Door rozen in het voorjaar te snoeien wordt een rijke bloei bevorderd. Maar ook door het uitbuigen en horizontaal leiden van takken wordt een rozenstruik gestimuleerd om extra veel bloemknoppen te vormen. Zo kun je van nog meer geurige rozen genieten deze zomer.

Heester- en klimrozen snoeit u in maart. Wilt u de takken uitbuigen voor een rijkere bloei dan laat u de takken iets langer.

Ook interessant: hoe kunt u rozen snoeien.

Heesterrozen uitbuigen

Vooral wat forsere, krachtig groeiende rozen zijn geschikt voor het uitbuigen van de takken. Bijvoorbeeld Rosa 'Fisser Carminia', Rosa ‘Symphonica’ (rood), Rosa ‘Rush’ (roze) en Rosa ‘Apple Jack’ of Rosa 'Fisser Faustinia' (geel).
Bij deze klassieke methode worden de takken iets langer gelaten. Plaats rond de struik een eenvoudig laag hekje van zo’n 45 cm hoog. Enkele stevige tonkinstokken voldoen ook. De takken worden in maart-april halfrond uitgebogen, waarbij het einde van de tak bijna de grond raakt. Bind de tak aan het hekje vast, zodat hij op z’n plek blijft. De roos zal nu langs de hele tak veel opgerichte scheutjes vormen die hetzelfde jaar nog bloemen dragen.

Klimrozen uitbuigen

Ook bij klimrozen zorgt het horizontaal uitbuigen van de takken voor een extra rijke bloei. Bind de soepele twijgen iets gebogen tegen een muur of schutting, waarbij een groot deel (bijna) horizontaal is. Dat gaat heel goed bij de miniklimroos Rosa ‘Open Arms’, Rosa ‘Paul’s Scarlet’ en Rosa ‘Pink Perpetue’.

TIP Maart is een prima tijd om nieuwe (klim)rozen in de tuin te planten. Kies een zonnige plek en geef een goede bemesting, bijvoorbeeld gedroogde koemest.

Bekijk hier al onze rozen in het sortiment.  

Meer weten? Lees al onze artikelen over rozen: rozen planten en verzorgen * rozen snoeien * uitbuigen van rozen voor meer bloei * bottelrozen * roos en Clematis combineren * rozen in de tuin combineren * wilde scheuten bij rozen * rozen voor lastige plekken  * bijzondere rode rozen * bijzondere gele rozen * bijzondere paarse rozen * bijzondere blauwe rozen * bijzondere witte rozen * bijzondere roze rozen * rozenstruiken met geur * David Austin-rozen * stamroos in de border of pot * potroos planten en verzorgen