In de border staan vaak planten die niet zo goed op eigen benen kunnen staan en wat extra steun nodig hebben. Probeer de planten zo te steunen dat er een redelijk natuurlijk ogend resultaat ontstaat.

Een hele bos die aan een stok vastgesjord zit, ziet er meestal niet zo fraai uit. Bossig groeiende planten kun je steunen met metalen plantensteunen of beugels, er zijn diverse systemen verkrijgbaar. Zet slap groeiende planten het liefst tussen stevige buren waar ze een beetje tegenaan mogen hangen of doorheen mogen groeien. Ook als je op vakantie gaat, is het aan te raden hoge planten extra steun te geven, zodat ze nog mooi rechtop staan als je weer terug bent.

TIP Is een plant al bijna uitgebloeid knip de stengels dan terug voor je vertrekt naar je vakantieadres.

Planten steunen met zware bloemen

Sommige planten groeien zo snel en hebben zulke zware bloemen dat de stengels het op een gegeven moment niet meer houden. Om omknakken van de stengel te voorkomen kun je ze aanbinden. Gebruik hier het liefst per stengel een apart tonkinstokje voor. Plaats het stokje achter de stengel (dan valt het minder op) en bind de stengel op een paar punten aan met zacht touw, tuinraffia of met een kunststof klemmetje. Als je alleen halverwege een touwtje bevestigt, is er de kans dat de stengel precies daar omknakt.

TIP Bloemen die toch geknakt zijn, kun je nog in een vaas zetten, zodat je er binnen van kunt genieten. Planten waarvan de bloemstengels snel omknakken zijn bijvoorbeeld lupine, ridderspoor, zonnebloem en dahlia.

Lees hier meer over verschillende bindmaterialen.