Gazononderhoud in het voorjaar bestaat uit verticuteren en bemesten. Want een mooi gazon is de trots van elke tuinliefhebber. Vooral na de winter is het gras vaak minder mooi geworden. Wilt u weer zo’n mooi, diepgroen gazon dan is het voorjaar de tijd om de grasmat op te knappen.

Gazononderhoud in het voorjaar

Na de winter kan het gazon wat minder mooi zijn, misschien is het gras erg nat geweest in de winter of is er te veel op gelopen. Het voorjaar is een uitstekende tijd om het gazon te herstellen. Met een verticuteermachine haalt u makkelijk oud gras, een deel van het onkruid en mos uit de grasmat. Ook wordt de bovenlaag open gemaakt. Deze machines zijn ook te huur. De beste tijd om het gazon te verticuteren is april-mei, liefst op een droge dag. Maak banen in de lengte en in de breedte van het gazon en hark het dode materiaal van het gazon. Verspreid na het verticuteren een dunne laag compost over het gras en verdeel de laag gelijkmatig met een bezem. Dan bijzaaien (graszaad herstel) en bemesten, bij droog weer ook sproeien. Het gazon ziet er nu even wat minder mooi uit, maar zal zich snel herstellen.

Gazonmest

Mest zorgt ervoor dat het gras van het voorjaar tot in de herfst goed groeit. Zo ontstaat er een stevige, dichte zode waarin onkruid en mos nauwelijks kans krijgen. Bemest het gazon in het voorjaar eenmalig met een gemengde organische meststof. Geef daarnaast vanaf half april tot eind augustus wekelijks een snel werkende gazonmest. Verdeel de mestkorrels gelijkmatig over het gazon, bij voorkeur vlak voor het gaat regenen. Het is ook mogelijk het gazon na de bemesting te besproeien. De mestkorrels moeten in ieder geval oplossen, als ze te lang blijven liggen kunnen ze bruine plekken veroorzaken. Het is ook mogelijk om minder vaak te mesten, gebruik hiervoor een speciale langzaam werkende gazonmest. Houd altijd de hoeveelheid aan die op de verpakking vermeld staat.

Lees hier meer verzorgingstips voor het gazon. Verschillende soorten meststoffen vindt u in onze webshop.

Exclusief geschreven voor Directplant door Modeste Herwig.