Seringen bloeien prachtig in mei, in juni zijn de meeste vormen van Syringa vulgaris uitgebloeid. Snoei sering direct na de bloei. 

Seringen kunnen uitgroeien tot enorme struiken die aan de onderkant kaal zijn. Niet bepaald het ideaalbeeld voor de kleine tuin. Maar als u dat wilt kan de gewone sering door snoeien heel compact blijven, zeg tot twee meter hoog. Dat snoeien moet direct na de bloei gebeuren, het kan zelfs tijdens de bloei als u een paar takken in een vaas wilt zetten. In elk geval moeten uitgebloeide bloemen meteen verwijderd worden.

Snoeien van sering 

Knip uitgebloeide takken in de zomer of het najaar terug, maar laat jonge scheuten die vorig jaar zijn gevormd zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien. Wordt een sering niet gesnoeid dan kan de struik op den duur erg hoog worden en aan de onderkant kaal. De bloemen zitten helemaal bovenin en zijn vaak moeilijk te zien. Heeft u al een oude struik in de tuin die te groot is dan is het als noodmaatregel mogelijk om alle stammen zo’n 30-50 cm boven de grond af te zagen. Houd een aantal goed verdeelde scheuten aan en snoei de rest weg. De sering zal opnieuw uitlopen, op bloemen zult u wel minstens drie jaar moeten wachten. U kunt ook steeds een gedeelte van de takken terugknippen gedurende 3-5 jaar.

Knip uitgebloeide bloemtrossen in de zomer weg tot op het eerste zijtakje. Wilde scheuten die uit de onderstam komen moet u helemaal verwijderen, afscheuren is het best. Bij de kleine seringen is het meestal voldoende om alleen uitgebloeide bloemen weg te knippen. U kunt de struik verjongen door af en toe een oude tak helemaal weg te halen.

TIP Ook alle andere vroeg bloeiende struiken kunt u direct na de bloei terugsnoeien.

Bekijk hier alle soorten sering bij Directplant. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.