De bekende hortensia (Hydrangea macrophylla) is er in allerlei vormen en kleuren. Maar het is ook leuk eens iets bijzonders te proberen. Zo zijn er nieuwe hortensia’s die eindeloos bloeien, die aparte kleuren hebben of soorten die veel compacter blijven en minder snel uiteenvallen. Een selectie van 10 opvallende en bijzondere hortensia’s.

Hortensia macrophylla

Heel bekend zijn de grote roze bollen, de zogenaamde ‘mopheads’, meestal het ras Hydrangea macrophylla ‘Bouquet Rose’. Bij de ‘lacecaps’ of (op z’n Duits) Teller-vormen wordt een scherm van vruchtbare bloempjes omgeven door een krans van steriele bloempjes. Een van de bekendste is H. macrophylla ‘Blue Wave’ met violetblauwe of juist roze bloemen. Maar nu de bijzondere soorten!

  1. Een krans van heel rozerode en grote blaadjes heeft de H. macrophylla is ‘Rotschwanz’, ook een lacecap.
  2. Bij de mopheads valt Hydrangea macrophylla ‘Harlekijn’ op met tweekleurige bloemen. Elk roze blaadje is gesierd met een smalle witte rand. 
  3. Bij de seringhortensia H. macrophylla ‘Ayesha’ zijn de bloempjes komvormig, net als bij een sering. Al deze prachtige hortensia’s zijn ook goed te drogen. 
  4. Nieuw zijn hortensia’s die extra lang doorbloeien en waarbij er geen snoeiregels gelden omdat de bloemen steeds op eenjarig hout bloeien zoals Endless Summer.
  5. Ook Forever & Ever is een nieuwe soort die lang doorbloeit en bloeit op eenjarig hout. Wanneer u ook snoeit, hij zal hetzelfde jaar bloeien.

Hortensia arborescens 'Annabelle'

Naast de bekende H. arborescens ‘Annabelle’ zijn er ook wat minder bekende soorten.

  1. Bijvoorbeeld de roze variëteit ‘Pink Annabelle’. Deze wordt ook wel ‘Invincibelle’ genoemd. 
  2. Nieuw is de witbloeiende ‘Strong Annabelle’ (foto). Deze blijft kleiner dan de normale ‘Annabelle’ en heeft sterke stelen waardoor de plant beter in staat is de zware bloemen te dragen. 

Pluimhortensia, Hydrangea paniculata

Probeer ook eens een pluimhortensia, Hydrangea paniculata. Deze soort hortensia bloeit iets later van augustus tot oktober met pluimvormige bloemen.

  1. Nieuw is de compacte Hydrangea paniculata ‘Little Lime’ met groengele tot witte pluimen op stevige stengels, maximaal een meter hoog.
  2. En ook heel bijzonder is de verkleurende pluimhortensia H. paniculata ‘Vanille Fraise’. Deze verkleurd van wit naar roze, waardoor het net een gemengd boeket lijkt. 

Meer weten over hortensia? Lees hier over het verzorgen en snoeien van hortensia. Bekijk hier alle hortensia’s of ga direct naar onze boerenhortensiapluimhortensia of bolhortensia's