Nazomerbloeiers horen in de border. Combineer vaste planten en heesters op zo'n manier dat er kleur is van het vroege voorjaar tot ver in het najaar. 

Een border samenstellen is een van de leukste dingen aan tuinieren. Wilt u meer weten over het maken van een beplantingsplan lees dan onze inspiratieblog. Nazomerbloeiers verdienen zeker een plek in de border. 

Nazomerbloeiers in september

Veel vaste plantenborders zijn vooral kleurig in het voorjaar en de vroege zomer. Met een uitgekiende mix van vaste planten en heesters kan een border of perk echter van het voorjaar tot ver in het najaar kleurig zijn.
Als uw border in september al helemaal is uitgebloeid kijk dan nu eens naar mooie nazomerbloeiers. Met een paar laat bloeiende planten kan de border in september nog prachtig zijn. Samen met de silhouetten van uitgebloeide planten vormen ze één geheel en geven ze de sfeer van de herfst aan.

Laatbloeiers

Laat bloeiende planten voor de border zijn bijvoorbeeld:

  1. zonnekruid (Helenium) 
  2. vaste Lobelia
  3. zonnebloemen
  4. herfstanemonen
  5. herfstasters
  6. zilverkaars (Actaea)
  7. vetkruid (Sedum)
  8. monnikskap (Aconitum)

Combineren van nazomerbloeiers

Probeer ook fraaie combinaties te maken. Violetblauwe Agastache ‘Black Adder’ gaat bijvoorbeeld goed samen met rode Lobelia fulgens ‘Queen Victoria’. Of kies voor de gele zonnebloem Helianthus ‘Lemon Queen’ met monnikskap Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ en het diamantgras Stipa calamagrostis.

TIP September is een prima tijd om alvast plannen te maken en een aantal late bloeiers te selecteren. U kunt de planten zelfs meteen in de grond zetten.

Op de foto ziet u een mooie combinatie van bloeiende Agastache ‘Blue Fortune’, Stipa calamagrostis en Eupatorium maculatum ‘Atropupureum’

Exclusief geschreven voor Directplant door Modeste Herwig.