Een sierappel geeft bloesem in de lente en kleine vruchten in de herfst. Er zijn verschillende variëteiten met bloesems in wit, roze en rood. De sierappeltjes zijn geel tot rood. Vogels zijn er dol op! Een sierappel kan prima in de kleine tuin. 

De gewone appel is een van de bekendste vruchtbomen. Zoals de naam al aangeeft draagt een sierappel vooral appeltjes voor de sier. De vruchten zijn wel eetbaar, maar meestal niet erg lekker. Een sierappel is een waardevolle boom voor elke tuin.

Bloesem en vruchten 

De sierappels die voor de tuin gekweekt worden zijn kruisingen, met diverse wilde soorten als ‘ouders’. Er zijn talloze soorten, zowel met witte als roze bloesem, met gele of rode appeltjes en met een ronde of juist heel smalle kroon. Het zijn kleine tot middelgrote bomen of struiken, die voor grote maar zeker ook voor kleine tuinen geschikt zijn. In het voorjaar zijn de takken van deze charmante bomen overladen met witte of roze bloesem. Daarna beginnen de appeltjes te groeien, meestal beginnen ze in de zomer al te kleuren. Een sierappel is dus zowel in het voorjaar als in het najaar een blikvanger. Is er maar plek voor één boom in de tuin dan staat de sierappel daarom zeker bovenaan de lijst.
 

Sierappel kiezen

Omdat het sortiment vrij uitgebreid is, kan het lastig zijn om de beste sierappel voor uw tuin te kiezen. Let bij uw keuze op de kleur van de bloesem en de kleur en maat van de vruchtjes. Kijk ook naar de vorm van de kroon, de uiteindelijke grootte van de boom, en of het blad een mooie herfstkleur krijgt. Heeft u niet zoveel ruimte beschikbaar dan kunt u voor een sierappel als leiboom kiezen. Dat is weer eens iets anders dan een leilinde, u kunt vanaf april al genieten van de mooie bloesem. Sierappels in leivorm:

  • Malus 'Evereste' bloeit met witte bloemen met roze bloemknoppen. De vruchten zijn rood. 
  • Malus 'Golden Hornet' bloeit roze en geeft wat grotere gele sierappeltjes 
  • Malus 'Red Sentinel' heeft witte bloesem en helderrode sierappeltjes. 
  • Malus 'Rudolf' heeft in het voorjaar bronsrode bladeren die verkleuren naar donkergroen. De bloesem is rood en de vruchtjes oranje-geel.  

Wilde appels

Enkele wilde soorten Malus worden graag in een natuurlijke tuin toegepast. De vogels zijn dol op de appeltjes. De bekendste is de Japanse wilde appel, Malus floribunda, de hoogte is maximaal 6 meter. Dit is een kleine boom met afhangende takken, een heel sierlijke groeiwijze. De bloesem is lichtroze en de groengele appeltjes zijn vrij klein. Erg leuk in combinatie met andere natuurlijk ogende struiken, zoals het krentenboompje, Gelderse roos en de vlinderstruik.

Verzorging en standplaats

Een sierappel heeft weinig verzorging nodig. De boom groeit het best in voedzame grond in de volle zon of halfschaduw. Een sierappel stelt een mulchlaag rond de voet op prijs: u kunt in de winter een laag compost over de grond verspreiden. 
 

Sierappel snoeien of niet

Een boom of struik hoeft niet per se gesnoeid te worden. Haal wel altijd kruisende takken en dode takken weg, zo blijft de kroon mooi open. Te laag geplaatste takken kunt u desgewenst ook weghalen. Augustus is een goede periode om dit snoeiwerk uit te voeren. Gaat het om een leivorm dan kunt u in het vroege voorjaar (maart-april) alle zijtakjes sterk terugsnoeien.

Sierappeltjes blijven hangen in het voorjaar

De vruchten van sierappels (Malus) kunnen heel lang aan de takken blijven zitten, en zijn zelfs in het voorjaar nog aanwezig. Dit is niet schadelijk voor de boom en je hoeft ze niet beslist te verwijderen. Ze zullen vanzelf van de boom vallen. Het is eventueel mogelijk de takken licht terug te knippen en zo een deel van de appeltjes te verwijderen. Knip niet teveel want door het snoeien haal je ook de bloemknoppen weg.

TIP Met sierappeltjes maakt u de mooiste herfst of kerststukjes

Bekijk hier alle sierappels in ons sortiment.