Wilgenkatjes verschijnen al vroeg in het voorjaar aan de wilg (Salix). Er zijn veel soorten wilgen, zoals knotwilgen, treurwilgen en wilgen op stam. Zo past er in elk formaat tuin wel een wilg. 

De wilg en dan vooral de knotwilg Salix alba, is een typisch Nederlandse verschijning die u veel langs de waterkant van sloten en rivieren tegenkomt. Wilgen groeien namelijk makkelijk en snel. Niet alleen de wilgenkatjes zijn aantrekkelijk, ook de takken van bijvoorbeeld de kronkelwilg (Salix babylonica 'Tortuosa') en het fijne blad hebben aantrekkingskracht. De wilg (Salix) bloeit misschien niet zo spectaculair, maar het is wel een van de eerste voorjaarsbloeiers.

Soorten wilgenkatjes

  1. De eerste wilgenkatjes verschijnen vanaf maart bij de waterwilg, Salix caprea. De zachte katjes zijn zilverwit tot lichtgeel van kleur. Deze mooie wilg wordt vaak op stam geënt, heel bekend zijn Salix 'Kilmarnock’ en Salix 'Curly Locks’ met kronkelige takken.
  2. Een andere mooie wilg met katjes is Salix hastata ‘Wehrhanii’. De lange, zilverwitte katjes komen mooi uit tegen de roodbruine twijgen, het blad is grijsgroen.
  3. Heel apart is Salix gracilistyla ‘Melanostachys’ met heel donker paarse, bijna zwarte katjes.
  4. Kijk ook eens naar wilgen met fraai blad, zoals Salix purpurea ‘Nana’ met smal grijsgroen blad.
  5. Salix integra ‘Hakuro-nishiki’ heeft witbont blad. 

Verzorging van de wilg

Alle wilgen groeien het liefst op vochtige, leemhoudende grond. Bij stamboompjes met wilgenkatjes kunt u na de bloei alle oude takken helemaal terugknippen. Als snel zullen er weer nieuwe twijgen groeien die volgend voorjaar gaan bloeien.

Wilgenkatjes verschijnen aan de nog kale takken. Een andere mooie vroegbloeier is bijvoorbeeld de toverhazelaar (Hamamelis). Zoek in onze webshop naar meer vroegbloeiende heesters door op bloeitijd te selecteren. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.