Pampasgras (Cortaderia) is een prachtig siergras dat bloeit met grote pluimen. Lees hier wanneer en hoe u pampasgras snoeit. 

Pampasgras planten

Het pampasgras (Cortaderia selloana) is een fors, laat bloeiend siergras uit Zuid-Amerika. Het gras komt voor op de pampa, een subtropisch natuurlijk grasland, daar is dit siergras wintergroen. De dikke veerachtige pluimen staan op stevige stengels, zijn zilverig wit tot iets roze en steken ver boven de bos fijn blad uit. Een bijzondere solitair voor de tuin, als blikvanger bij de vijver of in de border. Zelfs in een forse pot is dit siergras fantastisch. Het smalle blad vormt en losse pol en hangt sierlijk over. De dikke pluimen verschijnen in september en staan op zeer stevige stengels en bestaan uit vele kleinere aartjes, zilverig wit of zachtroze van kleur. Soorten pampasgras:

De beste tijd om pampasgras te planten in het voorjaar. Zorg voor een beschutte plek in de volle zon en voedzame, goed doorlatende grond. Geef in droge perioden eens wat extra water. TIP Draag handschoenen bij het planten; het blad heeft een zeer scherpe rand en snijd makkelijk in de huid, voorzichtig zijn met het (ver)planten dus.

Wanneer pampasgras snoeien

Omdat het pampasgras in een strenge winter wel wat bescherming kan gebruiken, knipt u dit siergras bij voorkeur pas in het voorjaar terug. Bovendien is de hele plant nog tot diep in de winter decoratief. Als het blad vlak voor de winter geel verkleurd is, kunnen de bladeren bij elkaar gebonden worden. Gebruik eventueel ook een rietmat of noppenfolie. Zo wordt het hart van de plant tegen kou en teveel nattigheid beschermd. Gooi ook wat afgevallen bladeren rond de voet van de plant en strooi af met en dunne laag compost.

Pampasgras in de winter

Hoe pampasgras snoeien

Zodra er in het voorjaar vanuit de wortels jong scheutjes verschijnen, kunt u de oude stengels vlak boven de grond afknippen. Dit gaat makkelijk met een scherpe heggenschaar. Zo komt er weer ruimte voor nieuwe bladeren en bloemstengels.

Pampasgras verjongen

Is het hart van een oude pol pampasgras kaal geworden? Zo kunt u pampasgras verjongen:

  • Graaf de pol in het voorjaar op.
  • Steek de pol met een scherpe spade in stukken. Een scherpe zaag kan ook handig zijn om de dikke wortelkluit in kleinere stukken te verdelen.
  • Knip alle stengels af.
  • Plant alleen de buitenste delen in losse, met compost verbeterde grond, geef ruim water.

Waarom bloeit mijn pampasgras niet

Er zijn verschillende redenen waarom pampasgras (Cortaderia) (nog) niet bloeit. Wij noemen hier vier veelkomende oorzaken: 

  1. Voor een goede bloei is de juiste plek van belang. Plant het pampasgras op een open, warme en zonnige plek in voedzame, goed doorlatende grond. Dit gras heeft veel warmte nodig om tot bloei te komen. Op een te koude plek en in de schaduw kan het voorkomen dat de plant niet gaat bloeien.
  2. Meestal komen in het eerste jaar na aanplant nog geen bloempluimen tot ontwikkeling. 
  3. Eenmaal goed aangeslagen wordt droogte goed verdragen, is het echter extreem droog geef dan extra water.
  4. Teveel nattigheid in de winter is niet goed voor het pampasgras, een te natte plek kan zorgen voor een slechte bloei. Dek de pol gras siergras de eerste winter na het planten af met een dikke laag afgevallen blad.

Het pampasgras is een tweehuizige plant, dit betekent dat er vrouwelijke en mannelijke planten zijn. De vrouwelijke planten geven de mooiste pluimen. Het is aan te raden altijd een benaamde cultivar te kopen, zoals Cortaderia ‘Concha’, de lage Cortaderia selloana ‘Pumila’ en Cortaderia selloana ‘Rosea’ met roze bloempluimen. Dan heeft u de meeste kans op een prachtig bloeiende pol siergras in de tuin.

Ga direct naar alle pampasgras in onze webshop of lees meer over siergrassen

Heeft u nog vragen, stel deze bij de reacties hieronder. Wij proberen u altijd antwoord te geven!

Tekst en foto's: Modeste Herwig.