Bomen verplanten - hoe doe je dat?

Bomen verplanten

Bomen verplanten vraagt de nodige voorbereiding. Lees hier hoe en wanneer u bomen kunt verplaatsen. 

Het verplaatsen van een boom is zwaar werk. Voor u een nieuwe boom in de tuin gaat planten is het dus erg belangrijk om goed na te denken over een geschikte soort en de juiste plek. Maar soms is het toch nodig om een boom op een andere plek te zetten.

Kluit rondsteken

Om de boom te helpen bij de ‘verhuizing’ is het nodig een jaar van te voren de kluit rond te steken. De wortels worden daarbij beschadigd, waardoor de boom nieuwe wortels zal maken. De beste tijd om de kluit rond te steken is november-februari. De boom is dan in rust en de sapstroom ligt nagenoeg stil. 

 • Graaf een geul rondom de wortelkluit. Houd voor de diameter ongeveer tweederde tot de helft van de kroonomvang aan. De breedte mag 30 cm zijn, de diepte liefst nog iets meer (drie tot vijfmaal de stamomvang is ideaal). 
 • Vul de geul nu met een mengsel van de uitgegraven aarde en scherp zand.
 • Geef de komende tijd regelmatig water in de geul.
 • Snoei in de zomer enkele takken uit de kroon. De boom kan doordat de wortels zijn doogesneden minder water opnemen, terwijl het blad wel vocht verdampt. Minder takken, betekent minder vochtverdamping.

Lees hier meer: over het snoeien van bomen.

Boom verplaatsen

Eind oktober-december is een goede tijd om een bladverliezende de boom te verplanten.

 • Geef de boom en dag van te voren ruim water.
 • Graaf de kluit helemaal uit en zorg ervoor dat de jonge wortels die in de geul groeien heel blijven. Ze helpen de boom met het opnemen van water en voedingsstoffen.
 • Pak de kluit stevig in met worteldoek of landbouwfolie.
 • Is de boom erg zwaar dan kan takelen nodig zijn.
 • Zorg ervoor dat de stam niet beschadigd raakt tijdens het verplaatsen.
 • Graaf op de nieuwe plek een plantgat met precies de juiste diepte. De bodem van het plantgat mag intact blijven, zo zakt de kluit niet te ver weg.
 • Spreid de wortels iets, vul aan met uitgegraven aarde en stamp goed aan. Grondverbetering is over het algemeen niet nodig, een los, goed doorlatend grondmengsel voldoet het best.
 • Ruim water geven.
 • Veranker de boom stevig met boompalen. Breng een dikke mulchlaag aan en blijf de boom regelmatig water geven.

Ook interessant: hoe en wanneer verplant je vaste planten en struiken?

Bomen verplanten

Wanneer kun je een boom verplanten?

Jonge bomen, die kort geleden geplant zijn (minder dan vijf jaar), kunt u over het algemeen goed verplanten. Hoe langer de boom op dezelfde plek staat, des te lastiger het verplanten wordt. Er is altijd een risico dat de boom het niet gaat redden, hoe goed u de boom ook verzorgt. Gaat het om een groot exemplaar? Roep dan de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast is het vaak nodig om bij de gemeente vergunning aan te vragen (veelal bij een stamomtrek van meer dan 30 cm op een hoogte van 1,3 meter - check bij uw gemeente). 

Lees hier meer: over het planten van een boom.

Tekst en fotografie: Modeste Herwig

Gerelateerde producten
3 years ago
Reacties
Wendy Houtkamp
3 years ago at 12:22
Wanneer kun je een bladhoudende boom dan het beste verplanten?
Bezoeker
3 years ago at 12:22
Een groenblijvende boom of struik kun je ook het beste in de rustperiode (november-februari) verplanten. In de winter wordt net genoeg energie verbruikt om het blad vast te houden, maar de sapstroom is nu minimaal.
susanne tuma
2 years ago at 12:28
Ik had eind september Prunus laurocerasus 'Novita'-Plant in pot- 125/150 cm gekocht om een haag te creëren, nu blijkt dat de erfgrens niet klopt dus moet ik de haag verplaatsen mijn vraag dus kan dit nog? en wanneer is het beste seizoen op ze te verplanten?
Bezoeker
2 years ago at 12:28
Excuus voor de late reactie. Een groenblijvende boom of struik kun je het beste in de rustperiode (november-februari) verplanten. In de winter wordt net genoeg energie verbruikt om het blad vast te houden, maar de sapstroom is nu minimaal. De lente begint nu vroeg, dus de laurier nog gauw verplanten!
Marian van nes
2 years ago at 12:19
Hallo, Wij gaan verhuizen. Waarschijnlijk in juni. Nu wil ik heel graag mijn pruimenboom meenemen. Staat ongeveer 4 jaar. Is dit mogelijk?
Bezoeker
2 years ago at 12:19
Het beste begint u een jaar van te voren (in het najaar) met het klaarmaken voor verhuizing. Maar u kunt het altijd proberen. Wellicht dan nu al de kluit rondsteken als u in juni verhuist. In juni staat hij vol in blad. De bloesem en pruimen zullen dan waarschijnlijk minder zijn dit jaar. De boom geeft veel van zijn energie aan het aanmaken van nieuwe wortels.
Bas
1 year ago at 20:43
Ik heb een aantal jaren geleden een peer van 3jr verhuist, deze stond bij mijn oude woning en leek daar te sterven. Altijd slecht blad en amper bloesem. Ik heb het gegokt en hem mee genomen de peer was mij schijnbaar erg dankbaar en gaf een jaar na de verhuizing (5jr jong en leek op dat moment slechts nog een boompje van 2jr jong) gaf hij mij 27 volwaardige peren! Arm boompje hing aan alle kanten om van het gewicht. Ik heb dus geluk gehad, gewoon even snel uit de grond gegraven, ik n beton emmer verplaatst en een week later pas in de grond op de nieuwe plek gezet, sterker nog na 3wkn nog een halve meter verderom gezet. Ik zou het gewoon proberen en mogelijk heeft u het zelfde succes verhaal als ik heb gehad
Bezoeker
1 year ago at 20:43
Dank voor uw reactie!
Lia Bik
1 year ago at 20:22
Ik wil graag 2 hortensia's en een bladhoudend boompje verplaatsen omdat we de oprit gaan veranderen. Helaas dus niet in de aanbevolen periode mogelijk. Heeft iemand nog tips om de slagingskans te vergroten?
Bezoeker
1 year ago at 20:22
U kunt het beste de kluit zo groot mogelijk houden bij het uitgraven en geef de eerste periode na het planten veel water - hortensia's houden sowieso van voldoende vochtige grond - vooral nu de zomer eraan komt. Succes!
Doriene
1 year ago at 13:12
We hebben ene pruimenboom verplaatst naar een andere locatie en alle blad is bruin en droog geworden. Het lijkt me dat snoeien nodig is om weer verder te kunnen groeien. Of is er iets anders aan de hand?
Bezoeker
1 year ago at 13:12
Vanwege onze vakantiesluiting kunnen wij u nu pas antwoorden. Excuus. Na het verplanten moet de boom weer settelen op zijn nieuwe plek. Dat kost veel energie en daar heeft hij voldoende water voor nodig. Heeft hij wel genoeg water gehad, dan zou het kunnen zijn dat de wortels beschadigd waren en niet genoeg vocht konden opnemen. Steenvruchten zoals pruimen kunt u snoeien na de oogst (vanaf nu denk ik, afhankelijk van de soort, en tot ongeveer half september) of weer in april.
Tima Elf
1 year ago at 09:14
We willen graag een vijgenboom (ca 4 m hoog; 10 jaar zelfde plek ) laten verhuizen. Hoe haalbaar is het? Ook qua kosten?. De boom heeft een grote emotionele waarden en moet komende 4 weken verplaatst worden.
Bezoeker
1 year ago at 09:14
Vanwege onze vakantiesluiting kunnen wij u nu pas antwoorden. Excuus, helemaal nu u eigenlijk haast heeft (had). Als een boom al 10 jaar staat, wordt het wel een risico om hem te verplanten, helemaal als u de boom - of in dit geval eigenlijk struik - niet heeft voorbereid door hem ruim van te voren rond te steken. Aan de andere kant is een vijg wel sterk en als u hem achterlaat bent u hem ook kwijt... Ik begrijp uw dilemma. U zou voor kosten en levensvatbaarheid van uw vijg op de nieuwe locatie het beste met een hovenier contact kunnen opnemen. Veel succes!
Guido
1 year ago at 16:07
In 2013 heb ik 4 leiphotinia's geplant. Drie daarvan zijn goed aangeslagen en hebben een dik bladerscherm ontwikkeld. De vierde boom bleef echter achter is nu volledig dood. Kan ik de dode boom verwijderen en daarna vervangen door 1 van de 3 andere bomen met enige kans op succes? Zo ja, wanneer is de beste periode? Dank u
Bezoeker
1 year ago at 16:07
Hoe ouder de boom, hoe lastiger het wordt om deze te verplanten. U kunt dit het beste doen in de winterperiode (november-februari) als de boom in rust is. Dat betekent deze winter rondsteken en volgende winter verplanten.
Anneke
1 year ago at 09:18
Goedemorgen,ik wil graag een leilinde(3jaar oud) verplaatsen ,kan dit? Grtjs anneke
Bezoeker
1 year ago at 09:18
Dat is nog niet zo oud. Als u het goed voorbereidt, verkleint u het eventuele risico van uitval van de boom.
Aimé
1 year ago at 17:37
Wij hebben jongen bomen in de tuin staan zoals amberboom staat een jaar in de tuin en twee bolplantaan ééntje staat er 2,5 jaar op de vaste plek 15 cm in omvang ongeveer en eentje staat staat 1,5 jaar op de vaste plek 11 cm omvang. Nu is het zo dat wij 28 september gaan verhuizen en het ook pas een maand geleden pas weten. en we willen 24 september de bomen over zetten. Kan dat gewoon? En een bolplantaan is één jaar lang niet gesnoeit. Is het dan het beste om hem dan wel te snoeien? Het liefste wil ik hem niet snoeien omdat hij nu een mooie kroon heeft en hem eigenlijk groter wil laten worden nog in mij nieuwe huis met tuin. Ik hoop dat er mensen zijn die mij tips willen geven hoe en wat ik het beste kan doen??? .Want ik wil niet graag hebben dat ze dood gaan.
Bezoeker
1 year ago at 17:37
Aan het verplanten van een boom zit altijd het risico dat ze niet aanslaan op hun nieuwe plek. De bomen zijn niet goed voorbereid, maar als het niet anders kan, kunt u altijd proberen de bomen te verplanten. Het zijn relatief jonge bomen, dus het zou kunnen. Volg zoveel mogelijk de stappen uit het artikel: https://www.directplant.nl/tuintips/bomen-verplanten/ Een bolplataan hoeft u niet per se te snoeien (lees meer: https://www.directplant.nl/tuintips/bolboom-snoeien/). Snoeien zou wel kunnen komende zomer; doordat de wortels zijn doorgesneden, kunnen de bomen minder vocht opnemen, terwijl het blad wel vocht verdampt.
Gaby
1 year ago at 13:48
We hebben een aantal weken een 3 jaar oude malus verplant. Daarna goed water gegeven en een beetje mest. Het leek goed te gaan, maar nu verdorren de blaadjes. Gaat de boom nu alsnog dood.
Bezoeker
1 year ago at 13:48
Misschien dat de wortels niet genoeg water kunnen opnemen omdat ze te beschadigd zijn geraakt bij het uitsteken. Het blijft altijd een risico om te verplanten. Mest is niet echt nodig, dat zou verbranding van de wortels kunnen veroorzaken als dit te puur bij de kluit komt. Water blijven geven en hopen dat het goed komt! Snoei eventueel nu al iets, de boom kan nu minder vocht opnemen, maar zal wel vocht blijven verdampen door het blad.
Mimi
1 year ago at 13:47
Een 3,5 meter hoge vijgen boom moet verhuizen, kan dat nu al of beter later? Hij is nog nog vol met vruchten en veel blad. Mvg
Bezoeker
1 year ago at 13:47
Het is beter te wachten met verplanten tot de vijgenboom in rust is en het blad heeft laten vallen.
feddo
1 year ago at 17:27
Onze appelboom is 6 jaar oud en in maart gaan we verhuizen en willen deze boom meenemen naar onze tijdelijke woningen. In december 2020 gaan we in onze nieuw op te leveren woning en daar moet de boom zijn definitieve plek krijgen. De boom zal dus twee maal verplaatst moeten worden. Wat raden jullie aan om te doen?
Bezoeker
1 year ago at 17:27
Als u in november de wortels rondsteekt, kunt u hem in maart helemaal uitgraven en op zijn nieuwe tijdelijke plek zetten. In het najaar 2020 weer rondsteken en dan maar meteen meenemen naar zijn derde adresje. Wees beetje extra lief voor de boom door te zorgen dat hij genoeg water heeft en de kluit niet uitdroogt. Het blijft altijd afwachten of de boom op zijn nieuwe plek zal aanslaan, succes!
Jeroen
9 maanden geleden at 16:26
Net de hazelaar verpoot. Ivm nacht vorst ben ik bang om water te geven. Kan ik dat later doen. Omdat hij nu in rust is?
Bezoeker
9 maanden geleden at 16:26
De hazelaar moet goed aanslaan. Geef daarom nu goed water, bijvoorbeeld overdag als het niet vriest. Als er dan nachtvorst is, is dat niet zo erg, de plant is winterhard. U hoeft niet de hele winter door water te geven en als het echt vriest ook niet, maar net na het aanplanten is het wel belangrijk. Van het voorjaar en de zomer geeft u meer water, het eerste jaar heeft de hazelaar uw hulp nodig. We hebben net deze video gemaakt over water geven: https://youtu.be/a99EUftlvk0
Jiska
8 maanden geleden at 13:59
Wij hebben een bolcatalpa van ongeveer 10 jaar die we willen verplaatsen. Hij is ieder gesnoeid. Is dit nog verstandig om te doen of is de kans dat deze op zijn nieuwe plaats aanslaat klein? Wij zouden het nu eind februari/begin maart willen doen.
Bezoeker
8 maanden geleden at 13:59
Het is altijd een risico. Een bolcatalpa van 10 jaar oud, houdt er niet zo erg van om nog verplant te worden. Als het nodig is, kunt u het risico nemen natuurlijk. Wie weet gaat het gewoon goed. Verzorg de boom na het verplanten door hem voldoende water te geven.
Mickeal
7 maanden geleden at 19:04
We hebben een gelderse roos van ca. 15 jaar oud. Stamomtrek 50cm. We hebben deze nu rondom uitgegraven tot een diepte van va. 60cm. Zou ik hem nog dieper uitgraven? We willen hem in november helemaal verhuizen naar zijn nieuwe plek.
Bezoeker
7 maanden geleden at 19:04
Dat wordt met nog dieper graven een hele grote kluit om zelf te verplaatsen (zwaar!) en bijna niet meer zonder machine te doen. Het is een oude Gelderse roos, ik hoop dat het gaat lukken, succes!
Atlantica
7 maanden geleden at 00:32
2 laurier leibomen verplaatst van 4 jaar oud. Blad wordt nu geel en valt veel uit Te diep geplant,?
Bezoeker
7 maanden geleden at 00:32
Dat zou kunnen. Het blijft stressvol voor bomen om verplant te worden. Ze proberen veel energie in wortelen te steken, waar ze voldoende vocht en voeding voor nodig hebben uit de bodem. Maar ook zuurstof is belangrijk. U plant altijd net zo diep als de boom eerder stond.
Willy
6 maanden geleden at 15:21
We gaan in mei 2020 verhuizen en willen graag een 5 jaar oude olijfboom ( nu in volle grond) meenemen. Hoe kan dit het beste?
Bezoeker
6 maanden geleden at 15:21
Aan het verplanten van een boom zit altijd het risico dat ze niet aanslaan op hun nieuwe plek of te veel schade oplopen aan het wortelgestel. De boom is nu niet goed voorbereid; volg zoveel mogelijk de stappen uit het artikel: https://www.directplant.nl/tuintips/bomen-verplanten/ Houd de kluit zo groot mogelijk en verwen hem op zijn nieuwe plek met voldoende water.
eelco
6 maanden geleden at 21:13
We hebben een beukenboom die ongeveer 10 jaar oud is en een lengte heeft van 6 meter. een jaar of 4 geleden hebben we deze verplant, en dat heeft de boom overleefd. Nu willen we hem weer verplanten eind deze maand. We zullen een grote kluit uitgraven en hem met een kraan een meter of 15 verplaatsen naar zijn definitieve plek. Hoe groot is de kans dat de boom het weer overleefd?
Bezoeker
6 maanden geleden at 21:13
Dat kan ik u echt niet vertellen. U werkt zo te horen met professionals die de kluit zo groot mogelijk houden zodat deze niet te veel beschadigd. Op zich is het wel een voordeel dat hij vier jaar geleden ook al is verplant. Dat betekent dat hij toen ook al nieuwe wortels heeft aangemaakt. Deze zomer opletten dat hij niet uitdroogt, mocht het weer een droge hete zomer worden. Succes!
Stijn
5 maanden geleden at 12:56
Hallo Vanwege een verbouwing willen wij 2 leilinde van 20 jaar verplaatsen Heeft dit überhaupt kans van slagen gezien de leeftijd van de bomen?
Bezoeker
5 maanden geleden at 12:56
Er is altijd kans van slagen! Het is wel belangrijk om het goed voor te bereiden.Het is wel een zware klus, misschien kunt u hiervoor het beste hulp in schakelen van een expert.
Marjan
5 maanden geleden at 12:52
Hallo, Mijn buren gaan een schuur plaatsen en nou moet mijn vijgenboom van 5 jaar verplaats worden in de komende 2 weken moet dit gebeuren. Wat kunnen wij nu het beste doen. De boom heeft nu enkele bladeren al gekregen.
Bezoeker
5 maanden geleden at 12:52
Ruim uitsteken om zo weinig mogelijk wortels te beschadigen. Zet hem op een zonnige en beschutte plek. Na het verplanten zorgen dat de vijg weer voldoende water krijgt. Vijg is wel behoorlijk sterk, eigenlijk ook een struik ook al krijgt hij het formaat van een boom.
P Brand
5 maanden geleden at 20:17
In november heb ik drie lei parottia persica’s verplaatst, op de oude plek hebben ze 1,5 jaar gestaan. Nu zijn ze vroeg in april uitgeschoten maar daar blijft het ook bij. Het blad wordt nu zelf al geel/bruin. Kan ik nog iets doen om te voorkomen dat de bomen dood gaan.
Bezoeker
5 maanden geleden at 20:17
Goed water geven en geef wat meststoffen. Meer kunt u vrees ik niet doen.
Dennis
4 maanden geleden at 18:43
Geachte, Ivm de aanleg van de tuin wil ik de pruimenboom verplaatsen. Deze staat al vol in blad en heeft ook al vruchten. Hoe kan ik dit het beste aanpakken zodat hij op zijn nieuwe plek, 4 meter verder, overleefd.
Bezoeker
4 maanden geleden at 18:43
Als het nu moet - en u kunt niet de voorbereidende stappen nemen - kunt u de kluit proberen zo ruim mogelijk uit te steken zodat de wortels het minste schade oplopen. Of de boom het overleefd kan ik niet beloven.
Ilse
4 maanden geleden at 14:49
Hallo, wij hebben een huis gekocht en verbouwen dit nu. In de tuin staat een hele grote Es die mag blijven staan, maar er staat een kleine Es naast die we graag willen verplanten naar de weide bij de paarden. Hoe oud deze jonge Es weet ik niet, de stam is zo’n 4cm dik en hij is ongeveer 3m hoog. Is de Es een voldoende sterke soort met een goeie kans op overleven als we hem nu verplanten? Mvg
Bezoeker
4 maanden geleden at 14:49
Het is nog een jonge plant als de stamomtrek 4 cm is, waarschijnlijk een zaailing van de grote es. Het is altijd beter om de tijd te nemen en de boom dus dit najaar, wanneer hij in rust is, rond te steken en komend jaar te verplanten. Als dat te lang duurt, kunt u proberen de kluit zo ruim mogelijk uit te graven, zodat de wortels zo min mogelijk beschadigen.
Margriet
3 maanden geleden at 10:55
Is er een mogelijkheid om leibomen die al 10 jaar staan te verplaatsen, zodat ze het overleven?
Bezoeker
3 maanden geleden at 10:55
Hoe langer ze staan, hoe meer voorbereiding het vraagt. Of ze het overleven kan niemand garanderen. Het hangt ook af van de nieuwe plek en de verzorging daarna. De kluit is behoorlijk groot en zwaar, of moet in elke geval ruim worden uitgestoken. Wellicht is professionele hulp van een hovenier hierbij wel handig.

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top