MIN. ORDERBEDRAG 25 EURO

Bolhortensia

Bolhortensia heeft grote ronde bloemschermen. Meestal bedoelen we hier de Hydrangea macrophylla of Hydrangea arborescens mee, met de uitgesproken ronde bolschermen. Er verschijnen regelmatig nieuwe soorten bolhortensia’s met bijzondere kleuren of nog betere eigenschappen. Geniet van de bloei vanaf mei-juni tot in de herfst en laat je verrassen!

Lees meer

Bolhortensia planten en verzorgen

Hortensia’s houden van normale tot zure tuingrond. Bij aanplanten kunt u Vivimus voor zuurminnende planten toevoegen. Zo geeft u uw bolhortensia voeding mee voor de eerste periode en kunnen de heesters goed aanslaan. Houd rekening met hoe groot de struik wordt bij het aanplanten, de plant kan net zo breed als hoog worden.

Hoe moet u bolhortensia snoeien

De Hydrangea arborescens, zoals de ‘Annabelle’, bloeit op eenjarig hout, dat betekent dat als u deze vroeg in het jaar snoeit, hij datzelfde jaar nog zal bloeien! U kunt deze bolhortensia na de bloei snoeien, maar de uitgebloeide bloemen zijn ook in de winter decoratief, dus ons advies zou zijn om ze tot ongeveer maart te laten staan en ze dan te snoeien. Wilt u toch direct na de bloei snoeien, snoei dan hoog om vorstschade te voorkomen. In februari, maart, afhankelijk van de vorstperiode is de beste tijd om te snoeien. Snoei tussen 20-30 cm en kniehoogte.

Bol- of boerenhortensia Hydrangea macrophylla bloeit meestal op tweejarig hout. Meestal want er zijn nieuwe soorten die ook op eenjarig hout bloeien, zoals Hortensia Forever&Ever en Endless Summer en waarbij het niet uitmaakt of u snoeit of niet. Heeft u een normale boerenhortensia dan hoeft u deze niet per se te snoeien. U kunt de struik wel verjongen met snoei. En natuurlijk kunt u oude bloemen eruit knippen. Onder de uitgebloeide bloemen ziet u al de knoppen die volgend seizoen zullen bloeien, deze laat u zitten. Knipt u te diep, dan verschijnen er het komende seizoen geen bloemen.

Wilt u weten hoe meer weten over het snoeien van de verschillende soorten hortensia’s? Lees dan het artikel over het snoeien van hortensia

Wanneer bemesten en water geven

Geef na het snoeien in het vroege voorjaar meststoffen aan de bolhortensia en nogmaals in de zomer. Met de juiste voeding zal de struik gezond en groen blijven en mooi bloeien. Alleen voeding is niet genoeg; Hydrangea’s houden van water! Een plekje waar de grond een beetje vochtig blijft vinden ze ideaal. Is het dus droog, geef de hortensia dan veel water. Zoveel dat niet alleen de bovenlaag van de grond nat wordt, maar ook de onderste wortels vocht krijgen.  

Kenmerken bolhortensia’s

Plant: heester
Bloemkleur: meerdere kleuren
Hoogte: van circa 60 tot 150 cm
Bloei: mei tot september
Standplaats: schaduw, halfschaduw en zon
Grond: normale tot zure tuingrond
Aantal: 4 per strekkende meter, 5 per m2 (afhankelijk van de grootte bij aanschaf)
Snoei: na de vorstperiode (nachtvorst is niet erg) in februari of maart. Bij H. macrophylla alleen oude bloemen wegknippen
Overig: mooi als snijbloem

Lees ook onze artikelen over hortensia’s: blauwe hortensia * witte hortensia * bijzondere hortensia * hortensia planten en verzorgen * hortensia snoeien * pluimhortensia snoeien

Bolhortensia kopen

Wij breiden ons sortiment hortensia’s steeds uit. Er verschijnen momenteel veel mooie soorten met verkleurende bloemen, houd onze website dus in de gaten! Alle Hydrangea’s worden door gespecialiseerde kwekers gekweekt, wij bieden u uiteraard garantie op uw heesters. U kunt hortensia’s afhalen of laten bezorgen. Bekijk hier al onze afhaalpunten.  

Bent u geïnteresseerd in hortensia’s, kijk dan ook bij onze boerenhortensia, pluimhortensia of bekijk alle hortensia soorten in ons sortiment. 

Laden..