Longkruid of Pulmonaria siert de tuin in het vroege voorjaar weken lang met hemelsblauwe, paarse, roze en witte bloemen. Het prachtig zilverig gevlekte blad is zelfs het hele jaar door decoratief.

Het blad van longkruid

Het bijna wintergroene blad van deze verrassende voorjaarsbloeier kan effen groen zijn, opvallend zilverig gevlekt of zelfs helemaal zilvergrijs. De lichte tint van de vlekken vormt bescherming tegen felle zon, het ontstaat door een luchtlaagje tussen bladmoes en opperhuid.

Longkruid bloemen

De trechtervormige bloemen van longkruid verschijnen vanaf begin maart. Ze blijven de hele maand april door verschijnen en sommige soorten bloeien in juni nog. De bloemen verkleuren vaak van rozerood en naar violet of blauw. In één bloemscherm zijn zo meerdere kleuren tegelijk te zien. Dat is zeker het geval bij Pulmonaria ‘Opal’ met lichtblauwe en zachtroze bloemen boven zilverig gevlekt blad. Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’ is een extreem rijke bloeier. Pulmonaria longifolia ‘E.B. Anderson’ is een buitenbeentje met heel lang, smal blad, de bloemen zijn licht violetblauw. Longkruid combineert mooi met wildemanskruid (Pulsatilla), een blauw bloeiende voorjaarsbloeier die ook tegen een plekje in de schaduw kan. 

TIP Het longkruid heeft behaard blad, waardoor het niet aantrekkelijk is voor slakken. Longkruid is dus een uitstekend alternatief voor de bekende hartlelie (Hosta). Lees hier van welke planten slakken ook niet houden.

Meer voorjaarsbloeiers zoeken op kleur? Ga naar onze vaste planten en verfijn uw selectie in de linkerkolom.