Een van de meeste geliefde struiken voor de tuin is toch wel de hortensia. Van de boerenhortensia met grote blauwe of roze bollen tot de bekende ‘Annabelle’ met roomwitte bloeiwijzen. Plant hortensia in de border, in een perk of in een grote pot. Met de juiste verzorging en snoeiwijze geniet u elk jaar volop van de prachtige bloemen.

Bollen of schermen

De meeste soorten hortensia komen oorspronkelijk uit Azië. De wetenschappelijke naam is Hydrangea, waarschijnlijk uit het Latijn met als betekenis ‘waterkruik’. De struik heeft inderdaad veel water nodig om goed te kunnen groeien. Er zijn twee bloemtypen bij de hortensia te onderscheiden: mop-heads (bol) en lace-caps (scherm). Bij een mop-head bestaat de bloeiwijze uit steriele bloempjes die in een groot, bolvormig scherm zitten. Bij een lace-cap wordt een plat scherm van kleinere, vruchtbare bloemen omgeven door een krans van steriele bloemen.

Blauw of roze hortensia

De bloemkleur van een hortensia is moeilijk aan te geven omdat de bloemen vaak verkleuren. Dit heeft te maken met de zuurgraad en het ijzergehalte van de grond. Een blauw gekochte hortensia kan thuis in de volle grond al snel roze worden. De kweker heeft de struik in dat geval een behandeling gegeven, waardoor de bloemen blauw zijn geworden. U kunt dat thuis ook doen. Door bij een roze bloeiende struik aluin in de grond te stoppen verkleuren de bloemen blauw. Er zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar voor het blauw kleuren van een hortensia. Zorg bovendien voor zure grond (turf toevoegen), giet bij voorkeur met regenwater en geef weinig mest. Sommige tuinvormen zijn niet gevoelig voor verkleuring en zullen altijd hun oorspronkelijke kleur houden. 

Op Facebook hebben wij om meer tips gevraagd om blauwe hortensia, blauw te houden. Heeft u nog een tip? 

Hortensia snoeien

Alle hortensia’s kunt u prima snoeien als ze te groot worden. U loopt echter wel het risico dat de bekende boerenhortensia (zoals bijvoorbeeld Hydrangea macrophylla 'Bodensee') het volgende jaar niet bloeit. Deze struik bloei namelijk op overjarig hout. Door te snoeien knipt u de bloemknoppen dus weg. Daarom wordt deze hortensia meestal niet gesnoeid. Wordt een struik erg groot dan kunt u bijvoorbeeld de helft van de takken helemaal wegknippen en het volgende jaar de andere helft. Zo heeft u toch elk jaar nog enkele bloemen.

Er zijn nieuwe soorten H. macrophylla zoals 'Forever&Ever' en 'Endless Summer' waarvoor er geen snoeiregels gelden. 

Hydrangea arborescens, waaronder de 'Annabelle', Hydrangea aspera (zoals H. aspera 'Sargentiana') en de pluimhortensia (zie bijvoorbeeld H. paniculata 'Bombshell') bloeien op eenjarig hout en kunnen elk jaar in het vroege voorjaar tot vlak boven de grond afgeknipt worden. U kunt ook snoeien tot op 30-40 cm voor een betere vertakking. Deze hortensia’s zullen hetzelfde jaar alweer bloeien. 

Hortensia verplanten

Hortensia’s zijn over het algemeen goed te verplanten. Steek de kluit zo ruim mogelijk uit en probeer de wortels niet te beschadigen. Zet de hortensia op dezelfde diepte en geef ruim water. Geef de komende maanden regelmatig water in droge perioden. De beste verplanttijd is maart-april. Bij een hortensia die al jarenlang op dezelfde plek staat is er geen garantie te geven dat de struik het overleeft. Een oude struik kunt u verjongen door de helft van alle takken vlak boven de grond af te knippen. Snoei het volgende jaar de andere helft weg. 

Hortensia verzorgen

Hydrangea groeit het liefst in vrij zure, humusrijke bodem die veel voedsel bevat en steeds vrij vochtig is. Op de droge grond hebben hortensia’s het minder naar hun zin. Pluimhortensia’s kunnen wel iets beter tegen droge grond. Als de bodem voldoende vochtig is wordt volle zon verdragen, is de grond wat droger plant een hortensia dan liever in de halfschaduw. Late nachtvorst kan een probleem zijn: de bloemknoppen kunnen bevriezen. Wordt er late nachtvorst verwacht terwijl u al dikke knoppen ziet zitten, bescherm de struik dan met vliesdoek of noppenfolie. 

TIP De bloemen van de hortensia zijn goed te drogen. Laat de bloem zo lang mogelijk aan de plant. Knip de bloem dan af en zet de tak op een donkere plek in een vaas met een klein laagje water. Voeg eventueel wat glycerine toe aan het water. Hang de hortensia na verloop van tijd ondersteboven om verder te drogen. Gedroogde bloemen zijn prachtig in kransen en ander bloemwerk.

Lees hier meer over het snoeien van hortensia en bijzondere hortensia soorten. Bekijk al onze hortensia’s in onze webshop of ga direct naar onze boerenhortensiapluimhortensia of bolhortensia's