Bomen en struiken worden verkocht als wortelgoed, met kluit of in pot. Wat is nu precies het verschil en wat zijn de voor- en nadelen. 

Wortelgoed

Wilt u een boom of struik kopen dan heeft u in de periode november tot april, maar dit kan ook eerder of later zijn afhankelijk van de weersomstandigheden, vaak de keuze of u deze in pot of uit de volle grond koopt. Dat laatste betekent dat u ofwel een plant met kluit of als wortelgoed krijgt. Wortelgoed wil niets anders zeggen dan dat er geen aarde rondom de wortels zit en de planten direct uit de volle grond komen. Soms wordt het ook wel aangeduid als blote, naakte of kale wortels. Het grote voordeel hiervan is dat het goedkoper is dan bomen of struiken in pot aanschaffen. Het zijn bomen en struiken die zo van het land worden gerooid, ze hoeven niet te worden overgepot en dat scheelt in de kosten. Dit kan alleen in de herfst en winter, de periode dat de planten in rust zijn. Een nadeel van wortelgoed is dat u meer kans heeft op uitval, soms wel tot 10%. Gebruikt u bij het aanplanten een bodem verbeterend middel dan verkleint u deze kans. Bladhoudende haagplanten, coniferen en soorten waarvan bekend is dat ze slecht aanslaan als wortelgoed zoals de amberboom en trompetboom worden nooit als wortelgoed geleverd, maar alleen als kluit of in pot. Zorg voor het planten dat de wortels niet uitdrogen, dat betekent na aanschaf snel planten of zorgen dat u ze inkuilt in een laag zand en vochtig houdt. Geef ook voldoende water na aanplant en in het eerste jaar bij droogte.

Plus: voordeligste keuze, makkelijk te vervoeren en geen zware kluit om te tillen
Min: kans op uitval, uitdrogen van de wortels, beperkte periode leverbaar, beperkte keuze aan soorten

Zie ook: stappenplan voor het planten van bomen.

Kluit

Met kluit wil zeggen dat de boom of struik uitgestoken wordt met aarde rondom. De wortels met aarde eromheen worden ingepakt in jute of ander stevig materiaal om alles bij elkaar te houden. Ook deze zijn voordeliger dan in pot gekweekte bomen en struiken, maar slaan net wat makkelijker aan dan wortelgoed omdat ze met grond en al van het land komen. De aarde rondom zorgt ervoor dat de wortels niet zo snel uitdrogen. Gebruik ook hier een bodem verbeterend middel zoals bijvoorbeeld Vivimus bij het aanplanten zodat u de boom of struik een goede start geeft en let op dat de kluit niet uitdroogt. Bomen en heesters met kluit komen uit de volle grond en worden afhnkelijk van het weer, al rond oktober aangeboden; deze zijn dus niet verkrijgbaar in de zomermaanden. Sommige soorten zoals groenblijvende haagplanten en coniferen worden altijd met kluit geleverd. Ook de trompetboom (Catalpa) en amberboom (Liquidambar) worden alleen met kluit of pot aangeboden omdat ze als wortelgoed niet goed aanslaan. 

Plus: voordelige keuze, minder uitval dan wortelgoed
Min: uitdroging van de kluit, beperkte periode leverbaar

Zie ook: stappenplan voor het planten van heesters.

In pot

Bomen en struiken in pot worden om de zoveel tijd overgepot in een grotere pot. Dit vraag meer zorg dan dat zij direct op het land worden gekweekt. Om die reden zijn planten in pot duurder in aanschaf. Het grote voordeel is wel dat ze met de juiste verzorging goed aanslaan en het uitvalpercentage nihil is. De wortels worden namelijk niet beschadigd zoals bij het uitsteken van wortelgoed of een kluit wel het geval is. Nog een voordeel is dat u het hele jaar planten in pot kunt kopen en ook het hele jaar kunt aanplanten, tenzij het vriest. Wilt u even wachten met planten, dan kunt u de boom of struik in pot laten staan en zelf af en toe water geven zodat de grond niet uitdroogt tot het moment van aanplant. Gebruik bij het aanplanten ook hier een bodem verbeterend middel om de planten een goede start te geven. 

Plus: slaat vrijwel altijd aan, is het hele jaar verkrijgbaar, hoeft niet direct geplant te worden
Min: duurder in aanschaf

Bekijk hier de handige instructievideo over hoe u hagen van wortelgoed, met kluit of in pot kunt planten.

Direct naar het sortiment bomen, struiken en haagplanten