De bodembedekker is een plant die gebruikt wordt om de grond te bedekken. Dit wordt vaak toegepast tussen grote planten, bomen of struiken. Bodembedekkers beperken het onderhoud aan een tuin.

Onderhoudsarme tuin

Met bodembedekkers creëert u een mooie groene onderhoudsarme tuin. Het belangrijkste kenmerk is dat deze het onkruid onderdrukken. U hoeft dus minder te schoffelen of onkruid te plukken. Wanneer de planten een mooi ondoordringbaar tapijt hebben gevormd komt er zelfs maar een enkele keer onkruid doorheen. Dit betekent dus zelfs minder onderhoud dan een gazon, dat soms meerdere keren in de week gemaaid dient te worden of een terras waar u het onkruid tussen de tegels vandaan probeert te krijgen, geen prettig klusje.

Wintergroene bodembedekkers

Mooie wintergroene bodembedekkende planten die veel worden toegepast zijn bijvoorbeeld Pachysandra terminalis, Vinca minor of bijvoorbeeld Waldsteinia ternata. Deze zijn in verschillende cultivars leverbaar.

Bodembedekkende heesters

Een bodembedekkende plant is niet altijd een vaste plant, het kan ook een sierheester zijn. Bij een heester verhouten de stengels terwijl vaste planten kruidachtige stengels hebben.
De meeste vaste planten zitten in de winter ondergronds, heesters blijven het hele jaar bovengronds. Vaste planten bloeien langer dan heesters. De meeste heesters worden hoger dan vaste planten.

Bodembekkende heesters worden vaak toegepast in gemeente plantsoenen. Enkele veel gebruikte goede wintergroene bodembekkers zijn: Cotoneaster 'Coral Beauty', Cotoneaster dammeri of Lonicera nitida 'Maigrun'.

Bodembedekkers afknippen

Het blad van wintergroene bodembedekkers ziet er na de winter vaak wat minder fraai uit. De bladeren kunnen bruin zijn van de vorst, of ze zijn gewoon oud en er moet plaats komen voor nieuw jong blad. Dat geldt bijvoorbeeld voor mansoor (Asarum europaeum), kornoelje (Cornus canadensis), Waldsteinia ternata, schuimkaars (Tiarella), maagdenpalm (Vinca minor) en elfenbloem (Epimedium).

U kunt deze bodembedekkers verjongen door ze in het vroege voorjaar af te knippen. Doe dit vlak voordat de nieuwe scheuten verschijnen. Het oude blad is gemakkelijk te verwijderen met een scherpe heggenschaar. Hark alles af met een bladhark. Strooi na het knippen wat mest over de planten, zodat de nieuwe groei wordt gestimuleerd. Het is even een lelijk gezicht, maar zodra het iets warmer wordt zal het jonge blad snel groeien en kunt u weer genieten van een frisgroen tapijtje in de tuin.

TIP Een bed met bodembedekkers wordt in het voorjaar opgefleurd met vroeg bloeiende bolgewasjes. Heel mooi zijn bijvoorbeeld blauwe druifjes (Muscari), sterhyacint (Scilla siberica) en sneeuwklokjes (Galanthus). Verspreid de bloembollen willekeurig over het oppervlak voor een natuurlijk effect. Dat gaat goed door de bollen uit te strooien en ze te planten waar ze neerkomen. Wilt u de bodembedekkers in het voorjaar afknippen doe dit dan wel voordat de bloembollen opkomen.

Vind op de website van Directplant uw favoriete bodembedekker door eerst te kiezen voor een tuinplant of struiken bovenaan de website. Scroll vervolgens naar beneden en vink links bodembedekker aan. Vul daarna extra criteria in, bijvoorbeeld bloeitijd, bloeikleur of groenblijvend.

Lees hier meer over: mulchen