Aan het eind van een warme en vrij droge zomer is de trompetbloem (Campsis radicans) een echte blikvanger in de tuin. De lange ranken van deze klimheester zijn in augustus-september overladen met grote dieprode, trompetvormige bloemen.

Subtropische trompetbloem

Op een zonnig terras waar deze klimmer bloeit, kun je je even ver weg wanen in een tropisch land. Campsis radicans ‘Flava’ heeft zacht geeloranje bloemen. Campsis x tagliabuana ‘Mme Galen’ heeft extra grote, lichtrode bloemen en bloeit zeer rijk.

Standplaats en snoeien

De klimmende trompetbloem groeit het liefst tegen een warme zuidmuur in voedzame, kalkrijke grond en houdt zichzelf vast met hechtwortels. Het geeft vooral een fraai effect als de soepele twijgen over een muur of schutting kunnen hangen. 

In het voorjaar kunt u de twijgen vlak boven de grond afsnijden. Of houd een gestel van wat oudere takken aan en knip alle jonge scheuten sterk terug. Deze sterke klimplant zal hetzelfde jaar alweer volop bloeien.

In pot op het terras

Heel bijzonder is de trompetbloem op halfstam, ongeveer 150 cm hoog. Het is een klein boompje met afhangende twijgen, erg leuk om in een pot op het terras te kweken. Combineer de trompetbloem met andere exotische ogende planten in grote potten, zoals bijvoorbeeld de pindakaasboom (Clerodendrum bungei), de baardbloem (Caryopteris clandonensis) en de Althaeastruik (Hibiscus syriacus).

Wilt u trompetbloem kant-en-klaar in pot thuisbezorgd? Kijk dan eens bij plantinbak.nl en vertel ons uw wensen! 

Trompetbloem als boom

Nieuw is de trompetbloem als boom. Bovenaan de stevige stam ontspruiten de afhangende twijgen, in totaal is de boom zo’n 4 meter hoog. Omdat er weinig bomen zijn met zo’n late bloei is dit een aanwinst in het sortiment. Erg mooi in een tuin met een exotische sfeer. Het najaar is een prima tijd om de Campsis te planten. Elk voorjaar kunt u de kroon sterk terugsnoeien.

Klimplanten in ons sortiment.

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant