Siergrassen soorten, verzorging en snoeien

siergrassen soorten en verzorging

Siergrassen zijn in het najaar op hun mooist als de meeste andere vaste planten al over hun hoogtepunt heen zijn. Lees hier meer over de verschillende soorten, verzorging en het snoeien van siergrassen. 

Sierlijke grassen zijn prachtig te combineren met andere borderplanten, of als solitair toe te passen. Ze geven elke tuin een natuurlijke uitstraling. Een groot vak vol met grassen geeft ook een heel speciaal effect, bovendien vraagt een dergelijke beplanting weinig onderhoud. Siergrassen geven de border rust en ondersteuning en hebben kleurstellingen die erg mooi zijn om te zien. Wenst u een tuin die jaarrond interessant is om te zien, dan mogen enkele grassoorten niet ontbreken. 

Er zijn maar zeer weinig grassoorten die woekeren. Helmgras Ammophylla arenaria zoals op de duinen gebruikt wordt en witbol Holcus mollis zijn de enige woekeraars die wij op onze site aanbieden. 

Hoge soorten siergras

Siergrassen zijn er in alle soorten in maten bijvoorbeeld de hoge Miscanthus (sierriet of prachtriet). Dit is een grassoort dat polvormig groeit, dus niet woekert. Miscanthus sinensis is het wilde soort dat wel een hoogte van 300cm kan bereiken. Daarnaast kent dit soort zeer veel variëteiten met verschillende kleuren aren en verschillende groeihoogtes. Een ander zeer bekend hoog soort is het Pampasgras of Cortaderia selloana. Pampasgrassen zijn echte blikvangers in het najaar. Hierin zijn uiteraard ook weer verschillende cultivars in de handel. Verschillende soorten Miscanthus, Cortaderia en andere hoge siergrassen:

  1. Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’ groen blad met rode aren, wordt 200cm hoog. 
  2. Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ groene overhangende bladeren met een witte middennerf, meestal geen bloei, wordt 150cm hoog. 
  3. Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ heeft gele horizontale strepen op het blad, wordt 150cm hoog.
  4. Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ heeft smal blad met een opvallende zilverwitte rand, 150 cm hoog. 
  5. Miscanthus sinensis ‘Adagio’ is een compacte plant, heel sierlijk en een rijke bloei met zilverwitte pluimen, hoogte 150 cm
  6. Cortaderia selloana ‘Pumila’ De laagstblijvende pampasgras tot 125cm. 
  7. Cortaderia selloana ‘Rosea’ een pampasgras met roze pluimen.
  8. Pijpenstrootje (Molinia arundinacea ‘Transparant’).
  9. Struisriet (Calamagrostis x acutiflora).
  10. Panicum virgatum 'Rotstrahlbush' (vingergras) heeft roodbruin blad en fijne aren. 

TIP Pampasgrassen komen ook in potten zeer goed tot hun recht.

Lage en middelhoge soorten siergras

Het sortiment lage en middelhoge siergrassen is ook zeer uitgebreid. Het blad blijft vaak laag, terwijl de bloempluimen boven het blad uitsteken. Erg mooi zijn Deschampsia (Smele), Pennisetum (Lampenpoetsergras), Sesleria (Blauwgras) en Stipa (Vedergras). Wintergroene soorten zijn bijvoorbeeld Carex morrowii (Zegge), Luzula (Veldbies) en Festuca glauca (blauw schapengras). Bij Festuca glauca ‘Elijah Blue’  blijft de blauwe kleur van het blad erg lang mooi. 

TIP Lage grassoorten zijn goede bodembedekkers waardoor onkruid minder kans krijgt om zich te kunnen ontwikkelen.

Siergras snoeien

Siergrassen snoeien in het voorjaar

Alle siergrassen die in de winter bruin worden kunt u het beste kunt na de winter (maart) tot circa 30 cm boven de grond terugknippen. De stengels zijn afgestorven, maar de wortels zijn nog springlevend en maken in het voorjaar weer en massa aan nieuw blad. Knip vlak voordat de jonge sprietjes tussen het oude loof door komen.

Wintergroene siergrassen zoals Carex hoeft u niet af te knippen. Blad dat na de winter lelijk is geworden kan eventueel uit de pol getrokken worden.

Siergras delen

Siergrassen delen in het voorjaar

Worden de siergrassen te groot? U kunt ze in vroege voorjaar delen om ze te verjongen en te vermeerderen. Graaf de hele pol op, knip het oude blad af en deel de wortelkluit in stukken. Dit delen gaat makkelijk met een scherpe spade. Het hart is vaak niet meer zo vitaal, dit kunt u weggooien. Plant stukken die aan de buitenkant van de pol groeien weer terug. Plaats de wortels op dezelfde hoogte en druk goed aan. Zet de gedeelde stukken terug op dezelfde plek of op een andere plek in de tuin, u kunt er ook iemand anders blij mee maken. Na het terugplaatsen is het belangrijk dat u voldoende water geeft, zodat de plant weer goed kan aanslaan. De plant zal hetzelfde jaar alweer bloeien.

Siergrassen selecteren

Hoge of lage siergrassen, wintergroene soorten, bodembedekkende siergrassen en nog veel meer vindt u zeer gemakkelijk via onze zoekfilters waarmee u de gevonden planten kunt filteren. Alle planten die aan uw criteria voldoen komen naar voren!

Bekijk hier al onze siergrassen.  

Gerelateerde producten
4 years ago
Reacties
JGM Bahlmann
2 years ago at 10:12
In uw tips mis ik informatie over siergrassen op de diverse grondsoorten, zand, klei, veengrond. Siergras en vochtige veengrond gaat dat goed samen?
Bezoeker
2 years ago at 10:12
Niet alle siergrassen houden van vochtige grond. Hier vindt u een overzicht van planten en siergrassen die daar wel tegen kunnen: https://www.directplant.nl/tuintips/planten-natte-grond/
Daniel de Vries
2 years ago at 17:41
vlam gras of bloed gras is het handig elk voorjaar ze te snoeien worden ze dan rooier er van
Bezoeker
2 years ago at 17:41
In het vroege voorjaar, maart, kunt u ze terugsnoeien. Als ze voldoende in de zon staan, kleuren ze mooi dieprood.
Margriet Dudink
2 years ago at 10:16
De Carey oshensis 'Evergold' is door de zon gedeeltelijk verbrand . Ziet er niet uit. Wat kan ik het beste doen nu?
Bezoeker
2 years ago at 10:16
U kunt de zegge afknippen, of alleen de verbrande delen. Als het goed is - als de plant verder geen schade heeft opgelopen deze zomer - dan zal de Carex in het voorjaar weer uitlopen.
joke Keg
2 years ago at 16:37
Ieder voorjaar snoei ik mijn hoge gras terug in een pol. Al een jaar of 5. Is groenblijvend en wat sierlijker dan Pampas gras. Ieder najaar en heel de winter prachtige pluimen. Maar dit jaar niet. Komt dat door de late strenge vorst, of misschien te kort knippen? Kunt u mij adviseren?
Bezoeker
2 years ago at 16:37
Het is een vrij extreem jaar geweest, met late vorst en een erg droge hete zomer. Het kan zijn dat het gras hieronder te lijden heeft gehad. Als het er nu groen uitziet, volgend voorjaar opnieuw snoeien (kort geef niet), bij droogte water geven en afwachten of hij weer tot bloei komt!
frank
2 years ago at 10:59
Beste, mogen jonge siergrassen (aangeplant vorig najaar) al gesnoeid worden?
Bezoeker
2 years ago at 10:59
U kunt ze dit voorjaar snoeien, dat kan nu of zodra u de eerste nieuwe groene punten ziet verschijnen.
mhj jutte
2 years ago at 19:34
Mijn Pumila is deels bruin en deels groen uit de winter gekomen. Staan ook nog flink wat pluimen in. Snoeien of niet?
Bezoeker
2 years ago at 19:34
U bedoelt neem ik aan het pampasgras Cortaderia 'Pumila'. Deze kunt u snoeien. Zo krijgt u dit jaar weer vers groen en nieuwe pluimen.
Winnie
2 years ago at 21:06
Ben op zoek naar een hoog siergras wat je niet kort hoeft te knippen in het voorjaar. Het is voor een plek wat ik graag groen/begroeid wil houden. Mag wel 180 a 200 zijn. Alvast hartelijk dank! Mvg Winnie
Bezoeker
2 years ago at 21:06
Mijn eerste gedachte is dan bamboe. Er is ook niet woekerende bamboe Fargesia: https://www.directplant.nl/tuinplanten/fargesia.html Wintergroene siergrassen van circa 200 cm hoog die je niet hoeft te snoeien, zijn er bij mijn weten niet. Wel lage soorten zoals Festuca, die blijft groen en hoeft niet gesnoeid te worden.
Dieuwke van der Veen
2 years ago at 16:16
Vorig jaar een aantal dure siergrassen gekocht, tot mijn teleurstelling destijds miezerige, hoogstens 5 cm hoge plantjes. Ze zijn nu, eind maart, nog even miezerig en er is nog steeds geen groen sprietje aan te ontdekken. Teleurstellend, ik twijfel ernstig nog eens bij u te kopen.
Bezoeker
2 years ago at 16:16
Wat vervelend dat u niet tevreden bent. Als u ze klein gekocht heeft, zal de kweker ze waarschijnlijk al gesnoeid hebben voor de winter. Ze zouden dit voorjaar toch echt moeten uitlopen. Gebeurt dit niet dan horen we het natuurlijk graag. U kunt ons dan het beste per e-mail bereiken, wellicht kunt u dan ook een foto bijvoegen.
jeanette
2 years ago at 11:22
De grote veldbiezen (Luzula) staan er prachtig bij. Gepland in november met meststof enz. Ook de andere aankopen zijn goed aangeslagen
Bezoeker
2 years ago at 11:22
Fijn! Dank dat u het laat weten.
Petra
2 years ago at 21:45
Ik heb twee weken geleden wat pollen siergrassen gestekt, de stipa tenuifolia en het lampenpoetsersgras. Nu kwam ik er achter dat ik deze stekjes wat te diep in de grond heb gezet (niet heel slim natuurlijk) waardoor de plantjes geel werden en omknakten. Zijn deze stekjes nog te redden? Of moet ik gewoon wachten totdat ze weer uit gaan lopen? Heb net geprobeerd om ze weer wat hoger te zetten, maar misschien moet ik nog meer doen? Ben bang dat ze ook wat te nat zijn geweest omdat ik wel een paar keer water heb gegeven..
Bezoeker
2 years ago at 21:45
Waarschijnlijk heeft u nu alles wel gedaan wat u kunt doen. Hoger zetten is het belangrijkste. Stekjes zijn altijd wat kwetsbaarder, dus duimen! Succes!
Jacob
1 year ago at 16:08
Ik heb in oktober riet plantjes(gewoonRiet) gekocht en geplant nu begint het goed tegroeien maar het kleurd erg geel ilplaats van groen heb goed bemest en misschien wat teveel water gegeven. Komt dit nog goed?
Bezoeker
1 year ago at 16:08
Als het goed groeit, zou ik het even aanzien. U geeft planten niet snel te veel water als ze in de aarde staan. Te veel water zakt weg in de grond. Riet (Phragmites australis) staat graag in vochtige grond.
linda.dagloonder
1 year ago at 12:46
Het is nu 10 mei. Kan ik mijn lampepoetsersgras nog snoeien? Ik ben het vergeten in het voorjaar.
Bezoeker
1 year ago at 12:46
Kijkt u even of u de nieuwe groene uitlopers kunt sparen. De oude pluimen kunt u sowieso wegknippen. En de lampenpoetser zal wel weer uitlopen als u hem nu helemaal terugsnoeit, alleen duurt het wat langer voordat hij weer gaat bloeien.
Susan
1 year ago at 06:57
zou u mij kunnen vertellen hoe riet tegen te houden is. Het groeit op onze veengrond ook in de tuin en komt ook weer op als ik het 50cm uitgraaf. Zou verticale vijverfolie zin hebben of verspreid het niet op horizontale wijze?
Bezoeker
1 year ago at 06:57
Riet wordt vaak langs de waterkant geplant. Het verspreidt zich door middel van zaad in de lucht en hun wortels groeien ondergronds door. Het beste is natuurlijk het steeds eruit blijven trekken met zoveel mogelijk wortels. Daarnaast maaien (zo snel mogelijk), het verwijderen van de pluimen (zodat zaad zich niet kan vormen). Door het steeds weghalen van zoveel mogelijk riet en het maaien put u de plant uit. Het plaatsen van een wortelbegrenzer is ook mogelijk (dat is erg sterk en wordt ook tegen bamboe uitlopers gebruikt). U heeft dan minder last van ondergrondse wortels, maar er kunnen nog wel zaadjes uw kant op waaien. Succes!
Hermens
1 year ago at 10:47
Mijn gras krijgt ineens veel geel blad, ze staan in grote vierkante bakken. Geef ze om de dag een gieter water is dit teveel? Of worden ze juist geel als ze te weinig krijgen? En hoe vaak moet ik ze bijmesten? Ze zijn afgelopen najaar gekocht en in voedzame potgrond gezet.
Bezoeker
1 year ago at 10:47
Gezien de huidige temperaturen en het feit dat ze in bakken geplant zijn, doet ons vermoeden dat het toch gaat om uitdroging. Op zich lijkt het er op dat u vaak genoeg water geeft. De vraag is dus of er voldoende water wordt gegeven. Een gieter water voor een grote plantenbak is niet heel veel. Beter is om bijvoorbeeld 2-3 keer per week flink ruim water te geven, dan elke dag een beetje. Bij de huidige hete temperaturen, mag dit natuurlijk nog vaker.
Betty
1 year ago at 22:27
Wij krijgen nieuw hek en siergras staat in de weg. Kan ik dit tijdelijk eruit halen en weer terug plaatsen?
Bezoeker
1 year ago at 22:27
Dat zou kunnen. In de tussentijd de kluit niet laten uitdrogen.
Rian van Nispen
1 year ago at 13:01
Hoe houdt ik mijn grote siergrassen bij elkaar? met vriendelijke groet
Bezoeker
1 year ago at 13:01
Als ze een te grote pol vormen, kunt u siergrassen opgraven en delen. Het middelste deel is het oudst, dat zou u dan weg kunnen doen. Zo heeft u meerdere jonge planten. Dat ze wat overhangen, hoort ook beetje bij de charme van siergrassen, dus helemaal voorkomen kan niet. Of u zou ze moeten steunen.
Käthe
11 maanden geleden at 10:29
Ik heb in de voortuin sinds 4 jaar siergras staan en er is nog steeds een hoogteverschil na al die jaren. Ze worden steeds gesnoeid in het voorjaar en het is raar dan van links naar rechts het een verschil is van toch 40 cm ongeveer. Dus de linkse is een flinke van 120 cm en ze gaan aflopend naar ongeveer 80 cm. Ze waren bij aankoop allemaal van dezelfde grootte.
Bezoeker
11 maanden geleden at 10:29
Het zou kunnen komen door de hoeveelheid licht die ze vangen. De laagste zou dan het minste zonlicht krijgen, bijvoorbeeld door de schaduw van de andere grassen. Als dat het niet is, zou er nog gekeken kunnen worden naar de grond; misschien staat er een boom in de buurt die vocht wegtrekt, of is de grond op die plek juist meer of minder waterdoorlatend.
Angela
8 maanden geleden at 17:38
Mijn Northwind heeft nog een kleine pol.. wordt de pol in loop van de jaren steeds groter? Zodat de Northwind een steeds groter geheel wordt.
Bezoeker
8 maanden geleden at 17:38
De Panicum virgatum 'Northwind' zal uitgroeien. De pol wordt groter.
Petra Huffmeijer
6 maanden geleden at 17:17
Wij zijn op zoek naar siergras voor in een hele lange border, alleen nu is mijn vraag is er ook siergras zonder pluimen en/aren?
Bezoeker
6 maanden geleden at 17:17
De meeste bloeien. Japans bloedgras (https://www.directplant.nl/japans-bloedgras-imperata-cylindrica-red-baron.html) bloeit niet. Miscanthus 'Gracillimus' (https://www.directplant.nl/chinees-riet-sierriet-miscanthus-sinensis-gracillimus.html) bloeit meestal niet. Carex (zegge) bloeit onopvallend.
Tineke De Kort
6 maanden geleden at 10:42
Wij hebben vorig jaar de Molinia arundinacea geplant in een border met 2 pinus pinea’s om het zicht op de schutting weg te halen. Nu had ik verwacht dat de Molinia arundinacea een voller grassoort was maar het is vrij dun in de groei en in de winter gaat het nogal snel plat op de grond hangen. Is er een geschikte grassoort dat er mooi bij past om de border aan te vullen?
Bezoeker
6 maanden geleden at 10:42
Misschien is lampenpoetser iets? https://www.directplant.nl/tuinplanten/lampenpoetsersgras.html Die is wat steviger met mooie pluimen. Ook Japans bloedgras blijft mooi rechtop staan, maar is wel wat lager, wel mooi met kleur. https://www.directplant.nl/japans-bloedgras-imperata-cylindrica-red-baron.html U zou ook een combinatie kunnen maken. We hebben een borderpakket siergrassen voor 2 bij 1 meter: https://www.directplant.nl/borderpakketten/borderpakket-mooiste-siergrassen.html
John
6 maanden geleden at 17:02
Kan helmgras worden gesnoeid; zo ja hoe doe ik dat dan en wanneer? Alvast dank voor uw hulp.
Bezoeker
6 maanden geleden at 17:02
U kunt helmgras in maart snoeien. Doe dat nu zo snel mogelijk en laat indien mogelijk al nieuwe groene scheuten staan. Gewoon afknippen tot ca. 10 cm boven de grond.
Sabine Cordon
5 maanden geleden at 17:00
Beste, Wij willen graag ook siergrassen plaatsen maar omdat ik best een groot stuk heb 250m2 wil ik vooraan iets lagere (schaapsgras) en achteraan wat hoger (lampenpoetsers) maar nu vroeg ik me af: errond mooie kiezel of beter schors? Wat is jullie mening. En ten tweede je kan ze vaak in potjes kopen waarvan de potjes van 9cm beduidend goedkoper zijn dan die van 17cm.. maar die zijn uiteraard wel al mooier. Wat doe ik het beste, groeien deze siergrassen snel in volume of ... Groetjes Sabine
Bezoeker
5 maanden geleden at 17:00
Voor zo'n groot stuk zou ik persoonlijk voor de P9 potjes gaan die goedkoper zijn. Het duurt misschien wat langer voordat het mooi dicht zit, maar het prijsverschil is best groot. Schors of grind... bij grassen vind ik kiezels mooier, wordt beetje strandachtig. Schors heeft wel twee voordelen, het is waarschijnlijk goedkoper en het verteert langzamerhand.
Marcia
4 maanden geleden at 17:20
Beste, klopt het dat de Pampasgras (Cortaderia selloana 'Pumila') echt alleen maar bloeit in september en oktober?
Bezoeker
4 maanden geleden at 17:20
Dit pampasgras bloeit aan het eind van de zomer tot in de herfst. Dat kan al vanaf augustus zijn. https://www.directplant.nl/tuinplanten/pampasgras/pampasgras-cortaderia-selloana-pumila.html
Christian
4 maanden geleden at 10:51
Beste ik zou helmgras in potten of bakken planten. Klopt het dat de Belgische duinenvariant voldoende heeft aan duinzand en redelijk droog mag staan? Is voor op een terras aan zee. Mvg Christian
Bezoeker
4 maanden geleden at 10:51
U kunt helmgras aanplanten met universele potgrond, dit is luchtige grond. Op zandgrond kunnen zij overleven omdat ze lange penwortels maken op zoek naar water, dat kan niet in pot. De grond moet wel goed waterdoorlatend zijn, dus onderin de bakken dienen gaten te zitten en u kunt een laag hydrokorrels onderin leggen. Wilt u de grond verschralen dan kunt u dat met mestelzand of grof zand doen. In potten moet u planten altijd van water en voeding voorzien, ook al gaat het om een sterk soort als helmgras.
Marleen
4 maanden geleden at 08:02
Ik heb vorig jaar helmgras bij jullie gekocht wat het prachtig doet. Ben er echt heel blij mee. Lees wel op jullie site dat het een woekerplant is. Daar wordt ik dan weer minder blij van in mijn nieuw aangelegde tuin. Wat kan ik doen behalve snoeien in het voorjaar? Toch uitgraven en opnieuw zetten?
Bezoeker
4 maanden geleden at 08:02
Helmgras gaat met penwortels op zoek naar water. Daarom doet dit gras het goed op zandgronden en duinen. Om te voorkomen dat hij gaat woekeren zou u wortelbegrenzer eromheen kunnen plaatsen. Dit graaft u in. Of het helmgras - als het niet heel veel is - steeds weghalen als het op een plek opkomt waar u het niet wilt.

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top