Pampasgras (Cortaderia) is een prachtig siergras dat bloeit met grote pluimen. Lees hier wanneer en hoe u pampasgras snoeit. 

Pampasgras planten

Het pampasgras (Cortaderia) is het meest opvallende siergras voor de tuin. De dikke, zachte pluimen steken ver boven de bos fijn blad uit. Een bijzondere solitair voor de tuin, als blikvanger bij de vijver of in de border. Zelfs in een forse pot is dit siergras fantastisch. Het smalle blad vormt en losse pol en hangt sierlijk over. De dikke pluimen verschijnen in september en staan op zeer stevige stengels en bestaan uit vele kleinere aartjes, zilverig wit of zachtroze van kleur. Soorten pampasgras:

De beste tijd om pampasgras te planten in het voorjaar. Zorg voor een beschutte plek in de volle zon en voedzame, goed doorlatende grond. Geef in droge perioden eens wat extra water.

Wanneer pampasgras snoeien

Omdat het pampasgras in een strenge winter wel wat bescherming kan gebruiken, knipt u dit siergras bij voorkeur pas in het voorjaar terug. Bovendien is de hele plant nog tot diep in de winter decoratief. Als het blad vlak voor de winter geel verkleurd is, kunnen de bladeren bij elkaar gebonden worden. Gebruik eventueel ook een rietmat of noppenfolie. Zo wordt het hart van de plant tegen kou en teveel nattigheid beschermd. Gooi ook wat afgevallen bladeren rond de voet van de plant en strooi af met en dunne laag compost.

Pampasgras in de winter

Hoe pampasgras snoeien

Zodra er in het voorjaar vanuit de wortels jong scheutjes verschijnen, kunt u de oude stengels vlak boven de grond afknippen. Dit gaat makkelijk met een scherpe heggenschaar. Zo komt er weer ruimte voor nieuwe bladeren en bloemstengels.

Pampasgras verjongen

Is het hart van een oude pol pampasgras kaal geworden? Zo kunt u pampasgras verjongen:

  • Graaf de pol in het voorjaar op.
  • Steek de pol met een scherpe spade in stukken. Een scherpe zaag kan ook handig zijn om de dikke wortelkluit in kleinere stukken te verdelen.
  • Knip alle stengels af.
  • Plant alleen de buitenste delen in losse, met compost verbeterde grond, geef ruim water.

Ga direct naar alle pampas in onze webshop of lees meer over siergrassen

Heeft u nog vragen, stel deze bij de reacties hieronder. Wij proberen u altijd antwoord te geven!

Tekst en foto's: Modeste Herwig.