Hoe vul je een plantenbak of bloempot en verzorg je planten in pot? En welke tuinplanten kunnen in pot? Lees hier onze tips voor een kleurrijk terras of balkon met plantenpotten!

Ook al heeft u een tuin met genoeg ruimte om borders aan te planten, sommige plekken lenen zich heel goed voor extra plantenbakken. Met plantenbakken kunt u hoekjes creëren, voor privacy zorgen of extra planten kwijt. Op een balkon of dakterras bent u helemaal aangewezen op potten en bakken. Want ook daar zijn planten onmisbaar; kijken naar groen werkt ontspannend en is meteen fijn voor vlinders en bijen.

Welke plantenbakken zijn geschikt voor buiten

Kies voor plantenbakken die het hele jaar buiten kunnen blijven staan. Zo kunnen er ook planten in die jaarrond interessant zijn, zoals groenblijvende planten. Buitenpotten hebben gaten onderin de pot zodat te veel water kan weglopen. Als er water in potten blijft staan is dat slecht voor de plantenwortels en het zorgt ervoor dat potten kunnen stukvriezen in de winter. Houten, stenen, metalen of polyester plantenbakken zijn allemaal geschikt voor buiten, mits u dus zorgt voor een goede afwatering. Dat kan betekenen dat u onderin gaten moet boren in uw nieuwe bak!

Polyester plantenbakken

Heel mooi en in alle kleuren te krijgen zijn polyester plantenbakken. Bij plantinbak.nl, het zusje van directplant.nl, kunt u deze direct bestellen en desgewenst gevuld met planten naar keuze laten bezorgen. Bijzonder aan polyester plantenbakken is dat ze gevoerd zijn met piepschuim, een isolatiemateriaal. Hierdoor is de plantenkluit beschermd tegen heel lage of juist hoge temperaturen. De bakken zijn licht in gewicht, door en door gekleurd, extra verstevigd in de hoeken en in allerlei maten en vormen leverbaar. Neem eens een kijkje op plantinbak.nl!

Polyester plantenbakken

Hoe zet je planten in potten of bakken

  • Maak gaten onderin de potten, afwatering is namelijk essentieel.
  • Om de potten en bakken niet topzwaar te maken en als drainagelaag strooit u een dikke laag hydrokorrels onderin, ongeveer ¼ deel van de pot.
  • Meet hoeveel potgrond u vervolgens nodig heeft zodat de plant net zo hoog in de bak komt te staan als deze in zijn plastic kweekpot staat. Houd aan de bovenzijde 2-5 cm ruimte, als gietrand. Vul de bak nu tot die rand aan met potgrond.
  • Is de grond van de plant heel droog, dompel hem dan even, met plastic container en al, in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant hem in de nieuwe bak. Vul aan met potgrond totdat de plant stevig staat.
  • Geef goed water zodat de potgrond zich vol zuigt.

TIP In potgrond zitten voor de eerste maanden voedingsstoffen voor de plant.

Bekijk hier de handige instructievideo hoe u planten in bakken zet.

Welke tuinplanten kunnen in pot

Eigenlijk kan alles wat in de tuin geplant kan worden ook in een pot of bak worden gezet. Zelfs bomen kunnen in pot. Kies wel een pot die groot genoeg is! Voor rozen en bomen heeft u hoge potten nodig, deze wortelen diep. Met een combinatie van groenblijvende planten, bloeiende planten en bloembollen maakt u een mini-tuintje in pot.

TIP Kies een pot die minstens een derde groter is dan de kluit.

Bekijk hieronder welke planten in potten kunnen.

Planten in bakken verzorgen

Geef planten in potten en bakken regelmatig water en voeding. Regen is mooi meegenomen, maar zal ook voor een deel naast de potgrond terecht komen doordat het blad van de planten als een parapluutje werkt.

Steek je vinger in de potgrond om te voelen of alleen de bovenzijde droog is of ook de onderliggende laag. Geef zoveel water dat ook de wortels onderin de pot vocht krijgen. Dus niet steeds een klein beetje, maar liever een keer per week veel water geven. Te veel water stroomt door de gaten onderin de pot weg.

In het groeiseizoen, ongeveer van april tot oktober, hebben planten voeding nodig. Het aanmaken van blad en bloemen kost veel energie. Krijgen ze geen voeding dan kan het blad geel worden en de bloei tegenvallen. In potgrond zit voor de eerste maanden voeding. Daarna kunt u vloeibare voeding in het gietwater doen. Doe dit regelmatig, want doordat u steeds water geeft, stroomt de voeding ook weer uit de potgrond.

Bekijk hieronder ook de video over het verzorgen van planten in potten.

Lees ook: planten voor op een dakterras * tuinieren in potten