Slakken zijn voor veel tuiniers een ware plaag. Het jonge blad van planten wordt aangevreten en dat is geen fraai gezicht. Slakken kunt u bestrijden of u kiest voor planten waar slakken niet van houden!

Vooral Hosta is een geliefd maal van slakken. Zodra het blad van de Hosta weer boven de grond komt, zullen helaas ook de eerste vraatgaten al weer te zien zijn. Het is zaak de slakken op tijd te bestrijden.

Slakken bestrijden

 • U kunt regelmatig milieuvriendelijke slakkenkorrels strooien. Let op dat u een veilig product koopt zonder de gevaarlijke stof metaldehyde. Metaldehyde in slakkenkorrels is ook schadelijk voor huisdieren, vogels én kinderen.
 • Het is ook mogelijk speciale koperen ringen rond planten en potten te plaatsen. Slakken hebben veel zenuwen die reageren op het koper. Planten die in een pot groeien hebben overigens meestal minder last van slakken.
 • Probeer ook zoveel mogelijk slakken weg te vangen door ’s morgens vroeg of ’s avonds tussen de bladeren te kijken. Gooi ze niet over de schutting, zoals veel mensen doen, maar zet ze op een plek verderop uit.
 • Slakken schijnen van bier te houden. U kunt een glazen potje half ingraven met bier. De slak zal er op af komen en in het bier vallen.
 • Grind of schelpen zijn een natuurlijke afweer voor slakken. Hier kruipen ze niet graag overheen.
 • Natuurlijke vijanden van slakken zijn egels en vogels. U kunt voor een vogel- en egelvriendelijke tuin zorgen.

Planten waar slakken niet van houden

In sommige gebieden komen erg veel slakken voor en is het moeilijk om ze afdoende te bestrijden. Een goede oplossing is planten te kiezen die de slakken niet graag lusten. Slakken lijken niet te houden van:

 1. Zeeuws knoopje (Astrantia) 
 2. grasanjer (Dianthus
 3. akelei (Aquilegia
 4. geitenbaard (Aruncus
 5. Astilbe 
 6. kerstroos (Helleborus
 7. ereprijs (Veronica
 8. vrouwenmantel (Alchemilla
 9. scharnierbloem (Physostegia
 10. maagdenpalm (Vinca
 11. guldenroede (Solidago) 
 12. schildpadbloem (Chelone
 13. pioenroos (Paeonia
 14. duizendblad (Achillea
 15. zonnekruid (Helenium
 16. ooievaarsbek (Geranium

Met deze planten heeft u meer kans van slagen in een tuin die regelmatig door slakken bezocht wordt. Blijf altijd opletten bij slakken en probeer ze zo snel mogelijk weg te vangen. 

Meer over het beschermen van hosta’s tegen slakken leest u hier.

Exclusief geschreven voor Directplant.nl door Modeste Herwig