Als u een roos in uw tuin wilt, heeft u keus uit verschillende soorten. Rozen combineren prachtig met andere planten, geuren vaak uitbundig en kunt u in veel gevallen afsnijden voor in een vaas. Met de juiste verzorging zullen uw rozen prachtig bloeien. 

Rozen is een bekende groep heesters. Rozen worden onderverdeeld in grootbloemige rozen, trosrozen (Floribunda rozen) heesterrozen, patiorozen en klimrozen. Daarnaast is er nog de groep rozen op stam. Rozen staan graag in de volle zon. Hoe meer zon een roos krijgt, hoe rijker de roos zal bloeien. Daarnaast houden rozen van wind en vruchtbare grond. Door bij de aanplant nieuwe humusrijke grond te gebruiken, heeft de roos een gezonde start. 

Beste standplaats voor rozen

Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn. Op een open plek is er voldoende wind om de rozen snel droog te blazen, hierdoor zijn de rozen minder vatbaar voor schimmels.
Rozen houden van voedselrijke grond. Losse kalkrijke kalkgrond is de beste grondsoort, maar in voedselrijke vochthoudende zandgronden groeien de rozen ook naar volle tevredenheid. Rozen groeien niet in natte veengronden of droge zandgronden. Rozen wortelen diep, het is daarom belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Heeft u een hoge grondwaterstand dan kunt u het beste niet aan rozen beginnen. De wortels zullen door de hoge grondwaterstand gaan rotten, dit is vooral in de winter het geval.

Hoe rozen planten

De beste planttijd voor rozen met kale wortels is van eind oktober tot maart, in een periode dat het niet vriest. Rozen in pot kunt u het hele jaar door planten, gebruik dan potgrond. Zet rozen met kale wortels eerst een nacht in een emmer met lauw water. Graaf een ruim plantgat, maak de grond goed los en verbeter de grond met Vivimus. Spreid de wortels goed uit en plaats de struik op de juiste diepte. Hierbij moet het vorstgevoelige oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen) zo’n vijf centimeter onder de grond komen. Vul het plantgat met de verbeterde aarde, druk goed aan en geef ruim water.

Plant u een (klim)roos dicht bij de muur, maak dan een extra ruim plantgat en vul dit met goede aarde en mest. Voor een mooi resultaat worden rozenstruiken vaak in groepjes geplant, zet er bij voorkeur drie of vijf per vierkante meter.

Rozen verzorgen

In maart is het tijd om uw rozen te verzorgen. Ze blijven dan compact en zullen extra rijk bloeien. Als u de rozen in uw tuin ’s zomers goed verzorgt, zullen ze rijker en langer bloeien. Na de eerste bloei is het tijd om uitgebloeide takken terug te knippen. Lees hier hoe u rozen snoeit. 
 
Door rozen te snoeien wordt een rijke bloei bevorderd. Maar ook door het uitbuigen en horizontaal leiden van takken wordt de struik gestimuleerd extra veel bloemknoppen te vormen. Lees hier meer over het uitbuigen van rozen
 

Wanneer rozen bemesten

Voor een goede groei verlangen rozen een losse, vruchtbare en kalkrijke grond en een plekje in de volle zon. De struiken hebben jaarlijks veel voeding nodig. Geef in het vroege voorjaar beendermeel, een gemengde organische mest of speciale rozenmest. Mest in de winter met goed verteerde stalmest of met een mengsel van compost en koemestkorrels

Mest in juni-juli, na de eerste bloei, nog eens bij met speciale rozenmest. De roos heeft voldoende voedingsstoffen nodig om weer bloemknoppen te kunnen maken. Hark de mest licht in en geef direct water. Dankzij de nieuwe voedselvoorraad kunnen er veel nieuwe bloemknoppen aangemaakt worden. Met zo’n goede verzorging zult u iets later in de zomer nog een keer van een grote hoeveelheid bloemen kunnen genieten.

Soorten rozen 

Kies de roos die het beste bij uw tuin past. Heeft u een kleine tuin dan heeft u misschien wel plek voor een klimroos of een roos op stam waar u nog iets onder kunt planten. Heeft u meer ruimte dan kiest u misschien eerder voor grootbloemige rozen. Bijzonder zijn ook de bodembedekkende rozen. 

Bodembedekkende rozen

Bodembedekkende rozen behoren tot de park- of heesterrozen. Deze rozen groeien spreidend en blijven laag. Door deze groeiwijze zijn de rozen goed in staat het onkruid te onderdrukken. Het beste is om deze rozengroep niet te snoeien. Geschikte doorbloeiende rozen zijn onder andere Rosa ‘Top of the Bill’ (roze), Rosa ‘Red Meidiland’ (rood) en Rosa ‘Maid of Honour’ (wit).

Grootbloemige rozen

Grootbloemige rozen worden ook wel theehybriden genoemd. Deze roos kunt u in het voorjaar sterk terugsnoeien tot circa 20 cm boven de grond. Hierdoor zal de struik sterk uitgroeien, maar toch niet te hoog worden.
De bloemen ontstaan op het jonge hout. Een geurende grootbloemige roos is bijvoorbeeld Rosa 'New Zealand' (zachtroze).

Trosrozen

Trosrozen worden ook wel Floribunda rozen genoemd, zoals Rosa 'Wedding Rose' (wit). De trosroos kunt u behandelen zoals de grootbloemige roos. In het voorjaar diep terugsnoeien. 

Lees hier meer over: het planten van trosrozen

Klimrozen

Klimrozen vormen vanuit de basis in het voorjaar en de zomer vaak nieuwe scheuten. Nieuwe scheuten zullen dit jaar nog niet bloeien, maar vormen wel onmisbaar ‘reservemateriaal’ voor volgend jaar. Als er echt te veel jonge scheuten aan de struik zitten, kan er wat weggesnoeid worden. Bind de mooiste scheuten echter aan, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen en niet omknakken. Niet te strak, want de twijgen groeien nog door. Als je de rozen in de winter gaat snoeien kun je bepalen welke scheuten gebruikt kunnen worden om enkele oude takken te vervangen. Takken die langer dan drie jaar aan de struik zitten, worden bij voorkeur zo kort mogelijk afgesnoeid. Knip deze oude takken met een takkenschaar bij de basis van de struik weg. Je kunt ook na de hoofdbloei al wat oud hout uit de rozen halen. Het is ook mogelijk een oude tak vlak boven een jonge scheut af te knippen zodat de tak als het ware verjongd wordt. Ramblers kun je het best gewoon laten groeien, maar ook bij deze sterke groeiers is het aan te raden af en toe een paar oude takken helemaal weg te halen. Een populaire geurende klimroos is Rosa 'New Dawn'

Lees hier meer over mooie bottelrozen of over rozenstruiken met geur. Of bekijk hier al onze rozen