Een natuurlijke mulchlaag zorgt voor bemesting van de bodem en een gezond bodemleven. Verschillende materialen zijn geschikt als mulch.

In een natuurlijke situatie is extra bemesting van de grond niet nodig. Verteerde plantendelen en dierlijke resten die op de grond liggen worden afgebroken door allerlei kleine diertjes en bacteriën. De humus die zo ontstaat zorgt voor een goede structuur van de bodem en voor de nodige voedingsstoffen. 

Tuinafval

In de siertuin ligt de situatie anders. Meestal wordt al het afval netjes verwijderd en ligt de grond er kaal bij. Maar ook in de tuin kun je streven naar een kleine kringloop, om daarmee een gezonde plantengroei te bevorderen. Laat blad en ander afval zoveel mogelijk liggen en vul de laag nog aan met ander organisch materiaal.

Materialen voor mulch

Geschikte materialen zijn afgevallen blad, boomschors, houtsnippers, cacaodoppen, (onkruidvrije) compost, gras en fijngeknipte plantendelen. Deze bodembedekkende laag, een zogenaamde mulchlaag, verteert langzaam en zorgt voor bemesting van de bodem en een bloeiend bodemleven. De grond droogt minder snel uit, voedingstoffen worden behouden en de mulchlaag onderdrukt bovendien onkruid. Gebruik een mulchlaag bijvoorbeeld in de border, tussen struiken en onder hagen.

Compost is zeer geschikt als mulchlaag. Lees hier hoe je zelf compost maakt.