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) 
 8. Sneeuwbal (Viburnum x bodnantense en V. tinus)
 9. Skimmia bloeit nog niet echt, maar de rood getinte knoppen zijn in de winter heel decoratief
 10. Klimmende bosrank (Clematis cirrhosa), met gevlekte bloemen
 11. Rhododendron ‘Praecox’ is de vroegst bloeiende rododendron en bloeit vanaf eind februari
 12. Japanse kwee (Chaenomeles) toont haar rode of witte bloemen vanaf maart, ook mooi om tegen een muur of schutting te leiden

TIP Plant onder winterbloeiende struiken vroege bolletjes en knolletjes, zoals sneeuwklokjes, winteraconiet, cyclamen en krokussen.

Wilgenkatjes

Katjes horen ook echt bij het voorjaar, zilverwit en heel zacht of juist meer pluizig en geel van kleur. Afhankelijk van het weer verschijnen ze eind februari. Langs sloten en vaarten is vaak de waterwilg te zien, Salix caprea. Het gaat om de mannelijke vorm, die mooie katjes heeft. Voor de tuin is van deze soort een fraaie vorm afgeleid, 'Kilmarnock' genaamd. Deze wilg wordt vaak op stam geënt als een klein treurboompje.

TIP Plant winterbloeiers het liefst op een plek waar je ze vanuit de warme woonkamer goed kan zien, of langs het pad naar de voordeur.

Salix - wilgenkatjes

Winterjasmijn 

Een opvallende winterbloeier is de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), die ook wel naaktbloeiende jasmijn wordt genoemd. Het is een makkelijke plant die zowel in de zon als in de schaduw groeit. De kleine, gele bloemen verschijnen in december, soms al eind november. Ze zijn goed bestand tegen sneeuw en vorst. Na de bloei volgt het kleine, eivormige blad. De slappe takken hebben het hele jaar door een groene tint. Ze kunnen tegen een muur worden aangebonden, met enige steun is het ook mogelijk een laag haagje van deze struik te snoeien. Bind de takken bijvoorbeeld tegen een muur of langs een laag hek. Als ze lang genoeg zijn kunt u er een haagvorm in knippen. Snoei in dat geval direct na de bloei. Het is ook mogelijk de soepele twijgen steun te geven van een steviger klimplant, laat de winterjasmijn bijvoorbeeld door een klimhortensia groeien.

winterjasmijn

Ook interessant: planten die in de winter heerlijk geuren.

Bekijk hier al onze winterbloeiers. Verfijn in de linkerkolom uw keuze door de bloeitijd en bloeikleur te selecteren. 
 
Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant
Foto's: wilg Bloemenbureau Holland; winterjasmijn Visions