Bind klimplanten twee keer per jaar op. Een keer in de lente als de klimplanten nog klein zijn en een keer na de zomer als ze lange scheuten hebben gemaakt. 

Klimplanten kunnen in een jaar lange scheuten vormen. Het is verstandig ze aan het eind van de zomer stevig aan te binden, in ieder geval voor de winter. Loshangende scheuten of half vergaan binddraad kunnen ervoor zorgen dat er bij storm, sneeuwval of ijzel schade ontstaat aan de klimmer.
 

Bindmateriaal voor klimplanten

Kies voor een degelijke constructie, zoals schroefogen of speciale kunststof binders voor klimplanten. Bij hardhout en steen is het nodig eerst gaten voor de schroeven of bouten voor te boren. Verdeel de twijgen gelijkmatig over de beschikbare ruimte.

TIP  Controleer of binddraad niet in de steeds dikkere takken gaat groeien. Knip het met een draadtang weg en bevestig nieuw bindmateriaal. Bij voorkeur flexibele rubberband.

Rijshout zetten

De meeste vaste planten komen weer boven de grond als het iets warmer wordt. Nu ziet alles er nog heel stevig uit, maar in de loop van de zomer hebben vooral hoge soorten toch wel wat extra steun nodig. Een mooie manier om ze die steun te geven is het zetten van rijshout. Dit is snoeihout van bijvoorbeeld eik of berk, goed vertakte takken die aan de onderzijde zijn aangepunt. Neem liever geen wilg, de takken van deze boom wortelen heel snel, zodat er voordat je het weet wilgen in de border gaan groeien.

Steek enkele takken stevig in de grond rond de opkomende planten. De uiteinden van de takken kunnen boven de pol bij elkaar gebonden worden voor extra stevigheid. De plant zal nu tussen de takken doorgroeien, zodat u later niets meer ziet van het steunmateriaal. Het resultaat is heel natuurlijk, veel mooier dan aan enkele tonkinstokken vastgesjorde planten. Door laat bloeiende vaste planten voor de langste dag (21 juni) terug te knippen zullen ze ook steviger blijven. De bloei valt dan wel wat later. 

Klimmers horizontaal leiden

Rozen en andere bloeiende klimmers kunnen horizontaal geleid worden om voor een rijke bloei te zorgen. Door deze klus in één keer goed aan te pakken heeft u er jarenlang plezier van. 

Klimop en de wingerd kunnen zich over het algemeen prima zelf vasthouden aan een muur of schutting. 

Ga hier direct naar alle klimplanten in ons sortiment. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.