Siergrassen zijn in het najaar op hun mooist als de meeste andere vaste planten al over hun hoogtepunt heen zijn. Lees hier meer over de verschillende soorten, verzorging en het snoeien van siergrassen. 

Sierlijke grassen zijn prachtig te combineren met andere borderplanten, of als solitair toe te passen. Ze geven elke tuin een natuurlijke uitstraling. Een groot vak vol met grassen geeft ook een heel speciaal effect, bovendien vraagt een dergelijke beplanting weinig onderhoud. Siergrassen geven de border rust en ondersteuning en hebben kleurstellingen die erg mooi zijn om te zien. Wenst u een tuin die jaarrond interessant is om te zien, dan mogen enkele grassoorten niet ontbreken. 

Er zijn maar zeer weinig grassoorten die woekeren. Helmgras Ammophylla arenaria zoals op de duinen gebruikt wordt en witbol Holcus mollis zijn de enige woekeraars die wij op onze site aanbieden. 

Hoge soorten siergras

Siergrassen zijn er in alle soorten in maten bijvoorbeeld de hoge Miscanthus (sierriet of prachtriet). Dit is een grassoort dat polvormig groeit, dus niet woekert. Miscanthus sinensis is het wilde soort dat wel een hoogte van 300cm kan bereiken. Daarnaast kent dit soort zeer veel variëteiten met verschillende kleuren aren en verschillende groeihoogtes. Een ander zeer bekend hoog soort is het Pampasgras of Cortaderia selloana. Pampasgrassen zijn echte blikvangers in het najaar. Hierin zijn uiteraard ook weer verschillende cultivars in de handel. Verschillende soorten Miscanthus, Cortaderia en andere hoge siergrassen:

  1. Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’ groen blad met rode aren, wordt 200cm hoog. 
  2. Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ groene overhangende bladeren met een witte middennerf, meestal geen bloei, wordt 150cm hoog. 
  3. Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ heeft gele horizontale strepen op het blad, wordt 150cm hoog.
  4. Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ heeft smal blad met een opvallende zilverwitte rand, 150 cm hoog. 
  5. Miscanthus sinensis ‘Adagio’ is een compacte plant, heel sierlijk en een rijke bloei met zilverwitte pluimen, hoogte 150 cm
  6. Cortaderia selloana ‘Pumila’ De laagstblijvende pampasgras tot 125cm. 
  7. Cortaderia selloana ‘Rosea’ een pampasgras met roze pluimen.
  8. Pijpenstrootje (Molinia arundinacea ‘Transparant’).
  9. Struisriet (Calamagrostis x acutiflora).
  10. Panicum virgatum 'Rotstrahlbush' (vingergras) heeft roodbruin blad en fijne aren. 

TIP Pampasgrassen komen ook in potten zeer goed tot hun recht.

Lage en middelhoge soorten siergras

Het sortiment lage en middelhoge siergrassen is ook zeer uitgebreid. Het blad blijft vaak laag, terwijl de bloempluimen boven het blad uitsteken. Erg mooi zijn Deschampsia (Smele), Pennisetum (Lampenpoetsergras), Sesleria (Blauwgras) en Stipa (Vedergras). Wintergroene soorten zijn bijvoorbeeld Carex morrowii (Zegge), Luzula (Veldbies) en Festuca glauca (blauw schapengras). Bij Festuca glauca ‘Elijah Blue’  blijft de blauwe kleur van het blad erg lang mooi. 

TIP Lage grassoorten zijn goede bodembedekkers waardoor onkruid minder kans krijgt om zich te kunnen ontwikkelen.

Siergras snoeien

Siergrassen snoeien in het voorjaar

Alle siergrassen die in de winter bruin worden kunt u het beste kunt na de winter (maart) tot circa 30 cm boven de grond terugknippen. De stengels zijn afgestorven, maar de wortels zijn nog springlevend en maken in het voorjaar weer en massa aan nieuw blad. Knip vlak voordat de jonge sprietjes tussen het oude loof door komen.

Wintergroene siergrassen zoals Carex hoeft u niet af te knippen. Blad dat na de winter lelijk is geworden kan eventueel uit de pol getrokken worden.

Siergras delen

Siergrassen delen in het voorjaar

Worden de siergrassen te groot? U kunt ze in vroege voorjaar delen om ze te verjongen en te vermeerderen. Graaf de hele pol op, knip het oude blad af en deel de wortelkluit in stukken. Dit delen gaat makkelijk met een scherpe spade. Het hart is vaak niet meer zo vitaal, dit kunt u weggooien. Plant stukken die aan de buitenkant van de pol groeien weer terug. Plaats de wortels op dezelfde hoogte en druk goed aan. Zet de gedeelde stukken terug op dezelfde plek of op een andere plek in de tuin, u kunt er ook iemand anders blij mee maken. Na het terugplaatsen is het belangrijk dat u voldoende water geeft, zodat de plant weer goed kan aanslaan. De plant zal hetzelfde jaar alweer bloeien.

Siergrassen selecteren

Hoge of lage siergrassen, wintergroene soorten, bodembedekkende siergrassen en nog veel meer vindt u zeer gemakkelijk via onze zoekfilters waarmee u de gevonden planten kunt filteren. Alle planten die aan uw criteria voldoen komen naar voren!

Bekijk hier al onze siergrassen.