Wil je een roos, maar heb je weinig ruimte of wil je een roos in pot op je balkon of terras, denk dan eens aan een potroos of patioroos. Deze blijven klein en bloeien uitbundig.

Struikrozen en heesterrozen nemen op den duur veel ruimte in. Maar ook voor een kleine tuin, een balkon of een dakterras is er volop keuze in het rozensortiment, zoals een patioroos of stamroos. 

Wat zijn patiorozen

Potrozen of patiorozen zijn laag blijvende rozen tot ongeveer 50 cm hoog, sterk vertakt en lang bloeiend met trossen gevulde bloemen. Door de compacte groeiwijze zijn ze heel geschikt voor een pot of bak. De bloemen verschijnen van juni tot ver in het najaar, steeds gaan er nieuwe knoppen open. Geschikt voor potcultuur zijn onder andere:

 1. Rosa ‘Kent’ (wit);
 2. ‘Lovely Fairy’ (donkerroze);
 3. ‘Crystal Fairy’ (wit);
 4. ‘Amber Nectar’ (oranje);
 5. ‘Fairy King’ (rood);
 6. ‘Dolly Dot’ (geel).

Maar ook bodembedekkende rozen kunnen vaak goed in pot, zoals:

 1. helderrode ‘Red Meidiland’ en
 2. speciale paarse roos ‘Blackberry Nip’

TIP Denk voor een pot ook eens aan rozen op stam: er zijn zowel trosrozen, grootbloemige rozen als heesterrozen en Engelse rozen op stam verkrijgbaar.

Rosa 'Kent'

Pot voor een patioroos

Patiorozen zijn goed in een ruime pot te kweken. De pot moet wel een inhoud hebben van minimaal 20 liter en gaten in de bodem hebben voor een goede afwatering.

 • vul de pot met rozengrond;
 • zet de kluit op de juiste hoogte en druk stevig aan;
 • vul bij met rozengrond tot ongeveer 2 cm onder de rand van de pot;
 • zet de pot op een zonnige plek;
 • zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen.

Ook interessant: planten in potten of bakken verzorgen

Potroos bemesten

Potroos verzorgen

De belangrijkste eisen die rozen aan hun omgeving stellen zijn voedzame, liefst kalkhoudende grond en veel zon. Rozen hebben bovendien veel voedsel nodig, zeker als ze in een pot groeien.

Bemesten: strooi in de winter koemestkorrels rond de voet, geef in het vroege voorjaar beendermeel of een gemengde organische mest en mest in juli bij met speciale rozenmest.
Snoeien: in maart kunt u de potroos sterk terugsnoeien. Knipt u in de zomer alle uitgebloeide bloemen regelmatig weg tot op het eerste vijfblad dan zal uw potroos nog rijker bloeien.

Ook interessant: meer over het snoeien van rozen en het planten en verzorgen van rozen in de tuin

Of bekijk direct al onze rozen in het assortiment. 

Tekst: Modeste Herwig. Foto potroos bemesten: Modeste Herwig.