Esdoorns hebben een prachtige groeiwijze en mooi ingesneden blad. Maar vooral de kleur van het blad is bijzonder. Het kan groengeel, rood, donker paars of bont zijn, om in de herfst nog weer andere tinten te krijgen. Daarnaast zijn er soorten met een bijzonder fraaie schors. Er zijn forse esdoorns voor grote tuinen, maar voor een kleine tuin is er ook voldoende keuze.

Inheemse esdoorn (Acer)

Van de esdoorn (Acer) bestaan zo’n 120 soorten. In ons land komen de Spaanse aak (Acer campestre) en de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) voor, dit worden grote bomen. Uit Noord-Amerika, Japan en Korea komen prachtige soorten, vaak met een extra felle herfstkleur. Voor de tuin wordt meestal gekozen voor kleinere soorten, zoals de Japanse esdoorn. Het blad van de esdoorn is drie-, vijf- of zevendelig. De kleine bloemen vallen niet zo op, wel de gevleugelde vruchtjes.

Kleine esdoorns 

Voor een kleine tuin is de Japanse esdoorn Acer palmatum een goede keuze. Ook Acer shirasawanum ‘Aureum’ wordt niet zo groot, uiteindelijk 3,5 meter. Deze esdoorns groeien langzaam en er zijn diverse tuinvormen die kleiner blijven dan de soort. Het diep ingesneden blad is mooi van het voorjaar tot in de herfst, als het geel, oranje of rood kleurt. Struiken die u goed met de Japanse esdoorn kunt combineren zijn bijvoorbeeld hortensia, schijnels (Clethra) en Pieris. Ook varens groeien prima bij of onder een esdoorn. In een Japanse tuin, of tuin in Oosterse stijl, mag de Japanse esdoorn zeker niet ontbreken. 

Tip: van de Spaanse aak (Acer campestre) is ook een bolboom beschikbaar. De inheemse esdoorn is vanwege de snelle groei een goede haagplant, ook geschikt als compacte leiboom.

Esdoorn als boom

Heeft u wat meer ruimte beschikbaar dan kunt u kiezen uit fraaie soorten die opgroeien als boom.

  1. Acer freemanii ‘Autumn Blaze’ wordt tot 8 meter hoog en heeft een spectaculaire herfstkleur.
  2. Van de Noorse esdoorn Acer platanoides zijn een aantal fraaie tuinvormen die uiteindelijk zo’n 15 meter hoog worden.
  3. De vederesdoorn Acer negundo ‘Kelly’s Gold’ is een opvallende boom met groengele bladeren, tot 6 meter hoog. 
  4. Wilt u ook in de winter genieten van een mooie stam denk dan eens aan een slangenhuidesdoorn (Acer capillipes, Acer davidii en Acer rufinerve). Deze esdoorns hebben een bijzonder gestreepte bast en een gele herfstkleur.
  5. Ook de papieresdoorn Acer griseum is een leuke kleine boom met een bruine, afschilferende bast.

Snoeien en verzorging van Acer

Alle esdoorns zijn sterke bomen die goed zullen groeien in normale tuingrond. Vooral de Japanse esdoorns groeien het best in de halfschaduw in vrij vochtige en zure grond. Kleigrond en klakhoudende grond zijn minder geschikt. 
Snoeien is niet beslist nodig bij de esdoorn. Wilt u toch snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-december. Snoeit u in het voorjaar dan kunnen de wonden gaan ‘bloeden’. Vooral bij jonge bomen is het aan te raden de kroon open te houden door naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg te halen.

Bekijk hier alle esdoorns als boom in ons sortiment. Of de Japanse esdoorns als heester (Acer palmatum).