Een zwart tulp is niet écht zwart, maar heel donker en diep paars. De donkere kleur is heel bijzonder in een voorjaarstuin en combineert prachtig. 

Hollandse kwekers hebben lang hun best gedaan om een ‘zwarte’ tulp te kweken. Deze zoektocht heeft veel mensen gefascineerd en werd voor onmogelijk gehouden. Door eindeloos kruisen is het kweker Jan Jacob Grullemans in 1895 gelukt om een bijna zwarte tulp te kweken. Deze Tulipa ‘Queen of Night’ (foto) is de zwartste onder de tulpen, een enkele late tulp met prachtig gevormde bloemen. De bloemblaadjes zijn niet echt zwart maar wel heel donker paars. De bloemen verschijnen eind april tot ver in mei en staan op tot 60 cm lange stelen. Tulipa ‘Black Parrot’ is de zwarte parkiettulp, de bloemblaadjes zijn sierlijk gefranjerd. 

Zwarte tulp combineren

Zwarte tulpen zijn prachtig in de voorjaarstuin toe te passen, bijvoorbeeld in een mix met andere tulpen. De donkere tint van de koningin van de nacht komt vooral mooi uit naast andere tulpen met een lichte tint, zoals Tulipa ‘Spring Green’. Ook oranje is prachtig naast het zeer donkere purper. Of combineer het ‘zwart’ met andere paarse tinten zoals van Tulipa ‘Purple Prince’ en Tulipa 'Lilac Perfection’.

TIP De beste tijd om de bollen van de zwarte tulp te planten is de periode september-december. Zet de tulpenbol met de punt omhoog in een plantgat dat 2-3 keer zo diep is als de hoogte van de bol. Vul aan met aarde.

Bekijk hier al onze tulpen in het sortiment of lees eerst meer informatie in ons blog over bloembollen