Een van de eerste bloeiers van het jaar is winterzoet (Chimonanthus praecox), ook wel meloenboompje genoemd. En er zijn meer heesters die in de winter bloeien en heerlijk geuren.  

Winterzoet is een bijzondere heester en komt oorspronkelijk uit China en is zeer winterhard. Het eerste wat opvalt aan deze struik is de zoete geur. Die doet denken aan rijpe meloenen en heeft ook wel iets van citroen.

Bloeitijd van winterzoet

Plant u deze heester in de tuin dan zal in januari en februari de hele tuin heerlijk geuren. De zachtgele bloemen hebben een opvallend wijnrood hart en verschijnen aan de nog kale takken. Het kan wel een aantal jaar duren voordat de eerste bloemen verschijnen. Maar uw geduld wordt zeker beloont. Winterzoet bloeit beter na een warme dan na een koele zomer. Is het een warme zomer geweest dan kan de bloei al in november beginnen. Het frisgroene blad krijgt in het najaar een opvallende gele herfsttint.

Geurende takken

Knip van geurende winterbloeiers zoals winterzoet een paar takjes af zodat de bloemen in een vaasje de huiskamer kunnen parfumeren. U kunt de takken ook in bloei trekken. De bloemen van het meloenboompje zijn eetbaar en kunnen in gedroogde vorm aan thee toegevoegd worden.

Standplaats en verzorging winterzoet

Plant de struik in voedzame grond op een zonnige, warme plek. Winterzoet is een langzame groeier, na verloop van tijd kan de struik zo’n twee meter hoog worden. Winterzoet is niet vorstgevoelig, maar voelt zich het prettigst tegen een zuidmuur. Snoeien is niet nodig, mocht u toch wat takken willen inkorten of uitdunnen doe dit dan tijdens of na de bloei.

Meer geurende winterbloeiers

Bestel hier de geurende winterzoet.