Onderhoud gedurende het jaar uw gazon. Door regelmatig maaien, bemesten en sproeien bent u verzekerd van een frisgroene grasmat in de tuin. Lees hier hoe u uw gazon verzorgt. 

Het gazon onderhoud begint in het vroege voorjaar en loopt door totdat het gazon stopt met groeien in de herfst.
 

Gazon verticuteren, beluchten

In maart kunt u het gazon verticuteren. Daarmee harkt u als het ware oude en vervilte delen van het gazon waardoor het weer meer lucht krijgt. Beluchten betekent het prikken van gaatjes in het gazon, ook dit is voor extra lucht, alleen haalt u nu geen mos of vervilte delen weg. Beluchten is dus iets wat u vaker kunt doen. Verticuren doet u in april en augustus. Beluchten kan maandelijks. 
 

Gazon maaien

Het gazon kan in april voor de eerste keer gemaaid worden. De grassprietjes moeten op ongeveer 5 cm hoogte worden afgesneden. Later wordt die hoogte voor een siergazon 2-2,5 cm en voor een speelgazon 4 cm. Een keer in de week maaien is meestal voldoende, voor een siergazon twee keer in de week. Verwijder het afgemaaide gras met een grashark of vang het op in een bak. Maaien doet u van april tot ongeveer oktober. 
 

Gazon bemesten

Wilt u een mooi gazon, dan moet het gras hard groeien en vaak gemaaid worden. Daarvoor heeft het voldoende voedsel nodig. Slechte resultaten komen heel vaak door onvoldoende bemesting. Gazon Pur is een prima product om het gazon mee te bemesten. Er is extra magnesium aan toegevoegd voor een diep groene kleur van het gras. De gebruiksaanwijzing staat op de verpakking. Het verspreiden van de mest gaat heel handig met een strooiwagentje of een handstrooier. Doe dit op een droog gazon vlak voor het gaat regenen of zet de sproeier erop. De korrels moeten helemaal oplossen, anders kunnen er bruine brandplekjes ontstaan. Begin met bemesten in het voorjaar tot de zomer. 
 
 

Gazon sproeien

Wil je een mooi, groen gazon hebben in de tuin, dan zal het af en toe nodig zijn om te sproeien. Hoe korter je het gras maait, des te vaker zul je moeten sproeien. Een kort gemaaid siergazon op zandgrond moet bij droog, zonnig weer in de zomer dagelijks aan het begin van de middag gesproeid worden. Bij een speelgazon is het gras meestal wat langer, nu hoeft er minder gesproeid te worden. Er kan gewoon bij zonneschijn gesproeid worden, het gras zal er zeker niet door ‘verbranden’ zoals veel tuinliefhebbers denken. Er zal hooguit wat meer vocht verdampen. Je kunt het gras helpen door bij droog weer het maaien uit te stellen. Het is belangrijk op tijd met sproeien te beginnen. Als het gras iets bruin begint te worden ben je eigenlijk al te laat. Gebruik een zwenksproeier of een hoger geplaatste sectorsproeier, er zijn ook ‘pop-up’-sproeiers die in het gazon worden aangelegd. 
 

Gazon kalk geven

In de wintermaanden, van december tot en met februari, kunt u het gazon kalk geven. Dit houdt mosvorming tegen en zorgt straks in het voorjaar voor goed groeiend gras. Loop niet op het gazon als het bevroren is of als er sneeuw op ligt, dit zorgt voor beschadigingen die u straks in het voorjaar zult zien. 

TIP Hark in de herfst gevallen blad van het gazon zodat het genoeg licht en lucht krijgt. 

Lees hier meer over de verzorging van uw tuin.