Blauweregen (Wisteria) snoeien kan twee keer per jaar. Lees hier wanneer en hoe u blauweregen snoeit. Wist u trouwens dat er ook een witte en roze blauweregen bestaat? 

De violette, roze of witte vlinderbloemen verschijnen in april-mei. Ze zitten in lange trossen en geuren heerlijk. Het is een prachtige klimplant met een grote groeikracht, de twijgen slingeren zich overal om heen. Vooral in het begin hebben ze wel wat steun nodig, want de takken hebben geen hechtwortels. Het geeft een mooi effect als u een paar lange takken aanhoudt en die horizontaal tegen een muur of langs een pergola leidt. Dit worden gesteltakken genoemd. Leid de twijgen zo dat ze geen schade aan kunnen richten aan regenpijpen of dakgoten. Blauweregen is een zeer krachtige plant en kan hier schade aan toebrengen. 

Blauweregen standplaats 

De blauweregen is zeer winterhard en groeit op elke plek in de volle zon of halfschaduw. Het vroege voorjaar is een goede tijd om deze klimmer te planten. Zorg voor voedzame grond en geef regelmatig wat kalk. 

Lees meer over: waarom bloeit mijn blauweregen niet

Soorten blauweregen

Japanse blauweregen, Wisteria floribunda.
Deze soort uit Japan heeft rechts windende twijgen, de bloemen verschijnen in mei-juni.
Chinese blauweregen, Wisteria sinensis.
Een soort uit China met links windende twijgen. De zeer geurige bloemen verschijnen in april-mei, al voordat het blad uitloopt.

Wanneer en hoe blauweregen snoeien

Vanwege de sterke groeikracht is het aan te raden de blauweregen regelmatig terug te knippen. Als de struik goed gesnoeid is, hangen de takken vol met lange trossen bloemen. Voor zo’n rijke bloei is het nodig de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Snoeit u niet dan wordt het al snel een warboel van lange, dunne takken. 
  • In januari of februari kunnen alle zijtakjes die uit de zogenaamde gesteltakken ontspringen tot op twee à drie knopjes worden teruggesnoeid. De knopjes zijn heel donker van kleur en duidelijk te zien. Knip het takje vlak boven het knopje af met een scherpe snoeischaar. Uit de knoppen op deze zijtakjes zullen in april-mei talloze bloemtrossen verschijnen.
  • In juli of augustus snoeit u na de bloei alle zijtakjes tot op vijf à zes bladeren terug.
  • Controleer als u aan het snoeien bent of het eventuele binddraad waarmee de blauweregen geleid wordt niet te strak zit. Het groeit anders in de bast en dat is niet goed voor de plant. Gebruik bij voorkeur geen metaal binddraad, maar rubber binddraad om problemen te voorkomen. 

TIP U kunt de blauweregen ook op stam kopen. Bijzonder in een pot op het terras of als solitair in een perk. Als u de blauwergen langs een parasolgeraamte leidt, krijgt u een geleide dakvorm en heeft u een natuurlijke schaduwplek. 

Blauweregen kopen? Ga naar ons assortiment. Bekijk hier alle klimplanten in ons sortiment of ga naar alle blauw bloeiende vaste planten