Na de winter ziet het gazon er vaak wat minder mooi uit, het is dan tijd voor een opknapbeurt. Door het gras te verticuteren heeft u al snel weer een fraaie groene grasmat in de tuin.

Waarom gras verticuteren

Het gazon blijft alleen mooi groen als het gras goed kan groeien. Na de winter kan de grasmat erg dicht zijn, ook zit er vaak dood gras en mos in. Met een verticuteermachine of een verticuteerhark is dit probleem snel weer opgelost. De messen of pinnen maken de grasmat weer los en nemen alle dode grasresten en mos mee. Dit stimuleert de wortelgroei en bovendien komt er lucht in de bodem. Hierdoor krijgt het gras weer volop de kans om te groeien.

Ook interessant: gazon in het voorjaar

Wanneer gazon verticuteren

Het voorjaar is een goede tijd om het gazon te verticuteren. Zodra het gras weer begint te groeien kunt u aan de slag, meestal in april. Kies het liefst een droge dag. Bewerk het gazon in banen, net als met de maaimachine. Verticuteer dan nog eens in tegengestelde richting. Hark dan al het dode materiaal af. Het is nu aan te raden een dunne laag zwarte grond of compost over het gazon te verspreiden, verdeel het egaal met een bezem. Zo nodig bijzaaien met graszaad. Bemesten het gazon dan en zet de sproeier er voor minstens een uur op. Nu ziet het gazon er even niet zo mooi uit, maar het gras zal snel weer gaan groeien.

TIP Verticuteer uw gazon nog eens in de zomer als er veel dode grasresten in zitten of als het gras niet goed groeit.

Verticuteermachine of verticuteerhark

Met de hand verticuteren is vrij zwaar werk, zeker als het om een groot gazon gaat. Een verticuteermachine doet het werk voor u, bij een apparaat met opvangbak is het ook niet nodig om het dode materiaal af te harken. Er zijn systemen met gebogen pinnen, hiermee wordt vooral los materiaal uit de grasmat gehaald. Systemen met messen snijden echt in de bodem en maken de grond goed los. Een verticuteermachine is ook te huur.

TIP Het mos dat uit het gazon komt kunt u gebruiken voor de bekleding van hanging baskets.

Lees hier meer over het verzorgen van het gazon zoals wanneer u kalk geeft, bemest, maait of hoe u water geeft. 

Tekst en foto: Modeste Herwig