Rozen houden van zon en voedzame grond, maar er zijn rozen die ook met minder toe kunnen. Welke rozen u het beste op lastige plekken kunt planten leest u hier.

Een rozenstruik zal het rijkst bloeien op een zonnige plek in voedzame grond, maar gelukkig zijn er ook rozen die zo sterk zijn dat ze ook op een minder perfecte plek willen groeien. Zo kunt u toch genieten van de geurige bloemen. Het is wel belangrijk om voor goede grond en voldoende mest te zorgen, zo zal de roos maximaal kunnen groeien en bloeien.

Rozen in de (half)schaduw

Rozen staan het liefste in de zon. Zelfs soorten zoals in het lijstje hieronder willen het liefste minimaal 2 tot 3 uur zon per dag. Ze verdragen wel minder zon, maar zullen dan minder hard groeien. Zorg in elk geval voor bemeste grond als de roos op een (half)schaduw plek komt te staan.

Arme grond verbeteren

Is de grond arm, zorg dan dat u voor de aanplant de grond verbetert met tuinaarde en Vivimus zodat de roos een goede start krijgt. Bemest uw roos een aantal keer per jaar met organische mest. Bijvoorbeeld vlak na de snoei in maart, in juni als de meeste rozen in bloei staan en in de herfst voordat de rozen de winter in gaan. In de winter een laagje compost ter bescherming aan de voet is een goed idee. Let ook op dat de grond niet uitdroogt in de zomer.

Rozen voor lastige plekken

  1. Bodembedekkende roos, Rosa ‘Bluesy’ (paars)
  2. Trosroos en/of bodembedekker, Rosa ‘Bonica 82’ (roze)
  3. Bodembedekkende roos, Rosa ‘Red Meidiland’ (rood)
  4. Japanse bottelroos, Rosa rugosa ‘Robusta’ (rood)
  5. Japanse bottelroos of rimpelroos, Rosa rugosa ‘Alba’ (wit)
  6. Klimroos, Rosa ‘Heidelberg’
  7. Klimroos, Rosa ‘New Dawn’
  8. Klimroos, Rosa ‘Westerland’
  9. Hondsroos, Rosa canina (roze)
  10. Duinroos, Rosa pimpinellifolia

Rozen planten

Maart is een uitstekende tijd om rozen in de tuin te planten. Graaf een ruim plantgat en spreid de wortels van de roos goed uit. Eventueel kunt u beschadigde wortels een stukje inkorten. Aanvullen met goede tuingrond, stevig aandrukken en ruim water geven.

Bekijk hier alle rozen in onze webhop.