Buxus is een wintergroene heester die heel goed in vorm gesnoeid kan worden. Lees hier hoe u Buxus plant, snoeit en verzorgt. 

Het palmboompje of Buxus is een van de meest geliefde wintergroene heesters. Met bollen, blokken, dierfiguren en lage haagjes kan er op een charmante manier structuur aangebracht worden in een tuinontwerp.

Soorten Buxus

U kunt kiezen uit allerlei maten en vormen. Er zijn veel verschillende cultivars, maar meestal wordt Buxus sempervirens gebruikt voor snoeivormen en wat grotere hagen. Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’ groeit langzaam en wordt niet hoger dan 60 cm, dus zeer geschikt voor lage randjes om perken. Buxus microphylla ‘Faulkner’ groeit langzaam en heeft smalle blaadjes. Prima om in vorm te snoeien. Vanaf mei kunt u de Buxus al weer knippen.

Buxus planten

Het voorjaar is een goede tijd om Buxus te planten. Het beste in niet al te droge, humusrijke tuingrond. Verbeter zandgrond met compost. Om uw Buxus gezond te houden raden wij ook aan om bij het aanplanten Vivimus te gebruiken, een bodemverbeterend middel. Werk de grond goed los voordat er geplant wordt, maak de wortels voorzichtig wat los en trap de aarde na het planten weer stevig aan. Zeker als u Buxus in een pot kweekt kan de aarde snel uitdrogen, wat kan leiden tot een gele verkleuring van het blad. Geef voldoende water. 

Op arme, schrale grond wordt het blad vaak oranjegeel. Dat is te voorkomen en te verhelpen door speciale Buxus-mest te geven. Helaas komt er tegenwoordig ook een schimmelziekte voor bij Buxus. U kunt tegen de schimmel spuiten, maar het is vooral aan te raden schimmelaantasting te voorkomen. Verzorg uw Buxus optimaal door de grond niet uit te laten drogen en regelmatig te bemesten. Heeft u last van schimmels en wilt u uw Buxus vervangen, dan zijn er goede alternatieven. Deze struikjes hebben dezelfde eigenschappen als Buxus, maar zijn niet ziektegevoelig. 

Ook interessant: Buxusmot of buxusrups bestrijden

Snoeien van Buxus

Snoei voor een strakke een haag van Buxus in mei en september. Twee keer tussendoor snoeien kan ook. De haag zal daardoor voller worden. Wilt u een vorm snoeien, snoei dan vaker in de maanden maart tot en met augustus. Snoei niet als het vriest of als er heel felle zon staat. En gebruik altijd scherp gereedschap. 

Lees hier meer over het snoeien van Buxus. Of ga hier naar alle kant-en-klaar gesnoeide vormen in onze webshop en bekijk de mogelijkheden.  

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.