Tuinieren in potten kan iedereen! Of je nu een grote tuin, een patiotuin, een ruim terras, een balkon of een daktuin hebt, fraaie potten en bakken met planten mogen er niet ontbreken. Potten zijn makkelijk te verzetten en zo in elke tuin toepasbaar. De beplanting in een pot kan het hele jaar door mooi zijn, met bloembollen, vaste planten, eenjarige zomerbloeiers, heesters en wintergroene planten.

Balkon bakken en potten

Op elk balkon of dakterras is wel ruimte voor potten en bakken vol mooie planten. Heel geschikt zijn eenjarige zomerbloeiers, bloembollen, vaste planten en kuipplanten. Misschien is er zelfs ruimte voor klimplanten. Bij een goede verzorging kan er ook op een klein oppervlak een waar plantenparadijs ontstaan. De planten kunnen in vaste bakken of in losse potten groeien, ze kunnen ook hangen. Of kies voor een speciaal systeem voor verticaal tuinieren.

De juiste maat plant en pot

Bij elke plant past een bepaalde potmaat. Bloembollen of eenjarigen bijvoorbeeld nemen met een kleinere pot genoegen, ze staan er relatief kort in. Een baardiris wortelt oppervlakkig en kan in een ondiepe pot. Maar een heester die jarenlang in een pot groeit heeft al gauw minimaal 40 liter grond nodig. Grote, zware potten zijn moeilijk te verzetten, waardoor ze een vaste plek in het ontwerp krijgen. Maar een forse pot met daarin een prachtige solitair maakt natuurlijk wel indruk.

Plantenpotten elk jaar anders

Voor een pot kun je gemakkelijk elk jaar een andere beplanting bedenken. Misschien met opeenvolgende bloei: bloemen van april tot in de herfst, in één pot. Of je maakt een pottenborder met bladplanten, zet eetbare planten in blikken, beplant een hanging basket vol geurige kruiden of ontwerpt een miniborder in een oude dakgoot.

Lees ook: hoe vul je een plantenbak en verzorg je planten in pot

Potten border

Met planten die in een pot groeien kun je schilderachtige composities maken, net als in een border. Het is wel even werk, maar een pottenborder geeft veel effect in de tuin en staat lang in bloei. In maart krokussen en sneeuwklokjes, iets later bloeien narcissen, sleutelbloemen, hyacinten en tuinmadeliefjes. Voor de zomer eenjarigen, zomerknollen zoals dahlia’s en kuipplanten zoals Pelargonium en Agave. Tot in oktober is er kleur dankzij dahlia’s, siergrassen, vetkruid en Afrikaantjes. Omdat de planten makkelijk te verplaatsen zijn, hoeft er in een pottenborder nooit een ‘gat’ te vallen. Aan de voorkant staan decoratieve potten, maar in het midden mogen best gewone plastic containers staan.

TIP Het leuke van planten in potten en bakken is dat ze verplaatsbaar zijn. Als de plant op z’n mooist is staat hij op de beste plek, maar is er nog niets te zien boven de grond dan zet je de pot tijdelijk op een onopvallend plekje.

Lees ook: winterplanten voor in potten combineren

Eigenlijk kunnen alle planten die in de tuin staan ook in een pot. Weet u niet waar u moet beginnen of wat mooie combinaties zijn? Modeste Herwig, groenauteur en -fotograaf heeft een prachtig nieuw boek geschreven boordevol inspiratie Tuinieren in potten. Modeste schrijft veel tuintip-artikelen voor Directplant, hieronder geeft zij alvast drie combinaties voor in pot uit haar nieuwe boek!

3x plantencombinaties in potten

Tuin in pot - esdoorn

Grote pot met esdoorn 

Deze forse pot van cortenstaal biedt ruimte aan een meerstammige Japanse esdoorn, een wilg en rijk bloeiende vaste planten. Het is dé blikvanger in een kleine patiotuin. Zo’n fraaie heester kan heel goed met vaste planten gecombineerd worden. De beplanting is in lagen opgebouwd. Bovenaan het donkere blad van de esdoorn, daaronder iets rood getint blad van de wilg. Dan een laag met gele, oranje en rode bloemen, aangevuld met heel donker paars blad van de zilverkaars. Helemaal onderaan het bijna zwarte blad van de slangenbaard. Herhaling van donker getint blad zorgt voor een bijzonder geheel. Voor een pot met een diameter van 100 cm heb je nodig:

1 x Bittere wilg, Salix purpurea
2 x Duizendblad, Achillea filipendulina ‘Cloth of Gold’
1 x Japanse esdoorn, Acer palmatum ‘Crimson Queen’ of 'Tamuke Yama' op stam.
2 x Nagelkruid, Geum ‘Mrs Bradshaw’
1 x Nagelkruid, Geum ‘Prinses Juliana’
5 x Slangenbaard, Ophiopogon planiscapus ‘Niger’
2 x Zilverkaars, Actaea simplex ‘Atropurpurea’

Tuin in teil

Miniborder in zinken teil 

Geen ruimte voor een grote border? Dan is zo’n miniborder erg leuk om te maken. Hier is gekozen voor een mix van zomerbloeiende vaste planten in de complementaire kleuren geel en violet. Groengeel blad ondersteunt de kleurencombinatie. Van elke soort slechts één of twee stuks, zoals in een boeket. De beplanting wordt extra speels door af te wisselen in hoogte. De zonnehoed, ijzerhard en paddenlelie steken boven de lagere soorten uit. Let bij het maken van een compositie ook op afwisseling in vorm en kleur. In de bodem van de teil zijn gaten geboord zodat het water goed weg kan lopen. De planten kunnen een zomer lang in de teil blijven, daarna hebben ze meer ruimte nodig. Beplant de teil elk voorjaar opnieuw, zo kunt u variëren met de planten en het kleurenschema. Voor een teil met een diameter van 45 cm heb je nodig:

1 x Dropplant, Agastache ‘Blue Fortune’
1 x Gentiaan, Gentiana ‘Diana’
1 x Herfstaster, Aster ‘Tiara’
1 x IJzerhard, Verbena rigida
2 x Japans bosgras, Hakonechloa macra ‘Stripe it Rich’
2 x Klokjesbloem, Campanula portenschlagiana
1 x Knoopjeskruid, Ajania ‘Gold and Silver’
1 x Meisjesogen, Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’
1 x Paddenlelie, Tricyrtis hirta
2 x Purperklokje, Heuchera ‘Lime Marmalade’
1 x Rode zonnehoed, Echinacea ‘Leilani’
1 x Rode zonnehoed, Echinacea purpurea ‘Green Jewel’

Fruit tuin in pot

Fruittuintje in potten

Voor dit fruittuintje zijn metalen buizen gebruikt (spirobuis). Deze gegalvaniseerde ventilatiebuizen zijn er in verschillende diameters, heel geschikt om planten in te kweken. De onderkant kan gewoon open zijn, duw de buis een stukje in de grond. Staat de buis op bestrating dan is het handig om gronddoek te gebruiken. Werk eventueel met een binnenpot of bekleed de buis aan de binnenkant met gronddoek.
De takken van de braam hebben steun nodig. Ook geschikt voor een pot zijn de taybes Rubus ‘Tayberry Thornless’ en de doornloze Lowberries (braam en framboos met een hoogte van 70-100 cm). Geef de blauwe bes zure grond (meng wat turf door de aarde). De marjolein trekt veel bijen aan, perfect voor de bestuiving van de blauwe bes en de framboos. Voor 3 buizen met een diameter van 40 cm heb je nodig:

1 x Blauwe bes, Vaccinium corymbosum ‘Patriot’
1 x Braam, Rubus fruticosus ‘Reuben’ of de doornloze 'Thornless Evergreen'
2 x Marjolein, Origanum vulgare ‘Thumble’s Variety’

Modeste: 'Met potten en bakken maak je elke buitenruimte nog groener én persoonlijker'

Tuinieren in potten

Tuinieren in potten

Het boek Tuinieren in potten, is ingedeeld op thema. U kunt volop inspiratie opdoen voor potten met:

  • eetbare planten
  • hanging baskets
  • snoeivormen
  • klimplanten
  • of een minivijver

In dit uitgebreide boek leest u alles over potten voor balkons, terrassen en patiotuinen, maar ook over schaduwplanten, verticaal tuinieren, fruit in pot en kuipplanten. Met uitgebreide plantenbeschrijvingen, waarbij elke behandelde plant is afgebeeld. Aangevuld met 40 inspirerende projecten om zelf fraai beplante potten en bakken te creëren. In het boek is bovendien veel praktische informatie opgenomen over het beplanten van potten en de verzorging van potplanten. 

Tuinieren in potten, Modeste Herwig (€ 22,50) uitgave maart 2018, paperback met flappen, 21 x 21 cm, 208 blz. ISBN 978 90 8989 758 9, verkrijgbaar in de boekhandel en via modesteherwig.eu/webshop.

Tekst en fotografie: Modeste Herwig