Olijfbomen (Olea europaea) hebben een grillige stam die naarmate de boom ouder, dikker wordt en open gaat staan. Olea europaea is bladhoudend in de winter. Op een beschutte plek, beschermd tegen koude oostenwind, met goede afwatering is de olijfboom winterhard in de tuin.

Winterharde olijfboom

De plant is winterhard tot circa -10 graden, maar dit is afhankelijk van de standplaats. Het is belangrijk dat de olijfboom in de winter water kan blijven opnemen vanuit de grond. Het blad blijft namelijk water verdampen. Belangrijk is dat de kluit niet dichtvriest, dit kunt u voorkomen door goede drainage. U kunt bijvoorbeeld hydrokorrels onderin het plantgat strooien waardoor het water beter weg kan lopen en gebruik maken van goede potgrond als u de olijf in de tuin zet.

Indien de olijfboom in een pot staat adviseren wij hem vorstvrij te laten overwinteren, op een koele plek. De olijfboom heeft in de winterstalling ook daglicht nodig. Zorg dat in de wintermaanden de grond niet uitdroogt. Kies een grote geschikte bak of pot voor de olijfboom. Heel mooi zijn polyester plantenbakken met isolatiemateriaal aan de binnenzijde. Zorg voor drainagegaten onderin de bak zodat te veel water kan weglopen.

Lees hier hoe u een boom in pot plant.

Beschermen bij strenge vorst

Heeft u een jonge boom in de volle grond of een olijfboom in pot maar kan deze niet naar binnen? Als het langdurig en hard vriest kunt u de boom beschermen met een warmtekabel of lichtslang of luchtdoorlatend vliesdoek.

Lees hier hoe u kuipplanten in de winter beschermt.

Grondsoort Olea europaea

De olijf kan in alle grondsoorten, zolang deze voedzaam is en niet te nat blijft. Dus zowel in klei- als zandgrond. Staat de boom in de volle grond en kan deze diep wortelen dan kan hij ook wat droogte verdragen. Geef in de zomer voldoende water, zelfs tot 3 keer per week als u zandgrond heeft. De grond mag voor 75% uitdrogen voordat u weer water geeft. In het voorjaar, het groei- en bloeiseizoen, kunt u bijmesten met gedroogde koemestkorrels.

Snoeien van olijf

Het is niet nodig om te snoeien, maar wilt u een mooie vertakking dan kunt u in het voorjaar snoeien of de olijf die ’s winters naar binnen gaat in oktober wat innemen. Snoei tot maximaal 20 centimeter, takken op de stam kunnen wel helemaal worden weggenomen.

Kenmerken olijfboom

Plant: boom
Wintergroen: ja
Bloemkleur: wit
Bloei: mei
Hoogte: van circa 200 tot 400 cm
Standplaats: zon, halfschaduw
Grond: normale voedzame grond
Snoei: in het voorjaar of oktober
Overig: geeft alleen olijven na koude periode en genoeg licht in voorjaar, wintergroen, mooi als solitair, ook verkrijgbaar als struik of halfstam.

Olijfbomen kopen

Olijfbomen verkopen wij niet meer vanwege de Xylella bacterie. Xylella is een besmettelijke bacterie die zeer moeilijk te bestrijden is. Wij willen niet het risico nemen om deze bacterie te importeren en hebben besloten geen olijfbomen meer te verkopen. 
Bent u op zoek naar een mediterrane boom? Bekijk dan ons aanbod kurkeiken, vijgenbomen  en palmen.