Oktober is een goede tijd om rozen in de tuin te planten, kijk daarom in deze maand eens naar de mooiste rozen voor uw border. Door de roos samen met borderplanten te verwerken komt de ‘koningin van de bloemen’ nog mooier tot haar recht. Omdat doorbloeiende rozen lang voor kleur en geur zorgen vormen ze een waardevol onderdeel van een beplantingsplan.

Rozen kunnen net als andere heesters en vaste planten een plekje vinden in de gemengde border, mits de struiken niet overgroeid raken door de omringende beplanting. Ga altijd uit van het belang van de roos (volle zon, rondom voldoende licht en lucht, voedzame grond) en zet de begeleidende plant op de tweede plaats.

Rozen combineren in de tuin

Plaats naast de roos in de tuin bijvoorbeeld een wat lagere plant zoals duizendblad (Achillea), een soort met laag blad en hoge bloemstengels zoals de klokjesbloem Campanula persicifolia, of een plant met een heel luchtige groeiwijze zoals Verbena bonariensis en Gaura lindheimeri. Stamrozen zijn nog makkelijker toe te passen in de tuin en geven veel effect. Ze bloeien boven de vaste planten in de border en vormen zo als het ware een tweede etage in de border.

Fraaie combinaties met rozen

  1. Romantische rozen zoals de koperoranje Rosa ‘Koningin Wilhelmina’ met kruiden zoals salie (Salvia officinalis), lavendel (Lavandula angustifolia), tijm (Thymus vulgaris) en rozemarijn (Rosmarinus officinalis).
  2. Doorbloeiende trosrozen zoals de roze Rosa ‘Bonica’ en de witte Rosa 'Schneewittchen’ met kattenkruid (Nepeta), perzikbladklokje (Campanula persicifolia), ooievaarsbek (Geranium ‘Ann Folkard’) en alsem (Artemisia ludoviciana ‘Valerie Finnis’).
  3. De lage rozerode roos Rosa ‘Cherie’ met ezelsoren (Stachys byzantina), anjer (Dianthus ‘Haytor White’), vlambloem (Phlox ‘Mia Ruys’) en lijmkruid (Silene maritima ‘Weisskehlchen’).

Ga naar alle rozen in ons assortiment.