De sering is familie van de olijf en groeit oorspronkelijk in Zuidoost-Europa. Voor de tuin zijn er verschillende gekweekte rassen, op een onderstam geënt. Ze hebben witte, roze, paarse of violette bloemen. De kleine bloemen zitten dicht op elkaar in een grote pluim en verspreiden een heerlijke geur. De sering is ook geliefd al snijbloem en wordt hier zelfs speciaal voor gekweekt. De hartvormige bladeren zijn glad en frisgroen van kleur, in de herfst vallen ze af.

De bekendste sering is Syringa vulgaris, met geurige bloemen in opstaande pluimen. De maximale hoogte is ongeveer 5 meter. Er zijn tientallen mooie rassen, al of niet met gevulde bloemen, zoals de bekende Sering ‘Andenken an Ludwig Späth’ (donker paars), Sering ‘Michel Buchner’ (licht paarsviolet) en Sering ‘Mme Lemoine’ (wit). De bloemen verschijnen meestal vanaf eind mei tot in juni. De Chinese sering Syringa chinensis ‘Saugeana’ is minder bekend, de bloemen zijn wat kleiner. De natuurlijke groeiwijze van deze struik sluit goed aan bij de sfeer in een natuurtuin.  
 

Dwergseringen

Naast Syringa vulgaris zijn er diverse kleine seringen, ook wel dwergseringen genoemd. Deze compacte struiken met kleine bloemtrossen van ongeveer 10 cm lang zien er anders uit dan de bekende sering. Het zijn verfijnde struikjes die heel geschikt zijn voor een kleine tuin. De bekendste kleine sering is Syringa meyeri ‘Palibin’ met heel licht roze bloemen. Syringa microphylla ‘Superba’ lijkt hier wel wat op, de bloemen zijn wat donkerder roze. Vaak verschijnen er nog bloemen in het najaar. Syringa patula ‘Miss Kim’ is een compacte struik tot 125 cm met buisvormige bloemen. Ook bij deze kleine seringen geuren de bloemen heerlijk. 
 

Sering (Syringa) in de tuin

Deze struik is erg mooi in een heesterborder of achterin een wat grotere vaste plantenborder. Het is wel zo dat de sering na de bloeiperiode wat minder sierwaarde heeft. Zet er daarom een wat latere bloeier voor, zoals bijvoorbeeld een hortensia. De verschillende soorten zijn ook op stam verkrijgbaar. Ze worden zo niet te groot en zijn zelfs in een royale kuip of grote bak te kweken. De sering mag natuurlijk niet ontbreken in een boerentuin en in een romantische tuin. 

Sering snoeien

Voor een compacte groei en veel bloemen is het nodig om Syringa vulgaris na de bloei terug te snoeien. Lees hier meer over het snoeien van sering.   

Sering verzorgen

Seringen zijn erg sterk en zullen in elke goede tuingrond prima groeien. U kunt de struik verwennen met een mulchlaag van compost. Als het in de zomer erg warm en droog is stelt de sering een extra watergift op prijs. Geef in de winter een gemengde organische mest, of in het voorjaar kunstmest. Zo heeft de sering voldoende voedingsstoffen beschikbaar. Dit is zeker aan te raden op arme grond. Zorg voor een beschutte standplaats, een goed doorlatende bodem en een plekje in de volle zon of lichte schaduw.

Bekijk hier alle Syringa bij Directplant.