Japanse esdoorn snoeien

Japanse esdoorn snoeien

Japanse esdoorn snoeit u indien nodig in juli-augustus. Hoe u dat het beste kunt doen leest u hier. 

Japanse esdoorns hebben een prachtige groeiwijze en mooi ingesneden blad. De kleine bloemen vallen niet zo op, wel de gevleugelde vruchtjes. Er zijn enorm veel tuinvormen beschikbaar, de een nog mooier dan de andere. Deze sierlijke struiken groeien niet zo snel hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Wilt u toch knippen dan zijn hier enkele snoeitips.

Lees meer over de verschillende soorten esdoorns en hoe u deze verzorgt

Japanse esdoorn snoeien

Snoeien is niet beslist nodig bij de Japanse esdoorn, de vorm is meestal van zichzelf al prachtig. Wilt u toch snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-augustus. De snoeiwonden zullen dan het snelst overgroeien. Snoeit u in het voorjaar dan kunnen de wonden gaan ‘bloeden’. De sapstroom komt in de lente op gang en het vocht lekt dan uit de snoeiwonden. Dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de struik. Snoei daarom nooit in de late winter (na de Kerst) of in het voorjaar.

  • Knip bij het snoeien van een Japanse esdoorn niet alleen het eind van de taken af, de struik krijgt dan een lelijke vorm. Om de sierlijke natuurlijke vorm van de struik te behouden kunt u beter enkele takken gedeeltelijk of helemaal wegnemen en zo de struik uitdunnen.
  • Knip steeds iets boven een jong zijtakje dat naar buiten wijst.
  • Beoordeel uw werk van een afstandje, zo kunt u goed de vorm van de struik zien.
  • Verwijder ook altijd dode takken.
  • Dode puntjes aan het eind van de takken kunt u ook wegsnoeien.
  • Snoei niet meer dan 20% weg.

Vooral bij jonge struiken is het aan te raden de kroon open te houden door naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg te halen. Knip ook nu boven een zijtakje dat naar buiten wijst.

Japanse esdoorn helikoptertjes

De beste plek voor een Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn groeit het best in de halfschaduw in vrij vochtige en zure grond. Kleigrond en kalkhoudende grond zijn minder geschikt.

Bekijk hier al onze artikelen over het snoeien van planten. Ga direct naar alle Japanse esdoorn in ons assortiment. 

3 years ago
Reacties
Ellen Koopmans
3 years ago at 20:37
Onze Japanse esdoorn heeft tijdens de januari storm een grote den op zich gekregen en daardoor 75% van zijn kruin verloren. Heel jammer , maar wat kunnen we het beste doen ?
Bezoeker
3 years ago at 20:37
Wat zonde! Tja, de vorm en het mooie is er dan waarschijnlijk af? U zou kunnen proberen hem weer wat in model te krijgen door te snoeien, maar dat kunt u het beste in de zomer doen. Misschien kunt u beter een nieuwe Japanse esdoorn in de buurt planten als u de ruimte heeft en zodra deze wat meer volume heeft, de oude weghalen.
Mark Van Den Heuvel
2 years ago at 16:34
Onze Japanse esdoorn sterft elk jaar een of meerde takken af. Wat is de reden dat dit gebeurt. Ik hoor van mensen dat de takken te dicht op elkaar zitten door dat hij schimmel krijgt?
Bezoeker
2 years ago at 16:34
Dat is voor ons lastig te zeggen zonder de situatie te kunnen zien. Het zou ook wellicht een schimmelziekte kunnen zijn die uit de bodem komt. Als de takken zwart worden zou u kunnen kijken of de grond wel genoeg afwatert. Dat zou een oorzaak kunnen zijn. Dode takken kunt u wegsnoeien. U zou de Japanse esdoorn deze zomer ook kunnen snoeien om te kijken of dat wat meer lucht geeft.
Eveline
2 years ago at 10:25
mijn 15 jaar oude acer conspicuum 'Phoenix' groeit erg 1 kant op, naar het licht dat over het huis heen schijnt. Hij krijgt overigens de hele dag gewoon de volle zon. De takken zijn al behoorlijk dik. Mijn vraag; kan ik pols dikke takken ook tot halverwege weg nemen of zal dat altijd lelijk zijn. En hoe kan ik hem dwingen ook aan de andere kant een tak te laten uitgroeien?
Bezoeker
2 years ago at 10:25
De boom zal onder het snoeipunt weer gaan uitlopen. Het hoeft dus niet lelijk te zijn. Snoei Acer wel pas in de zomer. U kunt hem niet dwingen ergens anders uit te lopen, wat wel kan helpen is strategisch snoeien, boven een 'oog' dat naar buiten wijst en daarboven snoeien. Hier leest u meer over het snoeien van Acer: https://www.directplant.nl/tuintips/esdoorns-planten-en-snoeien/
Jos van Meurs
2 years ago at 22:39
Onze Japanse esdoorn staat midden op een grasveldje. We willen graag dat er vrij zicht onder een kruin over blijft. Is het mogelijk om tot ongeveer 1m20 alle takken weg te snoeien zodat de esdoorn meer de vorm van een boom in plaats van een struik krijgt?
Bezoeker
2 years ago at 22:39
Als de vorm zich hiertoe leent, kunt u dat doen. Gaat u rigoureus snoeien, doe dat dan het liefst in december. Kleine twijgen of lichte vormsnoei kan wel prima in de zomer.
Wim van Duuren
2 years ago at 09:21
Mbt tot het snoeien zeggen jullie soms: ' Gaat u rigoureus snoeien, doe dat dan het liefst in december'. En soms 'U zou kunnen proberen hem weer wat in model te krijgen door te snoeien, maar dat kunt u het beste in de zomer doen' Wanneer is het nu het beste om te snoeien?
Bezoeker
2 years ago at 09:21
Er is een verschil tussen lichte en zware snoei. Lichte vormsnoei, dus meer het in model brengen door hier en daar een dun takje weg te knippen, doet u in de zomer. Grote takken afsnoeien, echt flink aanpakken dus, kunt u het beste doen als de struik in rust is in december (of specifieker tot de kerst).
lammens
2 years ago at 20:31
Mijn acer zijn bladeren zijn allemaal verdroogd ,heb ze verwijderd maar schieten niet opnieuw krijgt onderaan de stam een nieuw blad ,kan ik hem afsnijden of zo laten
Bezoeker
2 years ago at 20:31
Als er takjes met bladeren verschijnen die de struik uit model brengen, dan kunt u deze gerust verwijderen.
Jeannette
2 years ago at 15:46
Wij hebben 2 rode japanse esdoorns kort op elkaar staan wat in de zomer een prachtig gezicht is van 2 grote haag. Maar nu beginnen ze wel heel groot te worden en willen we ze graag kleiner maken en compacter maken. Wanneer kan ik dat het beste doen en hoe pak ik dat aan
Bezoeker
2 years ago at 15:46
U kunt kiezen uit de optie die in ons artikel wordt beschreven en hier en daar een tak wegsnoeien en de struik zo uitdunnen: https://www.directplant.nl/tuintips/japanse-esdoorn-snoeien/ of u kunt ervoor kiezen de struik heel licht te snoeien zoals in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=QURRIY2kkfE Lichte vormsnoei, dus meer het in model brengen door hier en daar een dun takje weg te knippen, doet u in de zomer. Grote takken afsnoeien, echt flink aanpakken dus, kunt u het beste doen als de struik in rust is in december (of specifieker tot de kerst). Succes!
Maaike van Deurzen
2 years ago at 16:42
Wij hebben 2 Japanse Esdoorns gekocht via marktplaats. Ze komen van een kleigrond en gaan bij ons een zandgrond in. Ik heb bij het tuincentrum tuinturf en porgtond gehaald, ik heb begrepen dat wij deze moeten mengen ook met de zandgrond en daarin de bomen planten. Waar ik benieuwd naar ben is of ik ze ook een beetje gesnoeid moeten worden? Ik zag ergens staan dat dat de wortelgroei bevorderd..? Of werkt dat averechts juist omdat ze nu in begin maart de grond in gaan? En hoeveel moet ik dan snoeien, indien wel te snoeien? De bomen zijn beiden ongeveer 20 jr oud. De hoge boom van ongeer 2m heeft wel beschadigde wortels (2 grote moesten worden doorgezaagd) opgelopen met het uitgraven.. Ik hoor heel graag uw advies!! Alvast hartelijk bedankt!
Bezoeker
2 years ago at 16:42
Omdat de wortels zijn doorgesneden, kunnen de heesters minder vocht opnemen. Vooral in de zomer is dat van belang, omdat ze dan ook vocht verdampen via het blad. Maar nu staan ze nog niet in blad en Acer palmatum houdt er niet van om in voorjaar gesnoeid te worden. Snoeien doet u bij voorkeur in de zomer. Bij zulke oude struiken is het altijd afwachten of ze het op hun nieuwe plek ook goed doen. De grond verbeteren is zeker een goed idee. Ik zou hem nu planten, goed water geven, zodat hij gaat wortelen - daar gaat veel energie in zitten. Deze zomer eventueel snoeien. Snoei enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg en dun de struik uit. Knip steeds iets boven een jong zijtakje dat naar buiten wijst.
Yda van den Berg
1 year ago at 19:26
Onze Japanse esdoorn heeft een paar grote takken waar geen blaadjes aan komen. Het is een lelijk gezicht. Moet ik wachten met deze takken te verwijderen tot juli/ augustus? Of mag ik deze takken nu ook verwijderen. Het zijn ook dikke takken.
Bezoeker
1 year ago at 19:26
U zou het beste kunnen wachten tot de zomer. De dode takken snoeit u dan zover mogelijk af. Als u nu snoeit kan u de Acer palmatum verzwakken. Mocht u het toch willen proberen, snoei dan alleen in de dode delen en niet tot het goede hout.
Bierens
1 year ago at 19:02
We hebben al jaren 4 japanse esdoorns, drie zijn er al mooi aan t uitschieten maar 1 blijft achter. Hij krijgt geen bladeren zoals de andere maar een soort bloempjes. Wat kan dat zijn? Al die jaren nog nooit gezien.
Bezoeker
1 year ago at 19:02
U kunt ons een foto e-mailen (info@directplant.nl) dan kijken we even met u mee.
Liesbeth
1 year ago at 09:19
Mijn japanse rode esdoorn heeft de vorige zomer niet overleefd, hoewel hij normaal in herfstooi is geweest. Hij is een meter of 4-5 Waarschijnlijk toch te weinig water gehad om te overleven. Hij had al volop in blad moeten staan. Is er nog een mogelijkheid om hem te redden. De dunnere takjes zijn nog wel buigzaam. Ik wil proberen om de 3 stammen terug te brengen tot een meter of 2 en dan afwachten. ?
Bezoeker
1 year ago at 09:19
Ik zou sowieso wachten tot de zomer voordat u de Japanse esdoorn gaat snoeien. Als u het nu doet en er zit nog leven in, dan kan de struik gaan 'bloeden' wat deze nog meer verzwakt.
Rob van Elen
1 year ago at 08:25
Ik heb een groene Japanse Esdoorn in onze redelijke kleine voortuin.Hij is ondertussen zo groot dat hij heel de tuin opeist en gewoon niet meer in proportie is.Ik ben bang dat als ik hem helemaal terug ga snoeien (lees takken afzagen want gaat echt niet met een snoeischaar) hij het niet overleeft. Moet ik mij hier zorgen om maken
Bezoeker
1 year ago at 08:25
In principe is de Japanse esdoorn goed te snoeien. U zou kunnen beginnen met een paar takken te snoeien en kijken hoe de struik zich herstelt. Volgend jaar knipt u dan weer wat oude takken weg of terug. Als u het op die manier doet, duurt het natuurlijk wat langer voordat u de hele struik hebt aangepakt. Maar de meeste Japanse esdoorns herstellen zich dus goed.
Dicky
1 year ago at 14:06
Heb nu ideeën gekregen bedankt
Bezoeker
1 year ago at 14:06
Graag gedaan!
Jaap Boreel
1 year ago at 11:29
Wij hebben een mooie grote Japanse Esdoorn (Acer Palmatum), +/- 4m hoog, maar hij wordt te groot voor achtertuin en we gaan binnenkort verhuizen. We willen hem t liefste meeverhuizen naar nieuw huis met grote tuin. Is het mogelijk hem uit te graven en hem in nieuwe tuin te transplanteren? En zo ja hoe en wanneer kan ik dat t beste doen?
Bezoeker
1 year ago at 11:29
Het blijft altijd een risico om een grote struik of boom te verplanten. In principe werkt dat bij heesters en bomen hetzelfde: https://www.directplant.nl/tuintips/bomen-verplanten/ Idealiter had u de kluit afgelopen najaar rondgestoken en dit voorjaar verplant. Dat is nu natuurlijk niet meer mogelijk. Het enige wat u kunt doen is de kluit zo groot mogelijk laten en deze opnieuw planten. Goed water geven, vooral nu het warmer wordt. Succes!
Josje
1 year ago at 17:24
Mijn japanse esdoorn was rood maar heeft nu alleen nog maar groene blaadjes en worden niet rood in de herfst. Wat kan er aan de hand zijn? En hij geeft veel,uitlopers die flink uitsteken. Is dat een goed of geen goed teken?
Bezoeker
1 year ago at 17:24
Het kan aan de standplaats liggen, misschien heeft hij niet genoeg zon. Of de grond bevat te veel voeding (stikstof). Wellicht maakt hij veel uitlopers omdat hij naar het zonlicht groeit.
Diana
1 year ago at 12:02
Goedemiddag, onze Japanse esdoorn begint ineens al zijn blad te verliezen...hoe komt dit? Kunnen we hier iets tegen doen? Groetjes Diana
Bezoeker
1 year ago at 12:02
Vanwege onze vakantiesluiting kunnen wij u nu pas antwoorden. Excuus. Dat is in elk geval heel vervelend en zonde van uw Japanse esdoorn. Het kan zijn dat de Acer niet genoeg vocht heeft gehad tijdens de droge periode of juist dat hij te nat staat en het blad is verbrand. Vorig jaar was het natuurlijk erg lang heel droog, dat kan de struik al verzwakt hebben. Het zou natuurlijk ook nog een ziekte of plaag kunnen zijn. Dat is vanaf een afstand moeilijk beoordelen. Check in elk geval of de bodem voldoende vochtig en waterdoorlatend is.
Ingrid van der Dennen
1 year ago at 17:30
Mijn Japanse Esdoorn is ruim 10 jaar oud. Hij heeft inmiddels redelijk dikke zijstammen. Tot vorig jaar deed hij het geweldig. Na een stormschade heb ik hem weer redelijk in model gekregen, maar sinds deze zomer gaat het er niet goed mee. De ene helft is compleet dood (incl. de dikkere zijstammen). De andere helft doet nog wel dapper zijn best. Wij vermoeden dat woelmuizen de wortels afknagen. Wat is wijsheid? Compleet terugsnoeien tot ong. 50 cm waar alle takken nog leven. vertonen? Graag uw advies
Bezoeker
1 year ago at 17:30
Als u wilt snoeien om de vorm terug te krijgen, kunt u dat natuurlijk doen. Maar als woelmuizen de oorzaak zijn, blijft het afwachten. Geef in elk geval goed water, afgelopen zomer was droog en deze zomer is het ook erg warm en heet. De Japanse esdoorn zal hard moeten werken om te herstellen zoals u zegt.
Els Don
1 year ago at 10:16
mijn Japanse esdoorn krijgt aan het uit einde van het blad gele omgekrulde randjes. ik heb er 2 1 in mijn voortuin en 1 in mijn achtertuin, en ze hebben het alle 2 ook vind ik ze wat magertjes in het blad dit jaar. heeft u een idee?
Bezoeker
1 year ago at 10:16
Vorig jaar was het een erg droge zomer en ook deze zomer was erg zonnig en redelijk droog. Het kan watergebrek zijn. Ze houden van humusrijke iets vochtige grond, halfschaduw is perfect.
Patrick dc
8 maanden geleden at 10:08
Wij hebben onze rode esdoorn 2 jaar geleden verhuisd en alles is oprimaal; nieuwe scheuten en groeit goed ..., maar vroeger was zijn blad hevig rood waar het nu niet meer zo is, ik heb nochtans de grond waar hij nu in staat op advies van een tuinman perfect gemengd met potaarde en gewone aarde. Wat is er fout?
Bezoeker
8 maanden geleden at 10:08
Als u hem naar een plek heeft verplaatst met minder zon, zal het blad minder fel kleuren. Het kan ook zijn dat de grond veel stikstof (voeding) bevat, waardoor het blad groener wordt. Krijgt de Japanse esdoorn zonlicht, geef dan voorlopig geen voeding. De grond mag ook eerder zuur dan kalkhoudend zijn. Als u niet weet hoe de zuurgraad van uw grond is, zou u een testje kunnen doen, deze zijn via tuincentra te koop.
dirk-jan Schoon
6 maanden geleden at 12:58
onze esdoorn wordt elk jaar geteisterd door wolluis, wat moeten we daar aan doen?
Bezoeker
6 maanden geleden at 12:58
Allereerst is het denk ik belangrijk om te zorgen dat de bodem gezond is, zodat de esdoorn niet zo vatbaar is voor plagen en ziekten. Japanse esdoorn houdt van vochtige zure grond. Voed de bodem met bijvoorbeeld compost of humus en geef water in droge perioden. De wolluis zelf kunt u proberen van de struik te spuiten met water, anders zijn er natuurvriendelijke middelen (bijv. van Ecostyle, Promanal R) te krijgen in het tuincentrum waarmee u de wolluis kunt inspuiten.
Ruud Horevoorts
6 maanden geleden at 12:27
Mijn Japanse Es (acer garnet) komt weer prachtig uit momenteel. Heb enkele dode takjes weg gesnoeid, ik geloof niet dat ik me om de vorming van enkele dode uitlopers zorgen hoef te maken? Er ontspruiten nieuwe jonge uitlopers aan alle kanten van het boompje namelijk. Wel ontdekte ik, net als vorig jaar, bladluis op het boompje. Vorig jaar kwam ik er laat achter, toen het hele boompje echt vol zat en heb ik met spiritus/groene zeep, vervolgens koud en water en daarna lieveheersbeetjeslarven het grootste deel van de plaag weten te bestrijden. Dit jaar er eerder bij en nu handmatig zeker 95% van de luizen kunnen verwijderen, maar er zullen er ongetwijfeld her en der nog een paar zitten. Is er een manier om definitief van bladluizen af te komen? Of is dit een ritueel (handmatig verwijderen in de lente zodra de nieuw knoppen beginnen op te komen) dat ik ieder jaar moet uitvoeren, omdat die rotbeesten gewoon altijd terug zullen komen? Enkele bladluizen kunnen geen kwaad hoop ik?
Bezoeker
6 maanden geleden at 12:27
Enkele bladluizen kunnen geen kwaad. Uw behandeling klinkt goed. Om de Japanse esdoorn weerbaarder te maken is goed voeden met compost of humus en bij droogte water geven wel belangrijk. Definitief afkomen van bladluis is lastig, het is ook voedsel voor lieveheersbeestjes en andere dieren moet u maar denken (schrale troost, ik weet het!).
Bert
6 maanden geleden at 09:06
Ik heb een Japanse esdoorn atropurpureum. Hij staat kort bij een vijver . Nu is mijn vraag hoe groot worden de wortels van deze boom dat die niet door mijn vijverdoek zouden groeien Mvg Bert
Bezoeker
6 maanden geleden at 09:06
De Japanse esdoorn wortelt oppervlakkig met fijne wortels. Hoe groter de struik, hoe meer water hij nodig heeft en de wortels zullen groeien. Of de fijne wortels door vijverfolie heen gaan, durf ik niet te zeggen, meestal zoeken wortels naar een makkelijke weg richting water.
Jessica
5 maanden geleden at 10:05
De Japanse Esdoorn in onze voortuin is inmiddels 3m hoog en vrij breed. Hij staat er elk jaar prachtig bij met fel rood gekleurd blad. Vanwege de ruimte die hij nu in beslag neemt willen we hem flink terug snoeien. Maar wanneer en hoe is de vraag? Vanuit de centrale stam vertakt de Esdoorn al gauw in dikke zij-takken. Mooi rood blad zit nu enkel in de uitlopers. Kunt u ons adviseren in hoe het ruim terug snoeien aan te pakken? Maakt de Japanse Esdoorn later weer nieuwe scheuten met blad aan op de dikke takken?
Bezoeker
5 maanden geleden at 10:05
Wilt u snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-augustus. U kunt enkele takken gedeeltelijk of helemaal wegnemen en zo de struik uitdunnen. Of knip steeds iets boven een jong zijtakje dat naar buiten wijst. Verwijder ook altijd dode takken. Dode puntjes aan het eind van de takken kunt u ook wegsnoeien. Snoei niet meer dan 20% weg. Kortom, wacht nog even tot de zomer. Snoei dode takken of uiteinden sowieso weg. Volg vervolgens van de lange takken de lijn van de tak van buiten naar binnen en knip weg boven een jong zijtakje. En snoei liever de komende paar jaar steeds een beetje, dan nu in een keer te veel.
Daniel Direcks
5 maanden geleden at 09:51
Ik heb 2 Japanse esdoorns (garnet) ongeveer een maand geleden geplant. Ik zie nieuwe scheuten ontstaan, dus ik verwacht dat ze het wel best goed doen. Echter wat ik wel opmerk, is dat er kleine druppeltjes op de bladeren ontstaan. Ook de kiezels onder de esdoorns kleuren rood. Is dit normaal gedrag?
Bezoeker
5 maanden geleden at 09:51
Het kan honingdauw zijn een afscheiding die wordt veroorzaakt door luizen, dit voelt kleverig aan. Of guttatie, waarbij het eigenlijk om een te hoge worteldruk gaat waarbij er meer water wordt opgezogen dan het blad kan verdampen. Dat laatste is niet per se schadelijk en voelt ook als water aan.

Plaats een nieuwe reactie

Scroll to top