Exotische planten zijn meestal imposante blikvangers die door hun aparte bladvormen en bijzonder mooie bloemen de tuin een tropisch tintje geven.

Tegenwoordig zijn er enorm veel mogelijkheden om van een exotische bloemenpracht te genieten. Exotische planten uit alle windstreken worden hier gekweekt en gecultiveerd. Hierdoor ontstaan er steeds nieuwe kweekvormen die net weer even beter zijn aangepast aan ons klimaat. Sommige soorten kunnen zelfs een matige of strenge vorst overleven! 

Winterhard, matig winterhard en niet-winterhard

De exotische planten zijn te verdelen in drie groepen, te weten winterhard, matig winterhard en niet winterhard. De meeste soorten zijn matig winterhard, ze kunnen niet veel winterse temperatuurschommelingen hebben, bijvoorbeeld de Eucalyptus, en zullen dus beschermd moeten worden om de winter te overleven. Dit kan door de plant bijvoorbeeld te bedekken met stro of takken of, wat minder mooi om te zien, in te pakken in speciale folie.

De planten die niet winterhard zijn, zoals bijvoorbeeld de Bougainvillea of de Nerium oleander worden ook wel kuipplanten genoemd. Deze moeten binnen, op een lichte standplaats, overwinteren. In een kas of serre zou de perfecte oplossing zijn maar niet iedereen heeft dit voor handen.

Enkele soorten exotische planten zijn bestand tegen de Nederlandse winters zoals bijvoorbeeld de winterharde palm Trachycarpus fortunei. Hij verdraagt vorst tot -18 graden. Trachycarpus wagnerianus is het zusje van de Trachycarpus fortunei. Hij heeft harder blad, dus bestendiger tegen harde wind.

Exotische planten in de winter beschermen

Belanrijk is dat u bij de aanplant in de volle grond zorgt voor een goede drainage.

Dit doet door onder in het plantgat een laag hydrokorrels te gebruiken en bij de aanplant goede potgrond (geen tuinaarde!) te gebruiken. Deze drainage is belangrijk in de winter vooral bij wintergroene planten. Als de kluit met wortels in de winter dichtvriest kan de plant geen water meer opnemen, maar het blad blijft wel water verdampen. Als de plant geen water meer kan opnemen zal het blad slap gaan hangen. U kunt de wortels ook beschermen door een dikke laag bladeren of stro rondom de plant aan te brengen. De stam kunt u beschermen door rietmatten aan te brengen. Deze kunt u dan vullen met stro. Exotische planten in potten kunt u het beste binnen op een vorstvrije plek overwinteren. Niet op een warme plek boven de 10 graden, want de planten moeten in de winter wel kunnen rusten. Een koude kas zou ideaal zijn.

Exotische planten naar buiten

Vanaf ongeveer half mei, als er geen nachtvorsten meer voorspeld worden, kunnen kuipplanten die binnen overwinterd hebben en andere exotische soorten naar buiten. De planten moeten nu weer gaan groeien en hebben daarvoor voedsel nodig. Verplant ze in een wat grotere pot met verse potgrond of geef ze vloeibaar voedsel in het gietwater. Snoei dode takken weg en knip lelijk blad af. Wacht het liefst op een periode dat er een paar dagen bewolkt of regenachtig weer voorspeld wordt. De kuipplanten zijn nog niet gewend aan felle zon en kunnen daardoor verbranden. Vooral palmen kunnen hiervan zoveel te lijden hebben, dat een groot gedeelte van het blad afgeknipt moet worden. Een beetje nachtvorst kan ook veel schade aanrichten, pak de planten in dat geval tijdelijk in met jute of noppenfolie. 


TIP Planten die in potten gekweekt worden, kunnen behoorlijk zwaar worden. Dat kan lastig zijn als ze verplaatst moeten worden. Bij grote kuipen met handvatten kunnen er stevige stokken door de handvatten worden gestoken, waarna ze met meerdere personen verplaatst kunnen worden. Zitten er geen handvatten aan de pot dan kan er een stevige draagband gemaakt worden van touw en twee houten klossen. Een klein steekwagentje is ook ideaal voor het verzetten van zware potten. Niet al te grote potten kunnen op een plateautje met wieltjes gezet worden, zo kun je ze gemakkelijk even verplaatsen.

Potplanten op vakantie

Planten die in potten groeien, geven vaak problemen als u op vakantie gaat. De potgrond kan bij warm weer in een dag al uitdrogen en de plant moet dan echt water hebben. U kunt een automatisch watergeefsysteem installeren waarbij in elke pot een druppelslangetje of mini-sproeiertje is geplaatst. Een eenvoudige computer en een vochtmeter zorgen, terwijl u weg bent, voor de juiste hoeveelheid water. 

Zelf een watergeefsysteem maken

Bij planten in een niet te grote pot is het mogelijk dikke katoenen draden door de pot te trekken die er aan de onderkant weer uitkomen. Zet de plant nu op een schotel die gevuld is met water. Zorg ervoor dat de pot het water niet raakt, bijvoorbeeld door hem op een kleinere schotel of op een rekje te zetten. Laat de draadjes wel in de schotel hangen, zodat ze het water op kunnen zuigen. Katoenen lappen die in een emmer water hangen werken ook prima. Duw de lap een stukje in de potgrond en laat het andere eind in de emmer water hangen. Ook handig voor kamerplanten. Een aardige buur die de planten water geeft is natuurlijk ook een uitkomst.

Bekijk hier al onze exotische planten. 

Geschreven door Modeste Herwig, exclusief voor Directplant.