Als de eerste vaste planten weer boven de grond komen wordt het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak in de tuin. Dat ziet er meteen opgeruimd uit. 

Een laag blad en afgestorven plantendelen heeft de grond en de planten tegen vorst beschermd, maar nu hebben de planten licht nodig. Het blad kan heel makkelijk met een bladhark verwijderd worden. Hark het voorzichtig uit de border en pas op met de jonge scheutjes van de eerste ontwakende planten en de bloembollen. Het blad kan verzameld en op de composthoop verwerkt worden. 

Opruimen van de border

Ook andere winterbescherming in de vorm van noppenfolie, stro of rietmatten kunt u nu opruimen. Het is beter dit vroeg te verwijderen en de bescherming bij (nacht)vorst tijdelijk weer aan te brengen. Blijft de winterbescherming te lang zitten, dan worden planten geel door lichtgebrek en krijgen ze een slechte start.

Afknippen van planten

Als er nog dode plantendelen aanwezig zijn, dan kunnen die afgeknipt worden. Vaak zijn de stengels zo bros dat ze eenvoudig af te breken zijn. Knip de stengels eventueel in kleine stukjes die u weer tussen de planten strooit. Zo verteert het makkelijk en wordt er weer humus gevormd, prima voor het bodemleven. Een handje compost of mest geeft de net vrijgekomen vaste planten een goede start. 

Met alleen een voorjaarsschoonmaak van de border bent u er nog niet. Denk ook aan het verwijderen van groene aanslag en het snoeien van rozen.

Bekijk ook onze andere tuintips per maand of seizoen om te weten wat u in de lente kunt doen.