Japanse esdoorn snoeit u indien nodig in juli-augustus. Hoe u dat het beste kunt doen leest u hier. 

Japanse esdoorns hebben een prachtige groeiwijze en mooi ingesneden blad. De kleine bloemen vallen niet zo op, wel de gevleugelde vruchtjes. Er zijn enorm veel tuinvormen beschikbaar, de een nog mooier dan de andere. Deze sierlijke struiken groeien niet zo snel hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Wilt u toch knippen dan zijn hier enkele snoeitips.

Lees meer over de verschillende soorten esdoorns en hoe u deze verzorgt

Japanse esdoorn snoeien

Snoeien is niet beslist nodig bij de Japanse esdoorn, de vorm is meestal van zichzelf al prachtig. Wilt u toch snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-augustus. De snoeiwonden zullen dan het snelst overgroeien. Snoeit u in het voorjaar dan kunnen de wonden gaan ‘bloeden’. De sapstroom komt in de lente op gang en het vocht lekt dan uit de snoeiwonden. Dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de struik. Snoei daarom nooit in de late winter (na de Kerst) of in het voorjaar.

  • Knip bij het snoeien van een Japanse esdoorn niet alleen het eind van de taken af, de struik krijgt dan een lelijke vorm. Om de sierlijke natuurlijke vorm van de struik te behouden kunt u beter enkele takken gedeeltelijk of helemaal wegnemen en zo de struik uitdunnen.
  • Knip steeds iets boven een jong zijtakje dat naar buiten wijst.
  • Beoordeel uw werk van een afstandje, zo kunt u goed de vorm van de struik zien.
  • Verwijder ook altijd dode takken.
  • Dode puntjes aan het eind van de takken kunt u ook wegsnoeien.
  • Snoei niet meer dan 20% weg.

Vooral bij jonge struiken is het aan te raden de kroon open te houden door naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg te halen. Knip ook nu boven een zijtakje dat naar buiten wijst.

Japanse esdoorn helikoptertjes

De beste plek voor een Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn groeit het best in de halfschaduw in vrij vochtige en zure grond. Kleigrond en kalkhoudende grond zijn minder geschikt.

Bekijk hier al onze artikelen over het snoeien van planten. Ga direct naar alle Japanse esdoorn in ons assortiment.