De boomspiegel is de ruimte rondom de boomstam die meestal vrij wordt gehouden. Via de boomspiegel krijgen de wortels voldoende lucht en water. Deze ruimte onder de boom kunt u goed beplanten; dubbel plezier van hetzelfde stukje aarde!

De ruimte rond een boomstam is een bijzondere plek voor allerlei mooie planten. Een krans fraai blad of een rand van kleurige bloemen komt mooi uit in de zogenaamde boomspiegel. Bijvoorbeeld in een boomgaard of een gazon waar gras onder de bomen groeit. Als een boom in de bestrating staat is het ook een leuk idee om een ruim vak uit te sparen rond de stam en hier beplanting aan te brengen. Heel mooi is bijvoorbeeld een geelbladige Catalpa bignonioides ‘Aurea’ met daaronder Origanum vulgare ‘Thumble’s Variety’ in dezelfde tint. Of kleurige voorjaarsbollen in het gras rond de stam van een oude fruitboom.

Planten aanplanten in de boomspiegel

Het is aan te raden te wachten met de aanplant tot een jonge boom goed is aangeslagen. Planten in de boomspiegel kunnen bij een jonge boom voor teveel concurrentie zorgen. Wacht daarom liever minimaal tot vier jaar na de aanplant. Zorg voor losse, vruchtbare grond rond de boomstam en beschadig de boomwortels niet. Ophogen met aarde wordt door de meeste bomen niet goed verdragen. Voeg jaarlijks een laagje compost toe zodat vocht beter wordt vast gehouden.

Geschikte beplanting voor de boomspiegel

Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).

Lees meer tips in ons blog of ga naar alle planten en bomen in ons assortiment. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.nl