De roos is al eeuwenlang de meest geliefde bloem: de koningin van de bloemen. Door een rozenstruik in uw eigen tuin te planten kunt u genieten van de schoonheid van de bloemen én van de heerlijke rozengeur.

Een roos is een struik, een plant met houtige takken, die rijk bloeit van juni tot in september. Bij de doorbloeiende rozen verschijnen er steeds weer nieuwe knoppen aan de takken, zodat u erg lang van de bijzondere bloemen kunt genieten. Struikrozen zijn in verschillende groepen in te delen: grootbloemige rozen, trosrozen, heesterrozen, patiorozen en klimrozen. Binnen deze groepen zijn er ook rozen op stam. De meeste bloemen zijn dik gevuld, er zijn ook rozen met enkele bloemen. Bottelrozen hebben eetbare bottels, deze kunnen gebruikt worden om jam van te maken. De meeste struikrozen worden 75-150 cm hoog, er zijn ook bodembedekkende rozen die laag blijven en botanische rozen die wel twee meter hoog kunnen worden.
Rozenstruiken zijn mooi voor een perk, een plantvak, een border en zelfs voor een haag. Rozen zijn erg mooi te combineren met vaste planten en andere struiken.

Rozengeur

De heerlijke geur van de bloemen zorgt ervoor dat een rozenstruik je tuin iets extra’s geeft. Vooral de heesterrozen, Engelse rozen en oude rozen geuren sterk, de hele tuin wordt er ’s zomers door geparfumeerd. Lijstje met heerlijk geurende rozen:

  1. Rosa ‘Boscobel’ (David Austin / Engelse roos in roze)
  2. Rosa ‘Emanuel’ (David Austin / Engelse roos in crèmewit-geel)
  3. Rosa ‘Fragrant Delight’ (trosroos oranje)
  4. Rosa ‘Glamis Castle’ (Engelse roos wit)
  5. Rosa ‘Landora’ (klimroos geel)
  6. Rosa ‘New Dawn’ (klimroos zachtroze)
  7. Rosa ‘Parfum Royal’ (klimroos roze)

Zoek meer geurende rozen in ons assortiment. 

Rosa 'Boscobel'

Rozenstruik verzorgen

De belangrijkste eisen die rozen aan hun standplaats stellen zijn voedzame, liefst kalkhoudende grond en veel zon. Regelmatige bemesting en jaarlijkse snoei zijn belangrijk voor een goede groei en bloei. De beste planttijd voor rozen uit de volle grond (met kale wortels) is november tot en met april. Rozenstruiken in pot kunt u het hele jaar door planten.

TIP Is er weinig ruimte beschikbaar in de tuin kies dan voor een klimroos, een stamroos of een miniatuur- of patioroos.

Ga direct naar al onze rozen in het assortiment, ga alleen naar onze klimrozen of bekijk onze border met Engelse rozen (ook in 2 m2 verkrijgbaar). 

Al onze tuintips over rozen: rozen planten en verzorgen * rozen snoeien * uitbuigen van rozen voor meer bloei * bottelrozen * roos en Clematis combineren * rozen in de tuin combineren * wilde scheuten bij rozen * rozen voor lastige plekken * bijzondere rode rozen * bijzondere gele rozen * bijzondere paarse rozen * bijzondere blauwe rozen * bijzondere witte rozen * bijzondere roze rozen * David Austin rozen